Politiet vil tiltale 33-åring for drapet på Monika (8)

Med DNA-spor og Facebook-melding knyttet til mannen, mener politiet å kunne bevise at Monika Sviglinskaja ble drept av den 33 år gamle litaueren.

VIL TILALE: Politiet er ferdig med å etterforske Monika-saken. De går inn for å tiltale den tidligere samboeren til Monika Sviglinskajas mor. Han sitter varetektsfengslet siktet for drap på den 8 år gamle jenten.

 • Christian Nicolaisen
 • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Den tidligere samboeren til Monika Sviglinskajas mor ble i oktober i fjor pågrepet og siktet — mistenkt for å ha tatt livet av den åtte år gamle jenten.

Nå er saken ferdig etterforsket, og politiet innstiller om at 33-åringen fra Litauen blir tiltalt.

— Vi ber om en tiltale for forsettlig drap under skjerpende omstendigheter, i tillegg til tyveri, sier påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim.

Monika-saken har ridd politiet som en mare, etter at saken først ble henlagt som selvmord i 2012. Åtte år gamle Monika ble funnet død hjemme i sin egen bolig i 2011.

16 måneder med etterforskning

Saken ble gjenåpnet i fjor sommer. Siden da har politiet gjennomført en rekke steg i etterforskningen.

Politiets hovedteori har vært at mannen brøt seg inn i sokkelleiligheten for å stjele verdisaker, før klokken 9 om morgenen 14. november 2011. Da skulle Monika være på skolen og moren på jobb.

Les også

Politiet om egen skandale: «Beklager dette sterkt»

Men Monika var hjemme på grunn av sykdom. Politiet mener mannen så drepte henne for å skjule innbruddet. Monika ble funnet død av moren om ettermiddagen.

— Vi er ferdig med 16 måneders etterforskning, med DNA-analyser, datatekniske utredninger og 200 vitneavhør, sier Onarheim.

SNUDDE: Politiet mente Monika Sviglinskaja (8) trolig tok sitt eget liv, og henla saken i august 2012. Nå har de innstilt på drapstiltale for mannen som tidligere bodde med jentens mor. FOTO: PRIVAT Foto: PRIVAT

Formelt sendes saken nå til Statsadvokaten i Hordaland. Siden det er drap det er snakk om, er det Riksadvokaten som deretter tar den endelige avgjørelsen om 33-åringen skal bli tiltalt.Om det skjer, vil han så bli stilt for retten. Det vil trolig skje før sommeren 2016.

DNA-spor: «Mest sannsynlig»

Ifølge politiet er det særlig DNA-spor som knytter litaueren til drapet. To britiske DNA-eksperter har laget en sakkyndig-rapport om de biologiske sporene.

Slik kan politiet ha skapt sin egen skandale:

Les også

Snarveiene som kan ha felt Monika-etterforskerne

33-åringens forsvar er blant annet basert på at det kan være oversmitte av DNA. Biologisk materiale som knytter ham til drapet ble funnet flere steder på Monikas klær og på beltet som var rundt halsen hennes.

— Rapporten fra de to har gitt oss en sakkyndig vurdering på høyt nivå om oversmitte-problematikken. Disse ekspertene konkluderer med at det mest sannsynlig ikke er oversmitte, sier Onarheim.

- Moren er veldig glad

Stig Nilsen er bistandsadvokat for Kristina Sviglinskaja, Monikas mor. Han og moren var i dag på politihuset i Bergen. Der ble de informert av hordalandspolitiet og Kripos om beslutningen.

— Hun er veldig glad for at hordalandspolitiet nå i den andre runden har gjort en så grundig og god jobb. Den viser seg å ha ført frem, og det er hun glad for, sier Nilsen.

Monikas mor mistenkte raskt sin tidligere samboer, og varslet politiet om ham. Litaueren var da for lengst flyttet ut av sokkelleiligheten på Berge i Sund kommune.

