- Folk spør om det er manipulert

Atle Hellands morgenstund hadde gull i munn.

Publisert Publisert

SÅ LYSET: Atle Helland vant en stor internasjonal pris med dette naturbildet. Foto: ATLE HELLAND

LES OGSÅ:

Les også

Dette bildet er fra Bergen, og det vant gull

Bekkalokket fotoklubb fra Bergen ble av de ti beste klubbene i Trierenberg Super Circuit 2014 — verdens største fotokonkurranse. Irene S. Osberg ble historisk med tre gull.

Men også Kvinnherad Fotoklubb gjorde det skarpt.

Første gull

Atle Helland tok juryen med storm med sitt bilde fra Botnavatnet på Utåker i Kvinnherad. Han vant sin første gullmedalje i konkurransen.

— Folk spør om det er manipulert og om nøkken kom opp av vannet. Men nei. Jeg var heldig siden det var vindstille. Det varte i to minutter, sier han.

Bildet ble tatt under en hjortejakt i fjor høst med et Nikon D3100 kamera med 18-200 mm linse.

— Det er ikke et spesielt fint kamera. Det viktigste er å kjenne kameraet du har, sier Helland som har fotografert i over 30 år.

Han har hatt eget studio siden 1991 og er fotograf i halv stilling. Resten av arbeidstiden bruker han som hjelpepleier og nattevakt på Valen sjukehus.

Leder i 29 år

Helland var med på å starte Kvinnherad Fotoklubb allerede i 1983 og har vært leder i 29 år. Klubben har i dag 54 medlemmer.

Det kom inn rundt 100.000 bilder til konkurransen i Østerrike, der fotografer fra hele verden konkurrerer i 25 kategorier. Ved en tidligere anledning kom det inn tre kartonger med papirbilder fra en klubb i Kina.

- Er dette det beste bildet du har tatt?

— Det beste har jeg ikke tatt ennå.

Det er ikke første gang Helland får heder og ære - han er kåret til årets fotograf i Norsk Selskap for Fotografi tre ganger.

To andre fra Kvinnherad gjorde seg også bemerket. Lars Martin Teigen fikk antatt 15 bilder, og Jorun Larsen 12.

Publisert