Slik kan det nye Vestlandet bli

Nordhordland kan bli én kjempekommune. I Hardanger og Sogn blomstrer alternativene. Sjekk status før folkeavstemningene mandag.

GIGANTER: Dette er tre av de nye kjempekommunene som snart kan se dagens lys.

Mandag er det supermandag for kommunereformen på Vestlandet.

17 kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane har folkeavstemning om kommunen skal slå seg sammen med andre, mens ytterligere fem kommuner offentliggjør resultatet av innbyggerundersøkelser om det samme temaet. BT.no vil følge resultatene direkte på web-tv og i tekst mandag kveld.

  • Hør vår podkast om temaet under, med blant andre Lars Sponheim:

Fra før har ni kommuner i Sunnfjord og Sogn gitt sine svar, i tillegg til Fitjar og Stord i Sunnhordland. Dessuten har det vært innbyggerundersøkelser i Fjell, Sund og Øygarden. Når mandagen er omme, vil vi altså sitte på fasiten i 37 vestlandskommuner. Selv om langt fra alt vil være avklart, betyr det at det vil avtegne seg et mønster for hvordan den nye kommunestrukturen på Vestlandet kan bli.

  • Sjekk tipsene:
Les også

Slik tror BT supermandagen ender

(abo)
Vi har laget de mest sannsynlige utfallene i BTs egen #kommunebygger. Der får du vite hvor store de nye kommunene vil bli, hvordan det politiske flertallet i kommunestyret ville blitt, hvordan økonomien til den nye kommunen blir og andre viktige kjennetegn.

Dersom du er blant dem som skal stemme mandag, men ikke helt vet hva, eller om du bare lurer på hva som skjer — her er en guide til de ulike alternativene:

HISTORISK: I mars signerte de åtte ordførerne i Nordhordland under på en intensjonsavtale om å slå seg sammen. Fra venstre: Per Lerøy (Ap), Austrheim, Stian Herøy (H), Fedje, Hallgeir Oppedal (Sp), Gulen, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), Lindås, Karstein Totland (H), Masfjorden, Øyvind Oddekalv (Ap), Meland, Tom Kristian Thorsen (Solrenningslisten), Modalen og Jon Askeland (Sp), Radøy.

Nordhordland

I Nordhordland har det lenge blitt snakket om en ny storkommune. De tre største kommunene (Lindås, Meland, Radøy) har allerede skrevet under en intensjonsavtale om sammenslåing, og har invitert fem andre kommuner med.Fem av de aktuelle kommunene har folkeavstemning mandag (Austrheim, Masfjorden, Gulen, Modalen og Meland). I tillegg skal Lindås, Radøy og Fedje offentliggjøre resultatet av sine innbyggerundersøkelser.

Alle har et «Stor-Nordhordland» med som alternativ. Med over 35.000 innbyggere ville det blitt den 25. største kommunen i Norge, dersom den ble dannet i dag. Ikke minst vil det bli en vekstkommune, som trolig vil passere 40.000 innbyggere innen 2025.

  • **Vanskelig nabo:
Les også

Meland kan velte storkommunen

(abo)**
Men det er store forskjeller i økonomien blant de åtte kommunene. Kraftkommunen Modalen er blant Norges rikeste i forhold til innbyggere, og har 21.400 kroner på bok per innbygger. Også Gulen, Masfjorden og Radøy er relativt rike kommuner.

Lindås, på sin side, har en gjeld på nesten 7000 kroner per innbygger. Det har fått enkelte innbyggere i de mindre kommunene til å frykte at Lindås er ute etter kraftpengene deres.Masfjorden og Gulen har derfor med et tredje alternativ om at kun de to skal slå seg sammen. Det ville fortsatt blitt en liten utkantkommune, med drøye 4000 innbyggere og Senterpartiet som største parti i kommunen. I «Stor-Nordhordland» er det Arbeiderpartiet som er størst.

Avtalen:

Les også

Her sier de ja til gigantkommunen

Hardanger

Det andre store området i Hordaland som skal si sitt mandag, er Hardanger. Der er det fem kommuner som skal ha folkeavstemning (Jondal, Odda, Ullensvang, Eidfjord og Ulvik). I tillegg vil Kvam og Voss (som kan være aktuell sammenslåingspartner for Granvin) ha innbyggerundersøkelser.

Her er det flere ulike alternativer. De fire kommunene rundt Hardangerbrua har inngått en intensjonsavtale om det vi kan kalle «Hardangerbrua kommune». Den vil få drøye 6300 innbyggere, med Senterpartiet som største parti. Kaos i Hardanger:

Les også

- Jeg er spent på om det møter noen på kirketrappen den dagen bryllupet skal stå

Men også her vil økonomien være utfordrende. Mens Eidfjord er en knallrik kraftkommune, er Ullensvang og Granvin på den fattige siden. Den nye kommunen kan kun forvente seg svært beskjeden folkevekst.

Ullensvang blir en nøkkelkommune i Hardanger. Den kan nemlig gå i to retninger. Også en sammenslåing med Jondal og Odda er et aktuelt alternativ for dem. Denne kommunen, som vi har kalt Stor-Odda, vil få 11.420 innbyggere, med industribyen Odda som naturlig sentrum. Dermed vil også den politiske strukturen endre seg, med Ap som det dominerende partiet. Rent økonomisk fremstår heller ikke Odda som noe varp, med sine 10.000 kroner i gjeld per innbygger.

Lars Sponheim:

Les også

- Kommunane er overadminstrerte

ARGUMENTET SOM FALT: Hardangerbrua skulle binde sammen regionen og omskape minst fire småkommuner til en større. Akkurat nå ser det ikke ut til å gå den veien. 1. juli skal norske kommuner svare på hvem de vil slå seg sammen med. Bildet er fra åpningen av broen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Sogn

I Sogn og Fjordane er det seks kommuner som har folkeavstemning i denne omgang: Høyanger, Vik, Aurland, Balestrand, Leikanger og Sogndal.Her er alternativene mange. En intensjonsavtale er inngått mellom Sogndal, Leikanger, Balestrand og Vik. Denne Sognefjord-kommunen vil få over 14.000 innbyggere på begge sider av fjorden, med et klart tyngdepunkt i Sogndal. Vik-folket må ta ferge til resten av kommunen.

Ap og Sp vil bli noenlunde jevnstore i den nye kommunen.

Men Vik har også en mulighet til å slå seg sammen med Aurland og Voss. Der er det bilvei, selv om den i dag er stengt over Vikafjell store deler av vinteren. En slik kommune, som vi kan kalle Stor-Voss, vil få 19.000 innbyggere og et soleklart sentrum på Vossevangen. Den vil trekke Vik og Aurland mot Hordaland.Hva med Høyanger, da? De kan ende mellom barken og veden. Alternativene er enten alenegang eller sammenslåing med Balestrand og Hyllestad. Men hvis Balestrand ser østover og Hyllestad nordover, er det ingen friere igjen for Høyanger.