Jensen benekter å ha sendt krypterte meldinger

Eirik Jensen fikk en krypteringstelefon av Gjermund Cappelen. Jensen hevder han ikke skjønte noe av denne, men i meldinger mellom dem heter det blant annet «Hei, må ha ekstra time, er litt avansert».

Publisert: Publisert:

TILTALT: Eirik Jensen i vitneboksen i retten i forrige uke. Torsdag fortsatte Spesialenheten sin utspørring. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

NTB

Jensen ble spurt ut om den aktuelle telefonen av typen Nokia N73 i korrupsjons- og narkotikasaken i Oslo tingrett torsdag.

Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker leste opp flere meldinger som er funnet på telefonene som både Jensen og medtiltalte Cappelen hadde. Meldingene stammer fra 2009.

«OK, må se mer på smartfunksjonen», lyder en av meldingene, som etterforskerne ikke har klart å se om har gått fra Jensen til Cappelen eller omvendt.

– Det har jeg aldri skjønt bæret av, sa Jensen fra vitneboksen.

Les også

Kommentar: «Eirik Jensen sier han ikke visste at Cappelen var kriminell. Det er lite troverdig.»

Benektet kryptert kommunikasjon

På spørsmålet fra aktor svarte den nå pensjonerte politimannen at han ikke hadde kommunisert kryptert med Cappelen, som aktoratet mener han leverte blant annet informasjon om situasjonen ved grenseovergangene til.

– Som jeg har sagt flere ganger. Jeg er ingen teleteknikker. Dette var det fagfolk som har tittet på, sa Jensen.

Han leverte på et tidspunkt telefonen til Oslo-politiets tekniske avdeling da Cappelen skal ha fortalt at telefoner med krypteringsfunksjoner var i omløp i kriminelle miljøer.

AKTORATET: Guro Glærum Kleppe (t.v.) og Kristine Schilling i aktoratet i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo tingrett torsdag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Barndomsvenn

Jensen ble også utspurt om kontakten med en senere narkotikadømt barndomsvenn fra Nesodden, en mann som også Gjermund Cappelen møtte. Det var Jensens tidligere kone som varslet Spesialenheten for politisaker, og saken ble henlagt.

I Oslo tingrett ville aktor Kristine Schilling vite mer om kontakten mellom Jensen og barndomsvennen.

– Han var en barndomsvenn fra Nesodden, som jeg hadde mye kontakt med i de årene jeg bodde der ute. Han jobbet som dørvakt, hvis jeg ikke husker feil, og kjørte lastebil, forklarte Jensen.

– Jeg fortalte at hvis han rotet seg borti noe av det jeg jobbet med, så ville kontakten bli brutt, fortsatte den tidligere politimannen.

Barndomsvennen ble pågrepet i Sverige i 2007 og dømt til 14 års fengsel.

Les også

Eirin Eikefjord: – Et av sakens viktigste spørsmål henger fortsatt i luften: Hvor kom alle disse kontantene fra?

Vennen og Cappelen

Jensen ble også spurt om det var noe kontakt mellom den tidligere vennen og Gjermund Cappelen, den medtiltalte i korrupsjons- og narkotikasaken som går for Oslo tingrett.

– Jeg tror han kan ha truffet ham i døren på Smuget en gang, forklarte Jensen, som på aktors spørsmål anslo dette til å være på 1990-tallet.

– Jeg tror Cappelen har fortalt meg det i en bisetning. Han sa at han var en ålreit fyr, og på det tidspunktet syntes jeg vel også det, sa Jensen.

Jensen sitter i vitneboksen på syvende dagen, og han måtte også svare på spørsmål knyttet til omfattende kontantinnskudd. Spesialenheten mener dette er penger fra Cappelen, mens Jensen mener det dreier seg om penger fra handel med blant annet kjøretøy.

Publisert: