Hun leder Drevland-etterforskningen

Hedvig Moe Øren er tidligere førstestatsadvokat i Økokrim. Hun fikk ansvaret for Drevland-saken på dag to i ny jobb.

Publisert Publisert

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Hedvig Moe Øren er politijurist i Hordaland politidistrikt. Hun er påtaleansvarlig i saken mot Trude Drevland. Foto: SCANPIX

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politijurist Hedvig Moe Øren har fått ansvaret for å lede etterforskingen av ordføreren i Bergen, Trude Drevland.

Politiadvokaten begynte i går i en ny stilling ved Hardanger lensmannsdistrikt i Odda. Hun kommer fra stillingen som rådmann i Ullensvang herad, og har tidligere jobbet i Økokrim.

— Må sette meg inn i saken

I en alder av 33 år ble hun den yngste førstestatsadvokaten i Økokrim noensinne. Hun har også vært seniorrådgiver i Finansdepartementet og aktor i FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

— Ledelsen besluttet i dag at jeg blir påtaleansvarlig i saken. Det viktigste for meg blir å sette meg godt inn i saken, sier Øren.

- Hvordan legger dere opp arbeidet?

— Jeg kan ikke gå nærmere inn på etterforskningen og hvordan vi vil legge den opp. Jeg må bruke den første tiden til å sette meg inn i det som finnes av informasjon. Men i denne saken, som i andre saker, er det viktig for de involverte å få en avklaring. Vi vil fokusere på det. Det er en prioritert sak.

Ulike aktører

- Er det gjort etterforskningsskritt så langt etter at saken ble gjenopptatt?

— Jeg kan ikke gå konkret inn på hva som er gjort i etterforskningen, men jeg bruker tiden nå på å sette meg inn i saken og kommunisere med de som jobber med den i Bergen.

- Blir det satt i gang etterforskning også mot rederiet Viking Cruises eller andre aktører i saken?

— Jeg kan ikke si annet enn at jeg registrerer at det er ulike aktører involvert, og da er det en del av jobben vår å se på saken som helhet. Men jeg må sette meg inn i fakta. Nå er det BT og andre åpne kilder jeg først og fremst kjenner saken fra foreløpig.

Fem etterforskere

En gruppe på fem etterforskere jobber nå med Drevland-saken, som ble beordret gjenopptatt av førstestatsadvokaten i Hordaland, Eirik Stolt-Nielsen.

Saken ble opprinnelig henlagt 1. juni i år. BT skrev lørdag at politietavsluttet undersøkelsene samme dag som saken ble opprettet.

Da politiet henla saken, var det blant annet ikke kjent at ordføreren hadde takket ja til et gratis, ukelangt cruise for to personer fra Istanbul.

Den forrige påtaleansvarlige i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, uttalte i BTs lørdagsutgave at det ikke er begått noe straffbart, fordi cruiset ikke ble gjennomført. Flere strafferettseksperter har slått fast aten slik vurdering av korrupsjonsbestemmelsen ikke holder vann.

Trude Drevland har tatt permisjon som ordfører så lenge etterforskningen pågår.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Riksadvokaten: «Vi forutsetter at Stolt-Nielsen har vurdert sin egen habilitet»

  2. BT mener: Gjenopptakelse var det eneste rette

  3. - Ryddig å ta permisjon

  4. Egen gruppe skal etterforske cruise-saken

  5. Trude Drevland går ut i ulønnet permisjon

  6. Krevde Drevland-granskning i ekspressfart