— Sånn vil vi ha det, sier daglig leder i Sandviksboder Kystkultursenter, Egil Sunde og ser ned på tre torsk som svømmer rundt i en av fiskekummene på Fisketorget.

Han drømmer om å overta flere av fiskekummene på Fisketorget og sette dem opp igjen utenfor Sandviksboder Kystkultursenter.

— Vi vil gi kummene et verdig liv videre og sørge for at de vil være til glede for publikum også i fremtiden, sier han.

Skal fjernes i løpet av året

De fire fiskekummene har stått på Fisketorget siden 1997. I slutten av februar skrev Bergens Tidende at verken driftsselskapet, kommunen eller torghandlerne ønsket å ta regningen for å drifte kummene. Nå har Bergen kommune bestemt at de skal fjernes fra torgflaten i løpet av året.

— Fiskekummene på Fisketorget har utspilt sin rolle som oppbevaring av fersk fisk og skalldyr, og at de i dag er erstattet av mindre akvarier inne i Mathallen på Fisketorget, skriver de på sin nettside.

Kommunen ønsker derfor å komme i kontakt med personer, bedrifter eller organisasjoner som kunne tenke seg å overta kummene.

— Vi har allerede mottatt flere henvendelser fra ulike aktører, som ønsker å overta kummene. Vi vil foreta en gjennomgang av henvendelsene, og deretter fordele kummene, sier Elin Sjødin Drange, Næringssjef i Bergen kommune.

- En god løsning for oss

En av dem som har tatt kontakt med kommunen, er altså Sandviksboder Kystkultursenter. Sunde forteller at de har mange aktiviteter der de fisker mye lange, brosme, krabber og hummer. Han mener kummene vil være et ypperlig sted å ha dette.

— De løsningen vi har i dag er midlertidige og dårlige. Vi har også hatt planer om å bygge slike kummer i flere år, men det har stått på kostnader og tid, sier Sunde.

Sunde sier de skal finne en fin plass til kummene rett ved sjøen og at de skal sørge for de blir godt ivaretatt.

— Når de nå skal fjernes, synes vi det er bra at det kan brukes videre på et offentlig sted. Området rundt Sandviksboder Kystkultursenter er åpent for publikum og vi ser på dette som en mulighet til å heve nivået kraftig.

Søke innen 1. mai

Drange sier at interesserte kan henvende seg til kommunen innen 1. mai.

— Vi vil fordele så raskt som mulig etter dette tidspunktet, sier hun.

Kommunen vil klargjøre kummene for henting, men det er de som skal overta kummene som selv må sørge for frakten.

— Det er ingen problem å hente dem. Vi har frivillige som har tilgang til lastebil og kran, sier Sunde og legger til:

— Vi håper vi blir de utvalgte. Og er det flere som ønsker kummene, deler vi gjerne. Vi kommer langt med to. Det hadde vært perfekt å ha dem på plass til Sandviksdagene i slutten av august.

FISK: Disse torskene holder til i en av fiskekummene på Fisketorget.
LEIF GULLSTEIN