Belte kan ha gitt nye DNA-svar

Det startet med en nettflørt, før 32-åringen flyttet inn til Monika Sviglinskaja (8) og moren hennes sommeren 2011. Et belte med DNA-spor rundt jentens hals kan nå ha gjort ham til drapssiktet.

Publisert Publisert

SIKTET: Den 32 år gamle tidligere samboeren til Monika Sviglinskajas (8) mor ble pågrepet på sin egen arbeidsplass mandag. Åtteåringen ble funnet død i sitt hjem i Sund 14. november 2011. Foto: PRIVAT

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den 32 år gamle tidligere samboeren til åtteåringens mor ble pågrepet på sin egen arbeidsplass mandag denne uken. Litaueren er siktet for drapet på Monika Sviglinskaja. Ifølge politiet har nye DNA-analyser av spor sikret på åstedet i 2011, nå gitt et gjennombrudd i saken.

— Prøver fra åstedet er analysert på nytt ved Folkehelseinstituttet. Der har nye, forbedrede analyseteknikker gitt et delvis treff som samsvarer med siktedes DNA-profil, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Han ønsker ikke å gå ytterligere i detalj rundt bevisene, og vil ikke svare på om funnene knytter den siktede direkte til en drapshandling.

Les også

- Vi burde gått videre med saken

Selv nekter 32-åringen for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

Det svarte beltet

Etter det BT får opplyst, ble åtteåringen funnet med et belte rundt halsen. På dette beltet ble det påvist DNA fra jenten selv, samt DNA fra en ukjent person.

Men for tre år siden klarte ikke ekspertene å få en brukbar DNA-profil ut av sporet.

Obduksjonsrapporten viste at jenten døde av kvelning, og politiet henla i august 2012 saken som et selvmord.

Nå er altså den konklusjonen forkastet — mer enn to år etter at saken ble henlagt.

Allerede i januar i år varslet en drapsetterforsker i bergenspolitiet at jenten kan ha blitt drept, og anbefalte i et internt møte at saken straks måtte gjenopptas.

Etterforskeren mente blant annet at det var usannsynlig at en åtteåring ville ha klart å knyte en hard knute på skinnbeltet jenten tilsynelatende hadde hengt seg med.

Han påpekte videre at det er fullt mulig å kvele en person for deretter å få det til å se ut som et selvmord, og spurte seg hvorfor det aldri ble gjennomført en rekonstruksjon av handlingen politiet mente førte til hennes død.

Etterforskerens innvendinger havnet til slutt på politimester Geir Gudmundsens bord. Til slutt ble etterforskeren bedt om å holde innvendingene sine for seg selv, og avslutte arbeidet i en sak han selv ikke hadde ansvaret for.

I det interne møtet i januar i år, nevnte etterforskeren den nå drapssiktede 32-åringen som et høyinteressant navn. Han ba da om at 32-åringen straks måtte kalles inn til nye avhør, og få status som mistenkt.

Etterforskeren viste blant annet til at politiet ikke hadde gjort nok for å sjekke ham ut av saken, og at det ikke var noe som tilsa at han ikke kunne være drapsmannen.

Brøt ut i gråt

Den nå drapssiktede 32-åringen traff Kristina Sviglinskaja via et datingnettsted i april 2011. Han flyttet etter hvert inn i sokkelleiligheten Kristina delte med sin datter på det lille tettstedet Steinsland i Sund kommune.

Mannen flyttet ut bare noen uker før dødsfallet. Jentens mor nevnte også, på et tidlig tidspunkt i etterforskningen, at ekssamboeren var en person politiet burde sjekke nærmere. Politiet valgte å kalle ham inn som vitne dagen etter dødsfallet.

Etter det BT får opplyst brøt han ut i gråt da politiet fortalte at hans tidligere stedatter var død. Etter å ha summet seg, redegjorde han for sine bevegelser dagen før. Han forklarte at han hadde vært i Bergen sentrum ca. klokken 10.30 morgenen jenten ble funnet død.

Han beskrev i detalj hvilken rute han gikk etter å ha gått av bussen ved Bergen Storsenter.

Da politiet senere gjennomgikk overvåkingsmateriale som ble innhentet langs ruten 32-åringen hevdet å ha gått, stusset de over at han ikke var å finne på noen av bildene. 32-åringen ble aldri konfrontert med dette, får BT opplyst.

Mannen fikk aldri mer enn vitnestatus i den opprinnelige etterforskningen.

Tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen skal i en privat sakkyndigrapport i mai langt på vei ha konkludert med det samme som den interne varsleren.

Ifølge bistandsadvokat Stig Nilsen har Monikas mor vært kritisk til politiets etterforskning helt fra starten av.

Les også

En politiskandale

— Kristina har sagt klart fra flere ganger underveis i etterforskningen, helt frem til rapporten fra vår sakkyndige, Asbjørn Hansen, lå på bordet i vår. Hun har følt seg avvist og mistrodd av politiet. Det hun har kommet med er blitt bagatellisert, møtt med skepsis og pratet vekk. Hun mener politiet har gjort et slett arbeid, det kan knapt sies å være noen hemmelighet, sier Nilsen.

I dag blir den 32 år gamle litaueren fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett, nær tre år etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død.

Etterforskeren som varslet internt, har ikke ønsket å kommentere saken overfor BT.

Publisert