- Breer livsfarlige på sensommeren

Det er i all hovedsak turister som ikke skjønner at isbreer er farlige, sier breforsker.

Publisert:
svp://33365

Et tysk ektepar mistet livet søndag ettermiddag. De ble truffet av en isblokk da Nigardsbreen, en arm av Jostedalsbreen, kalvet søndag.

Breforsker Jostein Bakke advarer sterkt mot å gå nært breer på denne tiden av året.

— Breer er livsfarlige på sensommer og høsten. Nigaardsbreen smelter masse og vil rase masse nå på sommerstid. Det er derfor man fraråder folk å gå der på sensommeren. Det er ofte helt tilfeldig hvor det raser, sier Bakke.

- Dynamiske

Bakke er professor ved institutt for geovitenskap og har mye erfaring med å forske og oppholde seg på av breer. Han mener mange turister mangler innsikt i hva en bre egentlig er, og hvordan man skal forholde seg til dem.

— Mange ser på breer som fjell, men det er de slett ikke. De er mye mer dynamiske, i stadig i endring. Det foregår naturligvis mye bresmelting på sommeren, og om sensommeren og tidlig høst kan det å oppholde seg feile plasser på en bre være livsfarlig.

Han er ofte nært breer, og har der sett en gjennomgående trend.

— De aller fleste som ikke tar breens farer alvorlig, er turister. Jeg opplever at de fleste nordmenn er godt kjent med farene ved isbreer.

Klimaendringene de siste årene har bidratt til å øke bredsmelting, i neste omgang fører dette til at isbreer blir farligere og mer uforutsigbare, sier Bakke.

- Farebildet endrer seg

Han forteller at mange breer beveger seg mye om sommeren, såkalte bratte breer så mye som flere meter i døgnet.

— Når en bre endrer seg så mye gjør det at farebildet også endrer seg.

Han mener de fleste breene i Norge er godt skiltet.

— Jeg mener de fleste er flinke til å merke, skilte og gi god informasjon på mange ulike språk. I tillegg er det figurskilt som viser tydelig at det er farlig å oppholde seg for nært breen enkelte steder.

Han mener at den eneste måten å forhindre ulykker, er kunnskap.

— Man kan ikke gjerde inn alle breer og naturattraksjoner i Norge. Her må det kunnskap og opplysning til.

Publisert:
svp://33365