Speedrider omkom i Aurland

En mann i midten av 30-årene fra Sotra døde etter en ekstremsportulykke i Aurland lørdag ettermiddag.

Publisert Publisert

FULL UTRYKNING: Helsepersonell jobbet fortsatt på stedet ved 14.40-tiden. Foto: 2211-TIPSER

En mann fra Sotra, i midten av 30-årene, døde etter en luftsportulykke lørdag i Aurland.

Ulykken skjedde med en såkalt speedrider — en mindre paraglider — styrtet i taket av et bebodd hus i Skjerdalsvegen i Aurland i Sogn og Fjordane.

Kripos koblet inn

Ekstremsportutøveren traff et hustak og falt fire meter ned på bakken, opplyser politiet.

— Den omkomne er fra Sund kommune, sier operasjonsleder Trond Hatlenes ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Navnet på den omkomne er ikke frigjort av politiet da de pårørende ikke er varslet. Mannen var av utenlandsk opphav.

— Det er rutine at Kripos blir koblet inn og skal varsle de pårørend i hjemlandet, sier operasjonsleder Wenche Hope ved Sogn og Fjordane politidistrikt til NRK.

To vitner til ulykken er blitt avhørt av politiet, som søndag morgen opplyser at de jobber med å informere de pårørende.

— Videre etterforskning må kartlegge uhellet, om det var personlig feil eller andre forhold som virket inn på at det gikk som det gikk, sier operasjonsleder.

Meldingen kom inn klokken 13.34 lørdag ettermiddag. Politi, ambulanse og luftambulanse rykket ut. En time seinere meldte politiet at mannen var omkommet i ulykken.

En dødsulykke i fjor

Norges Luftsportforbund registrerte 86 store og små hendelser i fjor. En av dem fikk dødelig utgang.

Fire av ulykkene var med speedrider, som gjerne brukes for å seile ned langs bratte fjellsider. I mars slapp en mann i 20-årene unna med lettere skader i en tilsvarende ulykke i Leksvik i Nord-Trøndelag.

— Speedriding er en ny og voksende del av luftsporten, forteller Ane Strønen Pedersen, som er styreleder i hang- og paragliderseksjonen i Norges Luftsportforbund.

— Mange har bare kjøpt seg utstyr og satt utfor, uten opplæring på forhånd. Derfor har vi sett en del ulykker, sier hun.

— Fart og spenning

Dødsulykken i Aurland var hun ukjent med lørdag ettermiddag. Bakgrunnen til den forulykkede kjenner hun heller ikke, så Pedersen uttaler seg på generelt grunnlag.

— Hvorfor er denne greinen i fremvekst?

— Det handler om fart og spenning. Speedrideren har mindre skjerm og kan fly i mer vind. Den er raskere og kan flys tett på terrenget. Derfor er det en luftsport som fascinerer mange, sier hun.

Forbundet jobber nå med å få speedridingen inn i mer ordnete former for å hindre at flere kommer ut for ulykker.

Publisert