Det er ikke bare norske forbrukere som lider under den svake kronen. Utvekslingsstudenter må snart betale skolepenger og husleier for neste semester, og merker usikkerheten i valutamarkedet. Lånekassen utbetaler nemlig i norske kroner.

— Pundet lå på 8,4 kroner mitt første skoleår, men nå er den oppe i 11,9 kroner. Det betyr en forskjell på 30.000 kroner i skolepenger, sier student Lars Jacob Sjaastad (21).

Bergenseren studerer business på Edinburghs Herriot-Watt University på andre året, og medgir at den norske kronens medfart i valutamarkedet er krevende.

— Slik det ser ut nå får vi nok penger til å dekke skolepengene, men det vil nødvendigvis måtte strammes inn på bolig og mat, sier Sjaastad.

- Privilegiene forsvinner

Medstudent Madeleine Riise (23) sier de blir nødt til å legge om livsførselen til våren.

— Tidligere gjorde den sterke kronen at jeg kunne spise ute flere ganger i uken. Nå blir de fleste studentene i Storbritannia nødt til å vurdere livsstilen, sier hun.

Den sterke kronen har medført at de fleste norske studentene i Edinburgh har sluppet unna deltidsjobber.

— Jeg kjenner ingen som jobber i Skottland. Timelønnen er så lav at det helt klart har vært best å jobbe på sommeren i Norge. Dessuten er semestrene så korte at de krever at vi fokuserer på studier.

Hun tror kronen skal falle ganske langt før noen vurderer å skrive jobbsøknader.

— Hvis vi spiser nudler skal vi greie oss, skyter Sjaastad inn.

- Pengene strekker ikke til

Leder for ANSA (Association of Norwegian Students Abroad), Madeleine Mowinckel, er bekymret for studentene hun er valgt til å representere.

— Det er en tøff situasjon, mest fordi den kommer så uforutsett og studentene er litt maktesløse. De får en utbetaling av Lånekassen, og denne må de betale skolepengene med akkurat nå. De taper tusenvis av kroner uten særlig valgmulighet, sier hun.

— Hvordan rammer den svake norske kronen utvekslingsstudentene?

— Kjøpekraften deres er helt klart svekket, og husleie, mat, transport og så videre, koster mer nå enn for noen måneder siden. Den største effekten kommer imidlertid av at mye av støtten man får av Lånekassen for å dekke levekostnader, nå i stedet må brukes på å dekke skolepenger fordi skolepengestøtten fra Lånekassen ikke lenger strekker til, sier hun.

- Blir valutaspekulanter

Studentene har allerede fått utbetalt pengene for neste semesters studier. Totalt skal de ca. 112.000 kronene de har fått utbetalt fra Lånekassen gå til skolepenger på rundt 6900 pund og opphold. De må selv veksle om summen til pund, og det medfører uvante problemstillinger, forteller utvekslingsstudentene.

— Man må spekulere i valutakurser, og det tør vi egentlig ikke ennå. Jeg er fortsatt bare på andre året på businesstudiet, sier Sjaastad.

— Vi kan vente med å betale skolepengene helt til februar, og jeg tror jeg skal vente til i hvert fall over jul, sier Riise.

— Det er nok flere som ber en stille bønn om at valutakursen ikke svekkes ytterligere, sier Sjaastad.

Lånekassen endrer praksis

Norske studenter vil derimot slippe å måtte leke valutaspekulanter stort lenger, forteller ANSA-lederen.

— Den gledelige nyheten er at regjeringen i høst gikk inn for å valutajustere skolepengene fra og med høsten 2015. Det er ingen stor trøst for dem som opplever problemer nå, men på lang sikt er dette et viktig og nødvendig grep, sier Mowinckel.