Ordføreren kan få skattesmell

Trude Drevland (H) skulle ha skattet for sønnens tur til Venezia, mener eksperter. Det har hun ikke gjort.

PRIVATJET: Skipsreder Torstein Hagen sendte dette flyet, som eies av Viking Travels, for å hente Drevland og hennes sønn i Bergen. Fordi sønnen var med, kan Drevland måtte skatte for halvparten av verdien. Foto: Thorsten Pfau

  • Eystein Røssum
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Privatjet og luksushotell i to dager. Det fikk ordfører Trude Drevland (H) og hennes sønn sponset av skipsreder Torstein Hagen i juni i fjor. Anledningen var sjøsettingen av skipet «Viking Star», som ble døpt i Vågen på 17. mai i år med Drevland som gudmor.

Som BT skrev torsdag ble Drevland og hennes sønn plukket opp i privatfly på Flesland 22. juni i fjor, og så fraktet til Venezia. Der bodde de på luksushotellet Hotel Danieli, som ligger på selve Markusplassen. Hva rommene deres kostet er uvisst, men prisene varierer fra 5000 til 50.000 kroner natten.

— Ingen grunn til å ikke skatte

Advokat Trond Erik Andersen sier til BT at så lenge turen kan knyttes opp til jobb for Drevland, trenger hun ikke skatte for sin reise. Sønnens reise og opphold er imidlertid en helt annen sak.

Les også

- Denne turen var jobb, jobb, jobb

— Det er ikke skattefritak for å ta med familie på en jobbreise. Så lenge han ikke har noe oppdrag der, er det å regne for en privatreise, og i utgangspunktet vil det være problematisk å si at hun ikke skal skatte for dette, sier Andersen.- Er det noen grunn til at hun ikke skulle ha skattet for dette?

— Slik jeg ser det, og har fått denne saken forklart, ser jeg ikke det.

En personlig fordel

Advokat Andersen får støtte av professor emeritus Fredrik Zimmer ved Universitetet i Oslo. Han har skatterett som et av sine spesialfelt.

— Det er vanskelig å se at sønnens reise ikke skal være skattepliktig, sier han.

Zimmer sier saken minner om flere tidligere saker. De har som regel omhandlet at ektefeller får være med på jobbreiser, uten at det er noen god forklaring på at de trenger å være der.

— Da blir det en personlig fordel, og dermed er du skattepliktig. I noen tilfeller ble det forsøkt forklart med at ektefellen var med for representasjon, eller av helsemessige årsaker, men det skal mye til for at dette ikke skal beskattes, sier Zimmer.

Ved Skatteetaten kan de ikke kommentere enkeltsaker. Underdirektør Audhild Ulvang i rettsavdelingen sier imidlertid følgende i en e-post til BT:

«Dersom arbeidsgiver også dekker kostnader knyttet til ledsager som deltar på tjenestereise, vil kostnadene til dette anses som skattepliktig privat fordel for arbeidstakeren. «

Vet ikke kostnaden

Verdien for turen er ennå uviss, ett år etter den ble gjennomført. Drevland sier selv hun har spurt flere ganger om å få estimert kostnaden, men ikke fått et godt svar. Hun henviste torsdag kveld til en e-post hun har fått, der kostnaden blir estimert til 1500 amerikanske dollar. Dette trakk hun selv i tvil.

faksimile av kostnad.JPG

BT har fått innsyn i denne e-posten, som er sendt fra rederiet den 3. juni i år. BT har også bedt om å få se resten av korrespondansen. Dette har vi fått opplyst at ikke er mulig å få fredag, fordi ingen av e-postene er journalført.

Drevland opplyser selv i en sms på fredag at hun har fått oppgitt at saken er et tvilstilfelle, og har bedt om en ny juridisk vurdering.

Hun skriver i en e-post at hun beklager at det har tatt lang tid å avklare dette, men forklarer det med at hun «ville ta alt vedrørende gudmorrollen og konsekvenser samlet når hele oppgaven var gjennomført.»

Ordføreren har derfor ikke vurdert skatteplikten før etter 19. mai i år. Fristen for å gjøre endringer på fjorårets selvangivelse var imidlertid 30. april i år.

Skal oppgi tredagerscruise

Turen til Venezia er ikke den eneste ordføreren har fått sponset i forbindelse med sin rolle som gudmor for «Viking Star».

Også etter dåpen i år, fikk Drevland sponset en tredagers reise med skipet, på jomfruturen fra Bergen til Oslo. Da hadde hun med seg mannen sin.

Til BA har Drevland tidligere sagt at hans tur vil bli oppgitt til skattemyndighetene i neste års selvangivelse.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Drevland til BA: - Jeg reiste alene

  2. Jobbet hardt for reder etter luksustur

  3. - Jeg synes ikke noe om Venezia

  4. Tok privatfly til sjøsetting i Venezia

BT anbefaler

Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

Legevakten svikta då Berit Kvalheim døydde. Det slår fylkeslegen fast.

LES SAKEN