Her er byens villeste julebordhistorier

Stillasklatring, tissing på juletreet og innelåste, sovende gjester. Det er ikke grenser for hva bergenserne finner på når de tar årets fest med kollegene.

Publisert:

LANG FARTSTID: Restaurantsjef Odd Kvamme på Augustin Hotel vet å oppføre seg når han er ute og spiser. Selv har han sett mye etter 30 år i bransjen. Foto: Odd E. Nerbø

Tenk deg å våkne i en sofa på et fremmed sted. Hodet dunker. Festen er definitivt over, du kjenner deg ikke igjen, døren er låst og rundt deg er det helt stille. Omtrent slik må det ha vært da den unge mannen våknet opp i et serveringslokale i Bergen etter et fuktig julebord for noen år siden.

Julebordsesongen er allerede godt i gang, og hundrevis av bedrifter vil de kommende ukene ta turen til byens restauranter. Selv om julebordet stort sett går knirkefritt for seg, er det likevel mange nordmenn som våkner opp med en dårlig følelse dagen derpå. Ifølge en undersøkelse utført av IPSOS MMI for organisasjonen Av-og-til, har 130.000 vestlendinger opplevd ubehagelige situasjoner på julebordet, fordi kolleger har vært for fulle.

Klatret i stillasene

Restaurantsjef på Augustin, Odd Kvamme, har vært i bransjen i 30 år. Mange ganger har han vært vitne til den ansatte som setter sjefen grundig på plass, eller kollegene som blir litt for glade i hverandre. Likevel er han usedvanlig forsiktig med å dele gode historier fra sjøslagene han har vært vitne til. Derfor vil han heller ikke si sted og tid for den unge mannens lange høneblund som førte til at han ble innestengt i festlokalet. Én ting er nemlig viktig for en servitør: Det som skjer på julebord, forblir på julebordet.

— Jeg kan love deg at vi kunne skrevet en bok med morsomme og dramatiske historier, men det er viktig at gjestene som kommer til oss og hygger seg, vet at de slipper å lese om seg selv i avisen etterpå, sier han.

For mannen som låste seg inne, ble politiet redningen. De varslet Kvamme, som sørget for at festdeltakeren kom seg ut.

— Da vi kom, hadde han ryddet lokalet der festen hadde vært. Det var hyggelig av ham, sier Kvamme.

Like ryddig var det ikke da gjester fra et bygg- og stillasfirma skulle avslutte kvelden etter julebord på Augustin Hotel. De klatret opp i stillaset utenfor og skrålte og vitset utenfor hotellrommene. Ikke alle gjestene var like fornøyde med det.

Uten klær på toalettet

Mange julebordaktører har delt sine beste historier med BT. Og det er ikke alle gjester som kommer seg like stødig gjennom festen.

Anne Skulstad, markedsansvarlig hos Wesselstuen & Logehaven har én historie hun husker spesielt godt:

Les også

- Dette er pinlig å se på

— For et par år tilbake kom det inn en bedrift med mange damer. De bestilte pinnekjøtt og vodka umiddelbart, og da mistenkte vi hvor det bar. Etter en

Les også

Derfor er julen farlig for tennene

stund skulle en av damene i selskapet på toalettet. På veien spydde hun på de ventende gjestene, og inne på do oppdaget hun at hun hadde sølt på kjolen. Etter en stund fikk vi beskjed om at hun hadde kledd av seg på toalettet, og at kollegene prøvde å føne kjolen hennes i lufttørkeren. Vi fikk henne heldigvis trygt hjem til slutt.

«Få se på daiene»

Skulstad forteller at de er nøye på å følge med hvor mye gjestene får i seg.

— Det er vi bare nødt til. Likevel hender det jo at noen mener det er helt naturlig å stå på bordene og holde taler eller å sjekke opp folk på nabobordet, forteller hun.

Av det mer hyggelige underholdningsmaterialet vil hun trekke frem allsang.

— Vi har ikke så stive julebord, og det passer veldig fint inn hos oss med litt hyggelig sang. Den mest populære er «Få se på daiene», forteller hun.

