- Vi opplever at politiet ikke tok nødsignalet på alvor

Helikopteret dukket opp på Trolltunga nesten fem timer etter at tre kompiser sendte nødmelding. - Denne type nødmeldinger blir i høyeste grad tatt på alvor, sier politiet.

Publisert Publisert

LANDET: Her har redningshelikopeter landet ved Trolltunga nesten fem timer etter at nødpeilesenderen ble løst ut av Mills. Foto: Espen Mills

  • Kjell Østerbø
  • Ove Sjøstrøm
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vi sendte melding med nødpeilesenderen med en gang en britisk turist kom løpende og fortalte hva som hadde skjedd. Vår opplevelse var at nødsignalet ikke ble tatt alvorlig av politiet, sier Mills.

Det viste seg litt senere at politiet i Bergen svarte på SOS-anropet med en SMS-melding hvor det står følgende: «Dette er politiet i Bergen. Vi har mottatt melding om at du har utløst nødsignal. Kan du bekrefte dette. Og hva er situasjonen?».

Uten å vite hele hendelsesforløpet etter at nødmeldingen ble sendt, stiller Mills spørsmål om politiet tar slike henvendelser alvorlig nok.

Umulig å bekrefte

– Det var jo ikke mobildekning i området. Og nettopp derfor brukte vi nødpeilesender. Vi kunne derfor ikke bekrefte overfor politiet at dette var en reell nødssituasjon, sier Mills.

Les også:

Les også

Kvinne i 20-årene døde etter fall fra Trolltunga

Politiet sendte sin SMS kl. 20.06, mens Mills og hans kompiser først mottok den kl. 21.11.

– Da hadde vi ventet så lenge på helikopter at vi løp i delvis mørke opp over fjellet inntil vi fikk litt dekning, og da ble klar over denne SMS-en fra politiet, sier Mills.

— Kunne gått riktig galt

Han viser til at hele hensikten med en nødpeilesender er å kunne rope på hjelp og stole på at den kommer ettersom ingen andre former for kommunikasjon er mulig.

VARSLET OM ULYKKEN. Turkameratene Espen Mills, Ole Selvåg og Tor Andrè Qvale. Bildet er tatt ved Hårteigen i det samme område som Trolltunga. Foto: Privat

— Og gjennom nødmeldingen vår fikk politiet nøyaktig posisjon på hvor vi var, og alle relevante data til eieren av nødpeilesenderen, sier Mills.

Han innser at mangelen på reaksjon fra politiet denne gangen ikke hadde noe å si for det tragiske utfallet.

— Men vi kunne jo stått der og drevet livredning og mistet vedkommende fordi hjelpen kom altfor sent, sier Mills.

Sammen med to turkompiser gikk han i helgen fra Kinsarvik til Tyssedal, og stanset i går kveld rundt 150 meter fra Trolltunga for å telte der.

- Undergraver systemet

Espen Mills skjønner at politiet kan få en del meldinger som ikke er av det alvorligste slaget.

— Men det kan de jo ikke gå ut fra. Da får de heller gi kraftige bøter til de som måtte misbruke systemet. Ikke å reagere umiddelbart, slik vi opplevde det på Trolltunga er livsfarlig og undergraver hele systemet. Hvordan kan jeg og andre nå ha tillit til bruken av nødpeilesender nå? Jeg sender ikke ut SOS fordi jeg fryser, sier Mills.

Via Stavanger

Oppe i fjellet hvor de fikk dekning kom det enda en SMS-melding fra politiet. Der skriver politiet følgende; «Vi trenger flere opplysninger angående situasjonen på Trolltunga. Gå et sted hvor det er dekning og svar. Vi trenger opprette kontakt.»

— Men da hadde vi allerede fått kontakt med politiet i Stavanger via forloveden til en av mine kamerater og forklart situasjonen.

Les også:

Les også

- Veldig tragisk, sier ordføreren

Mills og kompisen gikk ned til turfølget som hadde mistet en venninne, og orienterte dem om hva de hadde gjort.

— Fortsatt tok det lang tid før helikopteret dukket opp like før midnatt. Men mannskapet om bord i redningshelikopteret skal ha ros for sin opptreden når de først kom, sier Mills.

- Nødmeldinger blir tatt på alvor

Operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Bjarte Rebnord, sier at folk kan stole på redningstjenesten i fjellet. Han ønsker ikke å gå i detalj om gårsdagens redningsoperasjon, men uttaler seg på generelt grunnlag:

— Det er ikke slik at vi bruker SMS-meldinger for å få bekreftet om noe alvorlig har skjedd. Det er bare en av mange ressurser vi tar i bruk for å kartlegge en nødssituasjon, sier han, og legger til:

— Denne type nødmeldinger blir i høyeste grad tatt på alvor.

- Kommer signaler fra nødpeilesendere til politiet?

– Nei, det Hovedredningssentralen (HRS) som er sluttmottaker av slike nødsignaler. Det også HRS som styrer bruken av redningshelikopter. Vi organiserer våre folk på bakken og kaller inn for eksempel Røde Kors, sier han.

BT var i kontakt med HRS søndag kveld. De har ikke anledning til å kommentere saken før mandag.

Publisert

Sakene flest leser nå