Ved Kvinneklinikken får de hver måned fire til seks henvisninger om kvinner som vil endre på hvordan de ser ut nedentil. Henvisningene har økt noe de siste årene og er som regel fra fastlegen deres.

— I stedet for å avvise dem, kaller vi flere av dem inn til en samtale og en undersøkelse. I nesten alle tilfellene må vi fortelle dem at de ser helt normale ut, sier Ingeborg Engelsen, seksjonsoverlege ved Generell gynekologi ved Kvinneklinikken.

I svært få tilfeller er det grunn til å operere de henviste kvinnene.

— Vi fraråder dem da å ta kontakt med private for å gjøre inngrep der, legger hun til.

Ned i 15 år

Fredag publiserte BT et debattinnlegg fra en ung kvinne som hadde planer om intimoperasjon på grunn av store komplekser.

Hun fikk innvilget operasjon, men foreldrene hennes fikk avverget det.

Jentene som blir henvist til KK har vært helt ned i 15 år. De eldste er gjerne i 40-årsalderen.

— Jeg tror mange mangler kunnskap i dag om hva som er normalt når det gjelder hvordan kvinner ser ut, sier Engelsen.

Hvert år får KK inn noen alvorlige tilfeller av unge jenter som er ødelagt nedentil etter intimoperasjoner. KK anslår at det dreier seg om ett til tre tilfeller.

— Kirurgi er en nødløsning når naturen ikke fungerer. Det er ikke enkelt å rette opp noe som er ødelagt. Det er veldig viktig at man vet før man bestemmer seg for et slikt kosmetisk inngrep, sier klinikkoverlege Susanne Albrechtsen ved KK.

Ingen garanti

I noen tilfeller er for mye fjernet av kjønnsleppene. Andre har smerter ved samleie fordi en er strammet for mye inn i skjedeinngangen.

— En slik korrigering gir ingen garanti for at du blir «bedre» nedentil. Det kan ødelegge både utseende og funksjonen på noe som i utgangspunktet fungerte helt fint, sier Albrechtsen.

— Vi kan åpne opp hvis de er for trange, men ofte er det lite vi kan gjøre. Vi kan ikke rette opp i en kjønnsleppe som er redusert, sier Engelsen.

Hun understreker at ikke alt som blir gjort av intimkirurgi er skadelig.

— Noen ganger kommer pasienter og klager etter kirurgi, uten at vi kan ikke finne noe galt. Problemet kan da være mer sammensatt og påvirket av kvinnens kroppsideal, sier Engelsen.

Ekstra krav til lege

Når det er rent kosmetiske operasjoner skjerpes kravene til legen.

— Han har da en varsomhetsplikt og skal forsikre seg om at pasienten vet om konsekvensen av operasjonen. Pasienten skal forstå informasjonen som blir gitt, sier assisterende fylkeslege Signe Marit Stephanides i Hordaland.

Plastikkirurgisk forening har egne etiske retningslinjer. Legen skal være ekstra forsiktig når det gjelder de unge, spesielt denne typen inngrep.

— De skal ha tid til å tenke gjennom dette før de kommer tilbake og det eventuelt foretas et inngrep. Legen har også et ansvar for å snakke om konsekvenser, sier Elisabeth Valio Sætnan, leder av Plastikkirurgisk forening.

Anbefaler 20-årsgrense

Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) oppfordrer sine medlemmer til at unge kvinner bør være over 20 før de bestemmer seg for en intimoperasjon.

— Vi oppfordrer til at foreldre eller foresatt er med hvis det er unge i alderen 18 - 20 år som skal ta en kosmetisk intimoperasjon, sier Bjørn E. Rosenberg, leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi.

I dag finnes det ikke noen norsk oversikt over hvor mange kvinner som vil operere kjønnet sitt.

— Blir det tatt nok hensyn til at ønsket om å operere seg nedentil kan skyldes andre problemer?

— Det er det opp til hver enkelt doktor i samtale med pasienten å finne ut av. Men jeg håper at det aldri blir utført en operasjon som ikke skulle vært utført. Det er alltid en grunn til at man går til legen og for noen kan det dreie seg om et medisinsk problem, sier Rosenberg.