Forstander i moskeen, Momodou Bandeh, opplyser til Bergens Tidende at vedkommende er bortvist fra moskeen.

- Det gjorde vi straks vi ble klar over forholdet. Han er ikke medlem i menigheten og heller ikke norsk statsborger. Vi må beskytte våre unge fra slike tendenser, og valgte å ta en samtale med vedkommende og gjøre klart at vi ikke akseptere dette. Han var ikke velkommen i vår menighet, sier Bandeh.

— Skader muslimer

Den muslimske menigheten i Bergen står i kontakt med politiet og PST i arbeidet mot radikalisering av ungdom. Nå har de også inngått dialog med Bergen kommune, som på oppdrag fra Erna Solberg-regjeringen skal utarbeide en handlingsplan mot ekstremisme i politiske og religiøse miljøer.

Momodou Bandeh mener det er viktig å engasjere barn og ungdom i fritidsaktiviteter og arrangementer ved moskeen. Han sier det er muslimer som er aller minst tjent med at tendenser i retning radikalisering får utvikle seg.

Undersøkelser viser også at ungdom som radikaliseres og blir IS-krigere, som regel er de som har minst kontakt med en moské eller en muslimsk menighet.

Plikt å si ifra

- Vi vet at mye av radikaliser­ingen skjer på gutte- og jenterommene over internett. Det er på nettet propaganda spres og kontakter opprettes. Det må vi forhindre. Derfor er det viktig at vi har noe å tilby de unge, og ulike aktiviteter de kan delta i. Når noen gjør gale ting i islams navn, er det vår plikt å si ifra. Oppslutningen om IS og terrorhandlingene vi har sett i Paris og København, gjør oss redde, sier Momodou Bandeh.

Rask vekst

I moskeen i Jekteviken ber mennene på skift hver fredag. Plassmangel gjør at det er satt opp to bønnetider.

Menigheten kjøpte for få år siden den store, hvite villaen i Jekteviksbakken 27. Det var en rikmannsbolig bygget i 1790 og ombygd til sveitserhus i 1841. Nå er bygget allerede for lite for den muslimske menigheten.

- En av våre viktigste saker er å få bygget ny og større moské i Bergen. Vi trenger et større miljø, sier Bandeh.

Menigheten i Bergen teller i dag 2300 medlemmer. Menig­heten selv anslår at de innen fem år vil telle mellom 5000 og 10.000 medlemmer.

- Primært ønsker vi oss ny moské i et bynært område, og gjerne på Landås. Vi håper på kommunens hjelp til å finne en egnet tomt, sier Bandeh.

Kommunen ser behovet

Kommunalråd Eiler Macody Lund (Frp) er positiv til å legge til rette for et nytt bygg, men avventer nærmere initiativ fra menigheten selv.

-  Jeg ser behovet, men kan ikke love noe over bordet. For kommunen er det viktig å knytte gode kontakter med det muslimske miljøet i Bergen. Dette miljøet er like mye en del av vårt samfunn som andre, sier Lund.

Også Bergen kommune står i kontakt med PST og politiet i arbeidet mot radikalisering. Lund sier det ikke finnes noen opplysninger om at muslimske unge fra Bergen har vervet seg som IS-krigere i Syria eller Irak.

- Mitt inntrykk er at PST ikke er spesielt bekymret når det gjelder rekruttering fra Bergen. Men det er viktig å ha en god dialog, slik at vi ser eventuelle fare­signaler tidlig, sier Lund.