Ødegaard: Fra ukjent tenåring til Real Madrid-spiller på 10 måneder

Slik har Martin Ødegaards formidable år vært.

Publisert Publisert

13. oktober ble Martin Ødegaard tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering da han kom inn mot Bulgaria på Ullevaal. Norge vant 2-1. Foto: NTB scanpix

Ifølge Drammens Tidende har Martin Ødegaard (16) bestemt seg for å skrive under for Real Madrid. Nå er det opp til Strømsgodset å bli enig med kanskje verdens største klubb. Ødegaard blir i så fall tidenes første nordmann i den spanske gigantklubben.

La oss ta en titt på det som har skjedd gjennom det siste året. Det er ikke lite.

JANUAR 2014:

Ødegaard, som hadde fylt 15 år måneden før, spiller kamper for G16-landslaget i Tyrkia.

FEBRUAR:

Martin Ødegaard kommer inn som innbytter når Godset vinner Copa del Sol på La Manga. Foto: Digitalsport

6. februar går Strømsgodset til topps i Copa del Sol. Thomas Lehne Olsen blir kampens eneste målscorer mot Astra. Vinnermålet kommer etter kombinasjoner med en annen innbytter, Ødegaard.17. februar blir 15-åringen tatt ut til G17-landslaget.

26. februar skriver 100% Sport en sak før eliteseriestart med tittelen «Se opp for disse talentene».

«Den aller mest spennende spilleren i Norge per nå er trolig 15 år gamle Martin Ødegaard i Strømsgodset. Midtbanespilleren er toneangivende på treningene og var lagets beste spiller i sin første kamp fra start i vinter. Ødegaard er fortsatt ungdomsskoleelev og trener med Mjøndalen på kveldstid. Av medspillerne på Strømsgodset han ser opp til og lærer av er et annet ungt talent:

– Martin Rønning Ovenstad er en spiller jeg ser litt opp til. Mohammed Abu er også i en klasse for seg. Øyvind Storflor og de rutinerte er det også mye å lære av, sier Ødegaard.»

I samme artikkel bes Drammens Tidende-journalist Magne J. Nilsen om å si noen ord om Ødegaard.

«– I mine øyne Norges største fotballtalent i sin aldersgruppe. Fylte 15 år i desember, men har likevel vært toneangivende på Godsets treninger i vinter. Var lagets beste spiller i sin første kamp fra start mot ungarske Videoton i Marbella. Sentral midtbanespiller med eksepsjonelle kvaliteter til å være så ung. Teknisk briljant, hurtig ballbehandling og svært presis med venstrefoten. Men like imponerende er fotballforståelsen og de taktiske valgene. Han ser ut til å være ti år eldre enn han er. Sympatisk og fornuftig gutt som allerede har vært på treningsopphold i Bayern München, Manchester United og Stuttgart. Har også stående invitasjoner fra Manchester City, Borussia Dortmund og Ajax», sier Nilsen i Drammens Tidende.

Video: C More

MARS:

12. mars skriver Lars Tjærnås blogg om de heteste talentene i eliteserien. Han rangerer Ødegaard på topp.

«Har «alltid» spilt med mye eldre spillere, og alltid vært best. For de beste faller kompliserte ting helt naturlig å utføre. Dette er en spiller som kan nå «hele veien», det vil si til internasjonalt toppnivå hvis utviklingen fortsetter som den har startet.»

Samme dag har 100% Sport et intervju med Ødegaard. «Veldig hyggelig å høre», kommenterer Ødegaard ordene fra Tjærnås.

I artikkelen kommer det frem at Godset-talentet trener med Mjøndalen der faren Hans Erik er assistenttrener.

«Siden jeg går i 10. klasse får jeg ikke fri fra skolen. Så da trener jeg med Mjøndalen for å få nok seniortreninger», sier Ødegaard. «Det som er viktig for meg er å trene godt, utvikle meg og bli bedre. Det er det jeg har fokus på. Spilletid eller scoringer tenker jeg ikke så mye på. Det kommer om jeg gjør det godt på trening».

Og videre: «Egentlig har jeg sett på det som for tidlig å dra nå. Det tenker jeg. Å flytte aleine til utlandet får jeg ikke lov til heller. Så jeg tenker først og fremst her i Norge nå.»

APRIL:

13. april debuterer Ødegaard i eliteserien i en alder av 15 år og 118 dager, tidenes yngste.

Aalesund er motstander når Ødegaard får sin eliteseriedebut. Foto: NTB scanpix

«Det er utrolig morsomt å komme inn og få være med dette laget. Jeg synes det gikk greit. Det var bare å prøve å gjøre så godt jeg kan. Klart jeg var litt nervøs», sier Ødegaard.«Han er eksepsjonell. Han har et blikk og en touch som er fantastisk å se på. Han er så unorsk som det går an. Vi er flinke til å få fram bedre og bedre spillere, og dette er et nytt tegn på det», uttaler daværende Strømsgodset-trener Ronny Deila.

«Jeg har ikke sett et større talent i Norge», sier Deila videre.

MAI:

5. mai signerer Ødegaard en proffkontrakt med Godset som gjelder ut 2015.

Ødegaard scorer på 16. mai. Foto: NTB scanpix

16. mai, fotballens nasjonaldag, scorer Ødegaard og blir tidenes yngste målscorer i eliteserien når Godset slår Sarpsborg 4-1. Ødegaard scorer 4-0-målet.«Det er utrolig å være med dette laget. Det er litt uvirkelig også», sier Ødegaard.

26. mai kåres Ødegaard til månedens fotballtalent for april. Prispengene på 50.000 kroner velger Ødegaard å gi til Drammen Strong, hvor han startet å spille fotball.

