Har fått inn syv flere vestlendinger

På fire år har næringsminister Trond Giske fått inn syv flere vestlendinger i de statlige styrene. Det er ikke nok.

Publisert Publisert

afp000551938.jpg Foto: Iversen, Birgitte/NTB scanpix

  • Marit Holm
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi er på rett vei, men ikke i mål, sier næringsminister Trond Giske. Han tror at selskapene som blir forvaltet av Næringsdepartementet blir i stand til å ta bedre beslutninger når Oslo-dominansen i styrene reduseres.

I 2009 var det 11 styrerepresentanter fra Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane i de statlige selskapene. Nå i 2013 er tallet 18. Bare i løpet av det siste året har andelen regionale - det vil si folk som bor og virker utenom utenom det sentrale østlandet - økt fra 31,9 prosent til 38,9 prosent, opplyser Giske.

- Har vært overrepresentasjon

Han sier at mye av verdiskapningen skjer langs kysten, og at regjeringen har et bevisst forhold til å ta kompetansen i hele landet i bruk.

— Vestlandet er Norges sterkeste vekstregion. Det er ingen tvil om at næringslivet her har erfaring og kunnskap som de statlige selskapene har bruk for, sier han.

Fordi flesteparten av de statlige selskapene ligger i Oslo, har det blitt en tendens til at styre og ledelse rekrutteres derfra, også. Det har vært en overrepresentasjon av styremedlemmer fra det sentrale Østlandet i styrene, erkjenner Giske.

- Trenger mangfold

— Men det er uheldig dersom for mange rekrutteres fra samme miljø. Vi trenger et større mangfold, sier Giske.

— Hvor mange vestlendinger må til, da?

— La meg bare si at jeg tror det fortsatt er mange å hente. Det er tilsammen 160 styremedlemmer i de statlige selskapene. Når 18 av disse er fra fra Vestlandet, er andelen lavere enn størrelsen på næringslivet i regionen skulle tilsi, sier Giske.

Midt-Norge har 12 statlige styremedlemmer, og Nord-Norge 9.

Kvinneandelen har ifølge Giske ligget stabil på rundt 40 prosent i fireårsperioden, mens tallet på kvinnelige styreledere har økt.

- Blitt proffere

Wenche Kjølås, administrerende direktør i morselskapet til Grieg-Gruppen, ble i juni utnevnt til ny styreleder i Flytoget AS. Hun synes det er spennende å få jobbe med logistikk og transport, i et selskap som kundene er godt fornøyd med.

— Jeg har tidligere sittet i styret i Cermaq, og er derfor ikke ukjent med Næringsdepartementet som eier. For meg virker det som om de er blitt proffere i forhold til rekruttering de siste årene. De er er partipolitisk uavhengige og er opptatt av å få inn folk som har en jobb og ikke bare sitter i styrer. Begge deler tiltaler meg, sier hun.

STYRELEDER: Wenche Kjølås er blitt ny styreleder i Flytoget AS. Hun sitter også i styret i Grieg Seafood og i DOF. Foto: Jon Hauge

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Slutt på enveisgåing i Oppstemten og Stoltzen

  2. Politiet om brannen: – Vi mistenker at den er påsatt

  3. «Nok-er-nok»-generalen frikjent av Frp. Nå krever Padøy unnskyldning fra partiet.

  4. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  5. – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

  6. Går Bjørn på rett side av Fjellveien her?

  1. Kommunevalg 2015