- Historien gjør sterkt inntrykk

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er imponert over at June Elise Gulli har vært så åpen om problemene hun har opplevd.

  • Marianne Nilsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kunnskapsministeren er også rørt av historien til Gulli.

— Historien til June Elise Gulli gjør sterkt inntrykk på meg, og det er imponerende at hun er åpen om problemet, sier Kristin Halvorsen.

Kunnskapsministeren sier at regjeringen satser mye på arbeidet mot mobbing, og vil fortsatt ha stort trykk på dette fremover.

Les også

«Herregud. Er det sant?»

— Det vi vet virker mot mobbing, er systematisk og målrettet innsats på den enkelte skole og i det enkelte nærmiljøet hver dag. Jeg vil oppfordre alle kommuner, rektorer og lærere til å følge med på det sosiale miljøet på sine skoler, og få på plass gode rutiner for raskt å gripe tak i tilfeller av mobbing og plaging, sier kunnskapsministeren.

Jobber mot mobbing

Hun mener at for mange elever opplever mobbing på skolen.

— Det vil vi gjøre noe med. Målet vårt er klart: Alle barn skal føle seg trygge på skolen. Ingen skal grue seg til friminuttene eller til hjemveien.

- Hva vil du gjøre for å bekjempe mobbing i skolen, spesielt skjult mobbing?

— Regjeringen jobber målrettet for å forbedre læringsmiljøet til elevene og gir skolene råd om hvordan de kan forebygge og bekjempe mobbing. Vi vil nå også tilby et veilederkorps for skoler som har et stort omfang av mobbing over tid, sier Halvorsen.

Etterlyser delaktighet

Skolebyråd Ragnhild Stolt-Nielsen (H), håper at åpenheten til Gulli vil bidra til å sette slike saker enda mer på dagsordenen.

— Jeg synes at hun viser et enormt mot som tør å stå frem, og det er beundringsverdig og viktig at hun gjør det. Men, det å lese saken er jo helt forferdelig. Alle som har noen form for sosiale antenner kan forestille seg hvor vanskelig denne situasjonen har vært for henne, sier Stolt-Nielsen.

Skolebyråden mener skjult mobbing er en jentesak.

— Det er typisk jenter å fryse ut noe på denne måten. Gutter løser problemene med rå vold. Det er derfor lettere å fange dette opp, enn den stille utfrysningsmobbingen.

Hun etterlyser mer delaktighet fra både skole og foreldre.

— Skolen og foreldre må være oppmerksomme på denne type oppførsel, og gripe inn og stille spørsmål når de oppdager at barnas venner forsvinner.

— Hva vil du gjøre for å bekjempe mobbing i skolen?

— Som skoleeier kan vi sette inn formelle programmer for å bekjempe problemet. I Bergen bruker vi blant annet Olweusprogrammet. Det er likevel ikke nok. Dette tar bare slutt når elever og foreldre og alle skjønner at denne type trakasserende oppførsel er helt uakseptabel. Vi skal ikke ha mobbing.

- Hun er en modig jente

Saken om June Elise Gulli (18) har også gjort inntrykk hos foreldreorganisasjonen Barnevakten. De la ut saken om Gulli på sin nettside i går.

— Jeg ble svært beveget av å lese om hva June Elise forteller. Hun er en modig og sterk jente, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

Hun er også rørt over responsen Gulli har fått i de sosiale mediene.

— Det er mye fokus på digital mobbing i de sosiale mediene. Mobbingen i skolegården og på nett henger ofte sammen. Det er fint å se den positive bruken av Facebook og andre sosiale medier, ikke bare den negative.

Moe forteller at Barnevakten får henvendelser fra fortvilte foreldre som opplever at barna blir mobbet.

— Vi har en rådgiver ansatt som tar imot e-post og telefoner fra foreldre. Vi jobber først og fremst med barn og media, men ringer det foreldre med andre problemstillinger, har vi ofte råd til dem om andre som kan hjelpe, sier hun og legger til:

— Men det er viktig at også foreldre følger med på sine egne barn og klarer å se om de mobber eller blir mobbet.

515062(2).jpg

Publisert
  1. Vær en venn
  2. Mobbing
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mathilde vant Idol Jr. og ville satse på musikk. Så fikk hun diagnosen som endret livet.

I nesten tre måneder var Mathilde innlagt på psykiatrisk avdeling for barn og unge på Haukeland.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 40-årene fra Øygarden død etter koronasmitte

  2. – Skyss kan takke seg selv for at folk sniker

  3. Her kan Bybanen havne

  4. «Var det dette vi slo saman fylka for?»

  5. Kåre Ingebrigtsens elleville revansj: Se supermålene som senket RBK

  6. Går amok i studio