 • Her kan du lese syv ting du må vite om Monika-saken
  Politiet og rettsmedisinere knyttet den gang ikke DNA-sporene til eks-samboeren.

Bistandsadvokaten mener en innstilling om tiltale er i tråd med hans egen vurdering.

— Det er som forventet, sier han.

I mai i fjor begjærte Nilsen formelt saken gjenåpnet på vegne av Kristina Sviglinskaja.

Varsler slo alarm

Politietterforsker Robin Schaefer slo i januar 2014 alarm internt etter å ha lest etterforskningsmaterialet i saken. Han mente at saken ble henlagt på feilaktig grunnlag, men ble først ikke hørt.

Politiet har senere fått kraftig kritikk både for etterforskningen av dødsfallet, samt for måten de håndterte Schaefers varsling på.

Les også:

Les også

Hordaland politidistrikt godtar bot

Forsvarer: — Saken står svakere nå

— Vi ser frem til å få saken belyst i retten, sier Aasmund Sandland.

Han har vært 33-åringens forsvarer siden februar.

— Etter min oppfatning står saken svakere i dag enn ved pågripelsen i oktober 2014, sier Sandland.

Han knytter det til særlig DNA-sporene mot 33-åringen.

Ekstra sjeldent blant jenter:

Les også

Eksperter: Selvmord blant barn under 10 år er ekstremt sjeldent

— I dag er situasjonen at de sakkyndige ikke kan utelukke at det er oversmitte av DNA. Det var ikke tilfelle da han ble pågrepet, sier Sandland.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim svarer at han ikke ønsker å gå inn på spørsmålet om utelukkelse.

— Den graderingen kan jeg ikke gå inn på, sier han. Oversmitte betyr

«Hei, du kjenner meg ikke»

I tillegg til biologiske spor, er det en melding moren mottok fra en ukjent profil på Facebook som politiet også mener beviser at 33-åringen står bak drap.

MELDING: Denne Facebook-meldingen tikket inn i Kristina Sviglinskajas innboks fire måneder etter datterens død. Politiet fant aldri ut hvem som sendte den, og må tåle kritikk for at de ikke gjorde nok. Foto: Privat

Fikk svar fra Facebook:

Les også

Melding kom fra Monika-siktet

«Hei, du kjenner meg ikke, og jeg kjenner heller ikke deg. Men jeg syns ikke det gjør noe», skrev den ukjente avsenderen på litauisk. Det sto videre flere konkrete opplysninger om hva som ble tatt fra leiligheten dødsdagen.

Avsenderen krevde så cirka 10.000 kroner for å gi mer informasjon. Denne meldingen mener politiet fører til 33-åringen: Ifølge VG kan epostadressen som var oppgitt på den falske Facebook-kontoen knyttes 33-åringen.

— Det var som forventet, sier Onarheim om svaret fra Facebook.

Gikk av

Politimester Geir Gudmundsen fratrådte tidligere i år som følge av Monika-saken.

I boken sin om Monika-saken beskriver Robin Schaefer hvordan han følte at han ble aktivt motarbeidet helt til topps da han slo alarm.

Robin Schaefer ble i mai i år hedret med Fritt Ord-prisen for sin kamp for å få saken gjenåpnet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Monikas mor: - Jeg opplevde hele tiden ikke å bli trodd

 2. Monika-saken: Politiet innrømmer en rekke feil

 3. Her er Facebook-meldingen politiet lot ligge

 4. Politiet tror Monika-siktet brukte krydder til å forvirre

 5. Beklager overfor Schaefer og Monikas mor

 6. - Monika-siktet drapstruet fengselsbetjent

BT anbefaler

– Jeg har kjørt bil med hjelm på hodet. Under ekstreme værforhold går det alltid et skred eller tre.

Det er en varm junidag ved fjorden. I fjellsiden over E16 går det flere mindre steinsprang etter to uker med gradvis…