Nye millioner til ME-forskere

Kavlifondet blar opp til ME-forskningen på Haukeland.

Publisert Publisert

Kreftlegene Olav Mella og Øystein Fluge prøver ut kreftmedisin på ME-pasienter. Foto: RUNE MEYER BERENTSEN

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Denne gang får kreftlegene Olav Mella og Øystein Fluge 2,3 millioner kroner til jakten på en kur for ME.

Like over sommeren planlegger de to legene ved Haukeland universitetssykehus en stor blind-test av kreftmedisinen Retuximab på ME-pasienter.

Totalt seks millioner

Les også

Nye millioner til ME-forskere

Studien som vil foregå ved fem sykehus landet rundt og involvere 152 pasienter, koster i overkant av 20 millioner kroner. De to har fått seks millioner over statsbudsjettet og 10 millioner fra Forskningsrådet. Pluss nesten fem millioner fra ME-foreningen og en privat innsamling. Og nå altså totalt seks millioner kroner fra Kavli-fondet.Inger Elise Iversen, daglig leder for Kavlifondet, forteller at fondet ser på ME som en stor samfunnsmessig utfordring og en vanskelig sykdom å behandle.

— I 2011 ble Kavlifondet kontaktet av fortvilte pårørende som ba oss støtte Mella og Fluge sitt prosjekt. Vi ble den gangen gjort kjent med at legene kunne vise til lovende resultater, man at de ikke hadde finansiering til å løfte prosjektet videre. Kavlifondet ønsker i utgangspunktet å støtte de svakeste, og ME-forskningen hadde frem til 2011 vært sterkt underfinansiert.

En tredel til utviklingsland

Les også

Vil gi 100 mill. til gode formål

I 2013 delte Kavlifondet ut totalt 28,3 millioner kroner til små og store prosjekter i inn— og utland.En drøy tredel av pengene går til prosjekter i utviklingsland. I en presentasjonen av fondets virksomhet skriver Iversen at fondet støtter svake og vanskeligstilte i utviklingsland og i land hvor Kavli har produksjon. I utviklingsland går det penger til unge jenters skolegang, til yrkesutdanning, til å hindre at mødre dør i fødsel og forebygge at unge jenter giftes bort som barn eller utsettes for trafficking.

I Norge har Kavli siste året særlig støttet medisinske forskningsprosjekter innen demens og ME (kronisk utmattelsesyndrom) en sykdom som opptil 15.000 nordmenn lider av.

Konsernsjef i Kavli, Erik Volden, uttalte tidligere denne uken at konsernets mål er å oppnå så gode resultater at fondet kan dele ut 100 millioner til gode formål hvert år.

Publisert