- Nå blir det gode muligheter for å sikre seg brunfarge

Torsdag kommer påskesolen.

PÅSKE PÅ SJØEN: Marte, Hege og Roy-Kenneth Morken sløyfet påske på fjellet, og tilbringer i stedet sin første ferie i den nye båten. Påskeliljene og annen pynt er på plass. Foto: EIRIK BREKKE

  • Audun Hageskal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Mange har allerede tatt påskeferie, men så langt har været vært noe skuffende. Skyer og bygevær preget både helgen og mandag, selv om solen viste seg i kortere perioder.

Sjekk påskeværet der du er på Pent.no

Men for de som foreløpig ikke har tatt fri, har statsmeteorolog ved Vervarsling for Vestlandet, Martin Granerød, gode nyheter.

— Fra onsdag kveld ser det endelig ut som at påskeværet blir bra i store deler av Sør-Norge, sier Granerød.

En høytrykksrygg som kommer inn fra vest, og legger seg over Norskehavet, er ifølge meteorologen hovedårsaken til at solen titter frem i store deler av Sør-Norge om få dager.

Dette, kombinert med et lavtrykk over Russland i øst, fører imidlertid også med seg lave temperaturer for påsketuristene som tar turen til fjells.

— Skandinavia vil få veldig mye kaldluft. Det blir nordavind, så for de som skal over 1000 meter må regne med temperaturer på ti kuldegrader, og kanskje enda lavere, sier Granerød.

Jo lenger øst, jo bedre

Lavlandet vil på sin side få temperaturer på omkring fem varmegrader, og finværet vil ifølge meteorologen holde seg ut uken i områdene sør for Stadt og Dovre.

PÅSKE-YATZY: Familien Morken tar med seg påsketradisjonene til sjøs. Yatzyen ligger klar. Foto: EIRIK BREKKE

Det har familien Morken planer om å benytte seg av. Familien fra Manger har sin første påske om bord på båten, som ble kjøpt i vinter. Ved Bryggen i Bergen har de tilbragt første del av ferien. Og påskestemningen er allerede satt.— Påskeliljene og eggene er på plass, så her er alt klart, sier Roy-Kenneth Morken, og inviterer BT om bord.

Etter en natt i Bergen, har familien planene klare for resten av ferien. Med meldinger om lovende vær, går turen i morgen videre til Stord. Og selv om de tidligere har hatt påske til fjells, var det ikke vanskelig å velge i år.

— Vi savner ikke skiene, og i alle fall ikke når det er slik som nå, sier Hege Morken, i det solen titter frem mellom skyene.

Først noen grå dager

For de som har tenkt å tilbringe ferien langs kysten, kan det likevel være verdt å merke seg at sjansene for sol er større, jo lenger øst man kommer.

Les også

Så mange ble tatt av politiet

Frem til onsdag kveld, må man derimot belage seg på lignende værforhold som de siste dagene. Bygevær i form av hagl og regn vil komme i lavlandet, mens man til fjells vil få noe snø.— Det blir mye av det samme som man har hatt mandag, de neste to dagene, sier Granerød.

- Husk solkrem og solbriller

Han ber likevel folk huske på at fra og med torsdag er det andre ting enn paraply som gjelder.

— Solkrem og solbriller blir viktig, og spesielt for de som skal til fjells. Solen vil være skarp, særlig i de områdene hvor det er snø, forteller meteorologen.

Og for de som allerede nå vil begynne å få på plass brunfargen til sommersesongen, har Granerød gode nyheter:

— Det blir kanskje for kaldt for toppturer i shorts og t-skjorte, men det skal være gode sjanser for å få seg litt farge i fjeset, sier Granerød, og lover samtidig gode forhold for skientusiastene.

— Det kan bli litt hardt på grunn av vinden og lave temperaturer, men jeg tror likevel føret vil være ganske bra.

Dårligere lenger nord

For de som velger å reise nordover i påsken, er det dårligere utsikter. Værvarselet preges i nordliggende strøk av pålandsvind.

— Bygevær i form av sludd eller regn på kysten, og lave temperaturer, vil man nok oppleve i store deler av Nord-Norge. I indre strøk blir det trolig snøbyger, forteller Granerød.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Menn i 40-årene mest utsatt for å bli tatt av snøskred

  2. Skrev bøter for 1,6 mill. i påsken i fjor. I år trappes ressursene opp enda mer.

  3. Setter inn rekordkapasitet for å ta unna påsketrafikken

  4. - Slik unngår du besøk av innbruddstyver i påsken

BT anbefaler

«Her får du en ultimat burgeropplevelse – med god samvittighet»

BTs matanmelder har testet tre spisesteder som passer ypperlig for takeaway.

LES SAKEN