Færre komplikasjoner, kortere liggetid

Da kirurgene begynte å gjøre som pilotene, ble antallet komplikasjoner nesten halvert.

Publisert Publisert

SJEKKER FØRST: Her er sjekklisten i bruk under en operasjon ved Kvinneklinikken. Forskning viser at tallet på komplikasjoner ble nær halvert og liggetiden redusert da sykehuset tok i bruk sjekklistene. Foto: ARKIVFOTO

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Ingen andre tiltak for å få ned komplikasjoner under kirurgiske inngrep har hatt større effekt enn bruk av denne sjekklisten. Det eneste jeg kommer på som kan måle seg, er da kirurgene begynte å vaske hendene før operasjon, uttaler Stig Harthug, professor og leder ved seksjon for pasientsikkerhet ved Haukeland universitetssykehus.

Harthug snakker om sjekklisten for Trygg kirurgi, som er utarbeidet av Verdens helseorganisasjon. Sjekklisten er nå i bruk ved de aller fleste norske sykehus. På Haukeland ble sjekklisten gradvis innført i 2009 og 2010.

- Kan bli flinkere

— Men vi kan fortsatt bli flinkere. I snitt blir sjekklisten brukt slik den skal, trinn for trinn, ved rundt to tredeler av alle operasjoner. Men praksis varierer, sier Arvid Haugen, fagsjef for sykepleie ved Kirurgisk serviceklinikk.

En forskningsgruppe, med Haugen i spissen, har studert effekten av nyvinningen ved å sammenligne operasjonsresultatene på ulike avdelinger på Haukeland og ved Førde sentralsykehus før og etter innføringen. Hele 5300 operasjoner inngår i studien, som er den første av sitt slag i Norden.

Etter at sjekklisten er tatt i bruk, har andelen inngrep med komplikasjoner som infeksjoner, blødninger og operasjonssår blitt redusert fra 19,9 prosent til 11,5 prosent. Det er en nedgang på 42 prosent.

Den gjennomsnittlige liggetiden er redusert med 19 timer, det vil si nesten et døgn.

Før, under og etter

Sjekklisten er tredelt og utføres rett før bedøvelsen gis, før operasjonen starter og ved avslutningen av inngrepet.

Først sjekker personalet på operasjonsstuen at riktig pasient ligger på bordet og det kontrolleres for ulike risikofaktorer, som allergier.

Når alt er klar til operasjon, tar teamet seg tid til å presentere seg for hverandre, før kirurgen gjennomgår inngrepet og teamet kontrollerer at alt er klart.

Etter at operasjonssåret er lukket, brukes sjekklisten til å sikre at utstyr ikke er glemt igjen og at alle prøver er riktig merket.

— Formålet med presentasjonen er å sikre bedre kommunikasjon og å bygge ned hierarki på operasjonsstuen. Særlig operasjonssykepleierne føler seg mer som en del av teamet etter at sjekklisten ble innført, sier Haugen til Dagens Medisin som i likhet med Annals of Surgery har presentert resultatene fra studien.

— Tar operasjoner lengre tid når denne sjekklisten brukes?

— Det tar ca. ett minutt å gjennomgå hver enkelt del av sjekklisten. Vi har ikke registrert noen endring i operasjonstid, sier Haugen til Bergens Tidende.

Pasientskader skal ned

— Den gode effekten av sjekklistene, viser at det er realistisk av oss å ha høye ambisjoner for arbeidet med å redusere pasientskader, sier Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest.

Helseregionen har et program for pasientsikkerhet, der målet er å halvere tallet på pasientskader som kan unngås.

En gjennomgang av et stort antall journaler i 2010 viste at 14 prosent av pasientene blir påført en eller annen form for skade mens de ligger på sykehus. Skadene er alt fra bagateller som lindres med et plaster, til pasienter som dør.

— Halvparten av pasientskadene kunne vært unngått. Vårt mål er å bli kvitt halvparten av de unngåelige skadene innen 2017. Men vi gir oss ikke der. Vi skal fortsette å halvere antallet. Dagen kommer da vi henter frem nullvisjonen, sier Nilssen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Politiet advarer etter at to campingvogner veltet. – Ta ferie til vinden løyer.

  2. E16-tunnel ved Trengereid stengt

  3. – Uvanlig å se et slikt lavtrykk i juli

  4. Elisabeth (40) har uhelbredelig kreft: – Jeg er nok en tøffere nøtt for legene

  5. I dag sender byrådet søksmål mot Ryde

  6. Snø i fjellet stenger deler av Rallarvegen