Barnevernet frikjent etter at 17-åring døde

En ung jente døde etter å ha rømt fra en barnevernsinstitusjon i sommer. Fylkesmannen konkluderer med at barnvernet ikke kan klandres.

MØRKT OG GLATT: Sammen med tre andre ungdommer oppholdt 17-åringen seg i dette området i Randaberg kommune utenfor Stavanger.
  • Camilla Aadland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Den 17 år gamle bergensjenten var på rømmen fra enbarnevernsinstitusjon i Hordaland. I slutten av august ble hun funnet druknet isjøkanten i Randaberg kommune utenfor Stavanger.

Det førte til at Fylkesmannen i Hordaland åpnet tilsynssakmot både barnevernstjenesten og helsetjenesten, som også var involvert. Nå erkonklusjonen klar.

Les også

Forlot barneverns-jenten i kanonstilling

Les også

Starter tilsynssak etter atbarnevernsjente druknet

— Vi har vurdert oppfølgingen fra de ulike instansene, menikke funnet brudd på barneverns- eller helselovgivningen i denne saken. Dettragiske dødsfallet kan ikke forklares med svikt fra tjenestene som fulgte oppjenten den siste tiden før hun døde, sier fylkeslege Helga Arianson.

- Ingen grunn til å kritisere

Fylkesmannen slår fast at barnevernstjenesten har fulgt oppplasseringen av jenten i tråd med forutsetningene i barnevernsloven, og atoppfølgingen hun fikk under plasseringen var forsvarlig.

— Vi ser heller ikke grunn til å kritisere institusjonen iforbindelse med at jenten rømte. Den avdøde har blitt ivaretatt på fagligforsvarlig vis også i helsetjenesten, der hun fikk behandling, sierfylkeslegen.

Politiets teori var at jenten trolig skled på en stein imørket og falt i sjøen. Hun skal tidligere på kvelden ha vært sammen med enannen jente i fjæresteinene ved Grødem i Randaberg. De to hadde haiket sammentil Stavanger.

Snakket med alle

Arianson sier det ligger en grundig vurdering bak dereskonklusjon.

I sin gjennomgang etter Ragnhild Embla Helsengreens dødkonkluderte Fylkesmannen med at ungdomssenteret ikke i tilstrekkelig grad haddegjort bruk av mulighetene for tvang som loven gir anledning til, for å holde15-åringen på institusjonen. Denne gangen har Fylkesmannen ikke funnet noe kritikkverdighos institusjonen jenten bodde på.

— Vi var ute før det var gått en uke, og snakket med alleinvolverte, også foreldre. Vi har gjort en veldig grundig og detaljertgjennomgang av det som har skjedd. Det er viktig i saker som er så alvorlig,sier Arianson.

Publisert
BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

  2. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

  3. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

  4. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

  5. Skal ha brote seg inn på ungdomsskule

  6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.