JUNI:

Ødegaard bir matchvinner når Godset slår Haugesund 2-1 9. juni i det som er Ronny Deilas avskjedskamp som trener før han går til Celtic.

JULI:

Fotballeksperter mener 15-åringen bør få sjansen i neste A-landslagstropp og synes han fortjener å spille på et bedre lag enn Strømsgodset.

«Han spiller fotball på en annen måte enn alle andre i Norge. Han spiller på en måte som jeg assosierer med å spille i mye større ligaer. Måten han tenker og agerer på har et veldig høyt internasjonalt snitt. Han fortjener å spille sammen med enda bedre spillere, spillere som deler tankegangen hans. Egentlig er han nesten for god for eliteserien allerede, for å sette det litt på spissen», sier Vidar Davidsen til Aftenposten.

30. juli uttaler pappa Hans Erik til VG at over 30 storklubber har vist interesse for sønnen.

AUGUST:

19. august tas Ødegaard ut til landskampen mot De forente arabiske emirater i Stavanger 27. august.

«Han har vist så gode prestasjoner i flere kamper i eliteserien at jeg ønsker å se ham på A-landslaget. Jeg sa før sesongen at han kom til å bli årets komet, og at han kunne bli tidenes yngste A-landslagsspiller. Jeg er ikke overrasket over at han har overbevist», sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Ødegaard får sin landslagsdebut mot Emiratene i Stavanger.

I Norge går diskusjonen om det er riktig å ta ut en 15-åring til A-landslaget. En som mener «ja» er Arild Berg.«Etter det første innhoppet hans i Tippeligaen sa jeg at dette er en spiller som er god nok for Barcelona. Inntrykket er bare blitt forsterket», uttaler Berg til 100 % Sport.

27. august går Ødegaard rett inn fra start i 0-0-kampen mot Emiratene. 15 år og 253 dager gammel blir han Norges yngste landslagsspiller noensinne.

SEPTEMBER:

30. september tas Ødegaard ut til EM-kvalifiseringskampene mot Malta 10. oktober og Bulgaria 13. oktober.

«Martin har prestert på høyt nivå over en lengre periode. Han har vist kvaliteter i eliteserien. Han var sjanseskapende i sin landslagsdebut mot Emiratene. Han gjorde også en god kamp mot Portugal på U21. Vi synes han er kvalifisert til å være med i troppen», sier Høgmo.

OKTOBER:

Ødegaard blir sittende på benken når Norge vinner 3-0 på Malta. «Nei, jeg er ikke skuffet. Jeg kommer til å få mange flere sjanser», sier Strømsgodset-spilleren.

Ødegaard blir tidenes yngste spiller i en EM-kvalik når han kommer inn mot Bulgaria på Ullevaal.

13. oktober blir Ødegaard historisk igjen, som tidenes yngste spiller i en EM-kvalik, når han kommer innpå i det 64. minutt mot Bulgaria på Ullevaal. Ødegaard er nå 15 år og 300 dager, og slår rekorden til islandske Siggi Jónsson som spilte EM-kvalik i en alder av 16 år og 251 dager.Ødegaard får stående applaus når han byttes inn, og Norge setter inn vinnermålet til 2-1. «Det var utrolig stort og veldig morsomt å spille på hjemmebane foran et fantastisk publikum. Tre poeng og alt var bra, egentlig», sier Ødegaard.

NOVEMBER:

3. november skriver Aftenposten at Ødegaard er sett på Real Madrids treningsfelt av spansk journalist.

Dagen etter tas Ødegaard ut til landskampene mot Estland 12. november og Aserbajdsjan 16. november. 9. november avsluttes eliteserien. Rosenborg banker Godset 4-1. Ødegaard byttes inn i landskampen mot Estland og får liv i publikum, men sitter benket i EM-kvaliken mot Aserbajdsjan.

DESEMBER:

Her er Martin Ødegaard, i midten, sammen med Steven Gerrard og Simon Mignolet på Liverpool-trening på Mellwood. Foto: Tage Herstad

Ødegaard gjester favorittklubben Liverpool og er med på treninger med Steven Gerrard og co. Før jul er han også på besøk hos Bayern München og Barcelona.17. desember fyller Ødegaard 16 år og kan dermed signere for en utenlandsk klubb. Tyske medier skriver at Bayern leder an i kampen.

I romjulen hevdes det at Ødegaard er i Manchester for å besøke både United og City.

JANUAR 2015:

6. januar reiser Ødegaard til Madrid for å trene med Real Madrid. Halve Presse-Norge kaster seg avgårde, uten å få snakke med Ødegaard eller se ham trene.

Martin Ødegaard og pappa Hans Erik på plass på Vicente Calderon for å se Madrid-derbyet. Foto: Ap

7. januar er Martin og faren Hans Erik på plass på Vicente Calderon for å se Real Madrids cupkamp mot byrival Atletico. Real taper 0-2, og Ødegaard går og setter seg i Reals lagbuss rett etter kampen uten å snakke med pressen.8. januar reiser Ødegaard tilbake til Norge i Real Madrids privatfly.

10. januar får Ødegaard prisen for «årets gjennombrudd» på Idrettsgallaen på Hamar. «Jeg er veldig stolt og synes det er veldig gøy», sier Ødegaard.

19. januar skriver Drammens Tidende at Ødegaard har bestemt seg for å spille for Real Madrid. Den som melder dette er journalist Magne J. Nilsen, samme mann som for nesten ett år siden utropte Ødegaard til Norges største fotballtalent.

Det beste er at historien om Martin Ødegaard nettopp har begynt.

Publisert