- Lykke til, Erna

Statsminister Jens Stoltenberg gratulerte valgvinnerne fra talerstolen.

TAPTE: Statsminister Jens Stoltenberg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg innrømmet valgnederlaget da han inntok talerstolen på Aps valgvake mandag kveld.

— Vårt mål med valget var flertall fire nye år. Vi visste at det var en tøff oppgave, for knapt noen i norsk politisk historie har greid å vinne tre valg på rad. I kveld kan slå fast at oppgaven ble for tøff, og vi nådde ikke vårt mål om et nytt flertall. I kveld skal vi erkjenne skuffelsen. Men vi er på ingen måte slått ut, fordi vi har oppnådd et valgresultat det står stor respekt av, sa Stoltenberg fra talerstolen.

Søker avskjed

Han varslet at den rødgrønne regjeringen vil søke avskjed etter fremleggingen av statsbudsjettet 14. oktober.

Les også

- Velgerne valgte oss. Nå skal vi gjennomføre det vi har lovet. - Det mest spennende fylket i landet

— Vi nådde langt, men ikke så langt som vi ønsket. Det betyr at vi nå ligger an til å få et storting der Høyre, Frp, Venstre og Krf har fått flertall. Disse fire partiene gikk til valg på å gi landet en ny regjering. Og i tråd med norsk parlamentarisk tradisjon vil jeg søke avskjed for min regjering, sa Stoltenberg.

Han gratulerte mostanderne med valgresultatet.

— Derfor vil jeg også i kveld gratulere Erna Solberg og takke henne for en saklig og god valgkamp, og ønske henne lykke til med det viktige arbeidet som står foran henne, sa Stoltenberg.

Jubel hos Høyre

Da Stoltenberg varslet at han ville søke avskjed, brøt kveldens høyeste rop ut på Høyres valgvake i Bergen. Rett etter begynte de med taktfaste rop om «Erna, Erna, Erna».

Stoltenberg oppsummerte Aps valg slik:

— For det første er Ap landets klart største parti, med god margin. For det andre: Detvalgresultatet vi nå ligger an til å få, viser at vi mobiliserte formidabelt gjennom valgkampen. Da vi startet i august hadde vi målinger på 26-tallet, nå er vi over 30-tallet. For det tredje må resulatet ses i lys av at vi har vært åtte år i regjering. Da vi vant i 2005 hadde vi noe over 32, nå har vi to prosent mindre, etter åtte år er det et respektabelt resultat. Men det holdt altså ikke til et nytt flertall, sa Stoltenberg, og fortsatte:

- Mobiliserte ikke nok

— Vi skal analysere valgresultatet senere. Men det er to ting som har vært viktig: Det ene er har vært et sterkt ønske om skifte. Åtte år er lenge i norsk politisk historie. Det andre er at vi ser at for mange av våre venner har sittet hjemme. Vi mobiliserte ikke nok, sa Stoltenberg.

Han avsluttet sin tale med å takke sine velgere, og gi et løfte for den kommende stortingsperioden:

— Vi kommer til å bli en ansvarlig og konstruktiv opposisjon. Velgerne har gitt oss en tillit vi skal forvalte med respekt.

Publisert: