Anmelder barnevernet etter at jente (12) døde

Jentens foreldre har anmeldt Sogn barnevern etter at jenten ble funnet død hos fosterforeldrene.

Publisert:

- ALVORLIG: Lensmann i Gaular, Åge Løseth, sier at politiet tar saken om den 12 år gamle jentens dødsfall svært alvorlig.

Jentens biologiske foreldre anmelder også jentens fosterhjem og jentens fastlege, opplyser lensmann i Gaular, Åge Løseth.

Den 12 år gamle jenten ble funnet død i sengen sin i begynnelsen av februar i år. Politiet opprettet samme dag en undersøkelsessak, noe som er rutine når barn dør uventet. Det var Sogn Avis som først meldte om jentens dødsfall.

— Det ble foretatt obduksjon av jenten. Den antydet at epilepsi kunne være en årsak til dødsfallet, sier Løseth.

- Barnevernet sviktet

Bakgrunnen for anmeldelsen er at jentens foreldre mener datterens epilepsi ikke ble tatt på alvor fra barnevernets side. De hevder jenten ikke har fått tilstrekkelig legebehandling, opplyser Løseth.

— Barnevernet har sviktet fullstendig i denne saken. De har vist veldig arroganse overfor oppegående foreldre sitt syn på barnets helse, sier jentens biologiske foreldre sin advokat, Louis Anda.

Les også:

Les også

Politibetjent Fjeldstads metode

Ifølge Anda har han ved flere anledninger kontaktet Sogn barnevern og bedt om å la jenten få komme til lege og sykehus for å bli undersøkt for gjentatte anfall. Dette fikk han ingen tilbakemelding på, ifølge advokaten.

— De svarte derimot at dette ikke hadde noe med epilepsi å gjøre, men mente det trolig var snakk om angstanfall. Dette til tross for at jenten har hatt beviselig epilepsi siden hun var to år gammel, hevder foreldrenes advokat.

- I sorg

Anda forteller at jentens foreldre har det svært vanskelig.

— Det er grusomt for dem å tenke på at dette kunne vært ungått dersom barnevernet hadde sørget for at hun hadde fått nødvendig helsehjelp. De er i dyp sorg, sier Anda.

Lensmann Løseth opplyser at forholdet er anmeldt som uaktsomt drap.

— Vi tar med andre ord saken svært alvorlig, sier Løseth.

- STOR MEDFØLELSE: - Å miste et barn er noe av det verste som kan skje, og jeg har stor medfølelse med dem som har kommet i denne situasjonen, sier ordfører i Sogndal, Jarl Aarvoll.

Varslet Fylkesmannen

Samme dag som jenten ble funnet død, varslet Sogndal kommune Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

— Vi er opptatt av at både Fylkesmannen og politiet får all den informasjonen de trenger i sitt arbeid, sier ordfører i Sogndal, Jarle Aarvoll.

Han sier han har vært kjent med at jentens foreldre vurderte en anmeldelse. Onsdag morgen var ordføreren i kontakt med politiet, og fikk bekreftet at den var levert.

Les også:

Les også

«Glassjenta» ble lagt i håndjern minst 24 ganger

— De helse- og politifaglige spørsmålene må andre svare på. Mitt fokus har vært kontakten med nærmeste familie, og å sørge for at de får nødvendig hjelp. Å miste et barn er noe av det verste som kan skje, og jeg har stor medfølelse med dem som har kommet i denne situasjonen, sier Aarvoll.

- Alvorlig sak

- Hvordan reagerer du på anmeldelsen mot kommunen?

— Det er alvorlig, men jeg kan ikke kommentere det nærmere. Nå er det opp til politiet å avklare grunnlaget for anmeldelsen. Vi vil bistå med alle opplysninger de måtte ønske, for å få svar på hvorfor jenten døde.

- Har jenten fått nødvendig helsehjelp?

— Jeg vet ikke. Det får tiden vise.

- Med den informasjonen du har nå - er det noe som tyder på at kommunen har gjort noe klanderverdig?

— Det vet jeg ikke noe om. Jeg kan ikke svare på det. Det jeg er opptatt av nå, er å vise medfølelse for familien.

Barnevernet i Sogn vil ikke kommentere saken, og henviser til ordføreren.

Fylkeslege Per Stensland i Sogn og Fjordane har så langt ikke opprettet tilsynssak.

— Vi har fått en foreløpig orientering, og vil få mer informasjon etter hvert, sier Stensland.

Fylkeslegen har som oppgave å undersøke om helsehjelpen har vært faglig forsvarlig.

— Dette dreier seg om et tragisk og uventet dødsfall hos et barn i fosterhjem. Kommunen ønsket at tilsynsmyndigheten skulle være orientert, og tok kontakt med oss. Vi vil avgjøre saken på bakgrunn av informasjonen vi mottar, sier Stensland.

Publisert: