- Søkte på drapsoppskrift før ektemannens død

Elektroniske spor og søkehistorikk på nettet utgjør en sentral del av politiets beviser mot kvinnen som er siktet for drapet på Helge Ove Irgens (61), får BT opplyst.

- FORGIFTET: Politiet mener kvinnen (30) forgiftet sin ektemann, Helge Ove Irgens (61) i juni i fjor.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Tirsdag pågrep politiet en 30 år gammel filippinsk kvinne på Gardermoen. Kvinnen er siktet for overlagt drap på sin ektemann, Helge Ove Irgens (61), som ble funnet død i parets felles hjem i Sund kommune 25. juni i fjor.

I september forelå den endelige obduksjonsrapporten som sa at 61-åringen døde av kullosforgiftning.

Les også

Konen varslet selv om dødsfallet

Nekter straffskyld

Kvinnen nekter for å ha hatt noe med dødsfallet å gjøre.

Politiet fattet forholdsvis tidlig i etterforskningen mistanke til 61-åringens ektefelle, får BT opplyst. Mistanken var imidlertid ikke sterk nok til at politiet mente det var grunnlag for pågripelse.

I oktober ble hun formelt siktet for å ha forklart seg uriktig, og politiet gjennomførte en ransaking på kvinnens bosted.

Etter at hun reiste til Filippinene på ferie i desember i fjor, fikk politiet ny informasjon i saken. Mandag denne uken ble det utstedt en pågripelsesordre. Samtidig ble kvinnen siktet for overlagt drap.

Onsdag kveld ville ikke politiet gå nærmere inn på nøyaktig hvilke opplysninger som gjorde at man fikk et gjennombrudd i saken mer enn et halvt år etter dødsfallet.

— Søkte etter drapsmetoder

Etter det BT får opplyst, skal elektroniske spor være en sentral del av politiets beviser mot kvinnen. Politiet mener hun planla drapet i noe tid forut for mannens dødsfall.

Krimtekniske analyser skal ifølge politiet ha vist at kvinnen gjennomførte en rekke mistenkelige søk på nettet i tiden før Irgens ble funnet død.

Blant annet skal Kripos sin datakrimavdeling ha funnet spor etter konkrete søk etter drapsmetoder og forgiftning, får BT opplyst.

Politiet skal være av den oppfatning at søkene kan spores direkte tilbake til kvinnen. Til sammen skal det være snakk om et titall søk.

- Hun er i sjokk

Kvinnens forsvarer, advokat Jannicke Keller-Fløystad, ønsker ikke å kommentere detaljer fra etterforskningen, og understreker at kvinnen har samarbeidet med politiet helt siden ektemannen døde.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld på det nåværende tidspunkt. Hun er sterkt preget og i sjokk over å ha blitt siktet for et så alvorlig forhold som overlagt drap, sier forsvareren.

Tirsdagens pågripelse på Gardermoen var nøye planlagt, og skjedde ikke lenge etter at 30-åringen gikk av flyet fra Filippinene tirsdag.

— Hun reiste til sitt opprinnelige hjemland i desember i fjor, og hadde returbillett. Hun var til og med i kontakt med politiet for å avklare om det var aktuelt med ytterligere avhør før hun dro, sier Keller-Fløystad.

Politiet holdt kortene tett til brystet mens de ventet på at kvinnen skulle komme hjem fra ferie. Norge har ingen utleveringsavtale med Filippinene, og politiet fryktet derfor at hun aldri ville komme tilbake dersom hun ble gjort kjent med at hun var siktet for drap.

Torsdag blir hun fremstilt for varetektsfengsling i fire uker. Politiet mener det foreligger både unndragelses- og bevisforspillelsesfare.

Kullosforgiftet

På onsdagens pressekonferanse kom det frem at det var den nå drapssiktede kvinnen som varslet om dødsfallet. En AMK-lege konstaterte at det ikke var mulig umiddelbart å fastslå dødsårsak, og tok derfor rutinemessig kontakt med politiet.

Politiet gjennomførte en ordinær åstedsundersøkelse samme dag, og besluttet samtidig å sende avdøde til obduksjon.

Der kom det etter hvert frem at Irgens ikke hadde dødd en naturlig død. Det ble påvist høy konsentrasjon av karbonmonoksid og medikamenter i blodet.

Irgens' 30 år gamle kone kom til Norge i 2007, og flyttet inn med ektemannen i en enebolig i Sund kommune.

Publisert: