Den franske påtalemakten mener Varg Vikernes har brutt loven gjennom hatefulle blogginnlegg mot jøder og muslimer, og benektelse av historiske faktum rundt annen verdenskrig. Tiltalen kan gi ham fem år i fengsel og 45.000 euro i bot.

- Det gjelder det han skriver om Hitler, og at han bagatelliserer nazistenes rolle i Holocaust, sier talskvinne Agnès Thibault-Lecuivre ved den franske påtalemyndigheten.

Vil påberope seg selvforsvar

Vikernes selv har tidligere skrevet at han håper han blir stilt for retten og får muligheten til å forsvare seg. Det får han altså i Paris i dag.- Akkurat nå gjennomfører de et folkemord i Europa, og vi, de opprinnelige europeerne, er blitt merket for utryddelse. Jeg vil påberope meg at jeg handlet i selvforsvar, og vil bevise for retten at jeg hadde god grunn til å eksponere Europas fiender, har han tidligere skrevet på bloggen sin.

I rettssaken i dag vil det bli presentert utdrag fra Vikernes’ blogg, som påtalemyndigheten mener beviser brudd på loven.

Har fått kritikk

Grytidlig om morgenen den 16. juli i år tok fransk terrorpoliti seg inn i boligen til Varg Vikernes og hans gravide kone, i landsbyen Salon-la-Tour sentralt i Frankrike.

Etter 60 timer i varetekt ble imidlertid Vikernes løslatt, da politiet ikke fant at de kunne sikte ham for terrorplanlegging.

Tiltalen som er tatt ut mot ham er langt mindre alvorlig enn de opprinnelige anklagene, og franske myndigheter har fått kritikk for at de gikk for høyt ut.

- Så vidt jeg skjønner er det ingen sammenheng mellom det han ble anholdt for og rasismeanklagen. Han ble aldri siktet for terrorplanlegging, men såkalt preventivt anholdt etter fransk lov uten at det forelå skjellig mistanke mot ham, sier Varg Vikernes’ tidligere forsvarer, John Christian Elden.

Kontroversiell tiltale

Det andre punktet i tiltalen, forsvar av krigsforbrytelser, er kontroversielt dersom det spesifikt gjelder benektelse av Holocaust. Det sier advokat Jon Wessel-Aas, som har jobbet mye med ytringsfrihetssaker.- Det strider egentlig mot ytringsfrihetslogikken at man skal kunne straffes for å ha et annet syn på generelt aksepterte historiske fakta.

Frankrike er imidlertid ett av mange land hvor det spesifikt er forbudt ved lov å fornekte Holocaust.

Når det gjelder rasismeanklagene, mener tidligere forsvarer Elden terskelen for å bli dømt er lavere i Frankrike, enn den ville vært i Norge.

Varg Vikernes’ advokat Julien Freyssinet, bekrefter at Vikernes vil møte i retten i dag. Han ønsker imidlertid ikke å gi noen kommentar før rettssaken.