Tisset på juletreet

Ifølge undersøkelsen til Av-og-til er det bare halvparten av alle nordmenn som tenker over hvor mye de skal drikke før julebordet er i gang. At noen drikker for mye i forkant, kan kjøkkensjef Daniel Paulsen hos Holmedals catering skrive under på. På en tidligere arbeidsplass, opplevde han en julebordsgjest han sent vil glemme.

— Han gikk rett bort og tisset på juletreet vårt. Det var ikke sent på kvelden engang, men noen drikker jo allerede før de kommer. Han ble pent nødt til å gå. Det ble ikke noe mer julebord på ham, sier Paulsen.

Gråtende menn

Dag-Erik Dahlsett, daglig leder hos Fana Catering husker godt noen stamgjester, en arbeidsgjeng som ikke alltid ga sine ektefeller nok oppmerksomhet.

— Dette var gutta på gulvet: Store helter som bare snakket om jobb og ofte drakk seg altfor brisne. Ektefellene og kjærestene ble etter hvert mer og mer fortvilet. Vi fant ut at vi var nødt til å gjøre noe, forteller Dahlslett.

Les også

Mange julebord blir advokatmat

Dahlslett booket derfor inn en toastmaster som leste en historie til lyden av cello. Etterpå kom det et pikekor og sang Santa Lucia. Det som

Les også

Han skal på 10 jule- bord de neste uke

skjedde videre, har han aldri glemt.— Alle de store heltene som alltid snakket om jobben satt plutselig og gråt. Det var ikke et tørt øye i forsamlingen. Det var en trolsk stemning. Mennene danset med konene sine, drakk mindre og vi hadde en fantastisk kveld, forteller han.

Ville gå med lateks og masker

Nøsteboden har holdt julebord i en årrekke. Eier, Mirela Iversen, forteller at de fikk seg en god latter en gang en gjest avslørte en familiehemmelighet.

Under et julebord i Nøsteboden for noen år tilbake var det en mann som plinget på glasset, reiste seg opp i forsamlingen og fortalte at hans tipp-tipp-oldemor hadde vært prostituert i bordellet på andre siden av gaten.

— Da ble det helt stille i lokalet, men så begynte alle å klappe. Han var jo modig som fortalte noe sånt, sier Iversen.

Hun har også vært nødt til å avvise selskaper. Det hun trodde var en gruppe MS-pasienter, viste seg å være en SM-gruppe, altså noen som driver med sadomasochistiske aktiviteter.

— Hva folk gjør privat har ikke vi noe med, men jeg tenkte at vi ikke kunne ha folk i lokalet med lateks og masker, sier hun med en liten latter.

Julebordet som aldri tok slutt

Én ting er å bli låst inne i festlokalet når alle kollegene dine har dratt hjem. Noe annet er å bli strandet på en båt. Mange bergensere velger skipsveien for julebord, og både Showline og Hurtigruten får mange bookinger i desember.

Aksel Antonsen er hotellsjef på MS «Nordkapp» som går mellom Bergen og Harstad. Han har opplevd amorøse gjester som har havnet på feil lugar og ikke kommet seg i land der de skal.

— Da blir det noen ekstra døgn om bord. Mange blir litt flaue når de kvikner til og jubelbrusen går ut av blodet, sier han.

Slik får du en festlig kveld

Restaurantsjef Kvamme gir følgende råd for en vellykket feiring:

— Kom edru til julebordet. Festen starter ute, ikke hjemme.

Kvamme anbefaler å starte med et glass champagne, eller en musserende vin før maten.

— Da roer systemet seg, og man er klar for maten. Det holder med ett glass akevitt under hele bordsetningen, understreker han.

Det er også en god grunn til at det står vann på bordet. Vannet skal drikkes. Helt til slutt minner Kvamme på at man skal se arbeidskolleger, venner, samboere og partnere i øynene, også etter julebordet.

— Har man ikke lyst til det, har man mest sannsynlig ikke fulgt rådene mine, avslutter Kvamme.

Har du en god julebordhistorie å dele? Husk å vise hensyn og ikke utlevere venner og kolleger i kommentarfeltet.

Publisert: