Varsler: - Politiet fjernet dokumenter

Spesialenheten, Kripos og Riksadvokaten skulle alle ha fått kopi av Monika-varsler Robin Schaefers rapporter. Så oppdaget han at de var tatt ut.

Publisert Publisert

Ledelen i Hordaland-politiet, her ved politimester Geir Gudmundsen (t.v) og visepolitimester Gunnar Fløystad, har fått massiv kritikk for håndteringen av Monika-saken. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

  • Rune Christophersen
  • Ørjan Torheim
  • Christian Nicolaisen
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hans rapporter om alle feilene i Monika-etterforskningen ble fjernet fra politiets bevissystem.

Det forteller Robin Schaefer (45) i boken «Monika-saken. Min historie — fra drapsetterforsker til varsler». Den kommer ut denne helgen.

Schaefer var drapsetterforskeren som varslet om det han mente var en lang rekke feil i Monika-saken.

Monika Sviglinskaja (8) døde i hjemmet på Sotra i 2011. Saken ble henlagt som selvmord, til tross for en rekke mystiske omstendigheter. En person har siden oktober sittet i varetekt, siktet for drap.

Tidligere er det kjent at bistandsadvokat Stig Nilsen anmeldte politiet til Spesialenheten for politisaker for ikke å ha fått dokumenter oversendt til seg.

«Nye feil»

Selv kaller Robin Schaefer fjerningen «ufattelig» i boken. Han la dem selv inn i systemet.

«Det er ikke bare det at noen har unnlatt å sende mine dokumenter til både bistandsadvokaten, til Kripos og til Spesialenheten. Noen har til og med fjernet dem! Det er faen meg ikke til å tro: Noen har aktivt fjernet de dokumentene jeg har lagt inn, de som påpeker alt av feil, mangler og svakheter ved etterforskningen av saken.

Det første av de to dokumentene var hans rapport om hvorfor saken burde bli gjenopptatt, som ble avvist.

Den andre rapporten var notatet Schaefer sendte til politimester Geir Gudmundsen for å påklage avvisningen.

«Her er noen så redd for seg selv at det gjøres nye grove feil for å beskytte seg mot de gamle som er begått. Dette er bare trist», skriver Schaefer i boken.

- Ikke noe nytt

Mandag la Riksadvokatens granskningsgruppe frem sin rapport om hva de mener gikk galt under Monika-saken. Bjørn Soknes, førstestatsadvokat i Trøndelag, ledet gruppen.

Han reagerer ikke slik som Schaefer.

— Jeg vet ikke hvordan Spesialenheten ser på det, men vi så det ikke som unormalt at de ikke var tatt inn som etterforskningsdokument, sier Soknes.

FIKK BESKJED: Ordren om å holde meg unna Monika-saken kom både skriftlig og muntlig. Ledelsen tenkte vel at jeg på et eller annet tidspunkt kom til å gi meg, sier politietterforsker Robin Schaefer.

Grunnen er at Schaefers dokumenter ikke inneholdt nye beviser. Heller ikke teoriene var nye — de var bare sett bort fra tidligere.- Det var ikke noe nytt innhold, det var en omstrukturering. Vår oppfatning, og da snakker jeg for oss fem i gruppen, er at det ikke er kritikkverdig. Hadde vi funnet at det var det, hadde vi nevnt det i vår rapport, sier han.

Spesialenheten bekrefter

Thomas Nordberg, etterforskningsleder i Spesialenheten, var mannen Schaefer hadde møte med i september i fjor for første gang.

Nordberg bekrefter at Schaefers rapporter ikke ble sendt over da hele sakskomplekset ble overlevert Spesialenheten for politisaker.

— Det er riktig at vi ikke mottok de to rapportene fra Schaefer. De ble ikke sendt over, sier Nordberg.

Han vil ikke bekrefte om de manglende dokumentene er del av deres etterforskning. Resultatet fra Spesialenheten er ventet i neste uke. Fire politifolk er blant dem som er avhørt med status som mistenkte i saken. Både politifolk fra Bergen og Sotra er blant de fire.

— Schaefers to notater fra 2014 har vært del av denne etterforskningen, sier Nordberg.

«Varsleren»

Politiet er blitt forelagt spørsmålet om rapportene ble fjernet fra politiets system, men har ikke svart.

— Ut fra bruddstykker media har formidlet vet jeg at det som kommer frem i boken er alvorlig. Det er alvorlig når en mor opplever at vi som politi ikke gjør jobben vår, og nok en gang beklager jeg overfor Monikas mor, skriver politimester Geir Gudmundsen i en e-post til BT.

Schaefer, som i media lenge bare har vært kjent som «varsleren», leste seg opp på Monikas dødsfall romjulen 2013, etter at han fant den via en annen sak.

Lesningen gjorde ham opprørt, etter at han fant det han mente var en rekke kritikkverdige feil i etterforskningen. Han mistenkte at en drapsmann gikk løs.

I januar 2014 skrev han sin rapport om etterforskningen, der han argumenterte for hvorfor saken burde gjenopptas.

Det skjedde ikke. I stedet fikk han ordre om å holde seg unna saken.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Varslerens sjef ble truet med «personellmessige følger»

  2. Snarveiene som kan ha felt Monika-etterforskerne