Alle tog står stille

NSB ber folk skaffe alternativ transport.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Midt i påsketrafikken står alle tog bom stille på grunn av feil i sambandet. NSB har store problemer med å skaffe alternativ transport og ber folk finne andre reisemåter.

Feilen i det lukkede mobilnettet GSM-R gjør at toglederne ikke får kontakt med togførerne.

— Regelverket sier da at alle tog skal stanses, sier pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB. Tog over hele landet er rammet.

Bakken opplyser at feilen oppsto like etter klokka 18.30 mandag. To og en halv time senere var det fortsatt uvisst når den kan være utbedret. Feilen ligger i datasystemene på operasjonssentralen i Trondheim, ifølge NRK.

Ingen alternativ

Alle togene kjørte til nærmeste stasjon da sambandet brøt sammen. Dermed blir ingen stående i ødemarka og fryse. Men å komme seg videre blir neppe lett. NSB greier nemlig ikke å skaffe alternativ transport.

— Det er en nesten umulig oppgave når tog over hele landet står, sier informasjonssjef Preben Kolstrup i NSB.

Dermed må passasjerene finne seg en annen måte å komme seg fram på. På Oslo Sentralstasjon var det ingen kø av folk i avgangshallen i 20.15-tida. Det virket som om mange hadde gitt opp å vente på toget, og kommet seg videre på annen måte.

NSB-personale forsøkte så godt de kunne å skaffe drosje til de passasjerene som sto igjen, og blant de heldige var Jonas Sønsteby. Han kom nedlastet med ski og bagasje fra Haukeli og skulle videre til Harestua.

— Jeg har ventet i halvannen time, nå ser det ut til at jeg får transport videre, sier Jonas før han halser av gårde ut av hallen.

Ingen kaffe

Jeanette Mathisen var ikke like heldig. Hun skal hjem til Moss på påskeferie.

— Etter først å ha gått ned her i elendig vær, har jeg nå ventet i nesten to timer. Ikke går det buss heller, sier Jeanette.

Hun pendlet i flere år mellom Moss og Oslo og er vant til togforsinkelser, men det er ikke mindre irriterende av den grunn. Jeanette er klar over at hun kan få igjen deler av togbilletten.

— Men det er ikke så enkelt som NSB framstiller det som. Jeg har forsøkt tidligere, og det er vanskelig å få igjen penger, sier hun.

Hvor mange som kan være rammet av mandagens togstans, tør Kolstrup i NSB ikke gjette på. Han vil heller ikke love at NSB spanderer kaffe.

— I noen tog er det mulig å servere kaffe og annet, i andre ikke. Vi har ingen regler for slikt når det oppstår forsinkelser, sier han til NTB.

Pengekrav

Derimot fins det regler for hva folk har krav på av kompensasjon. Når forsinkelsene er på over en halv time, kan de søke om erstatning for halve togbilletten. Unntaket er strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø, der ordningen trer i kraft ved forsinkelser på over en time, ifølge NSBs nettsider. Reglene trådte i kraft i februar etter togkaos over lengre tid.

Selskapet advarer mandag kveld også mot forsinkelser i etterkant av problemene til Jernbaneverket.

Buss for flytog

Flytoget har en beredskapsplan som trår i kraft straks togene får problemer. Mandag kveld var det satt opp busser på alle togstasjonene. Avgangene ut til flyplassen på Gardermoen var prioritert.

— Det viktigste er å få folk av gårde til flyet de skal nå. Derfor er det noe kø ut fra flyplassen, sier kommersiell direktør i flytoget, Sverre Høven, til NTB.

Publisert