To spisesteder stengt etter smilefjeskontroll

Fire fikk surt fjes, to ble stengt og 21 fikk strekmunn. Resten av de kontrollerte spisestedene fikk et smilefjes av Mattilsynet.

BLE STENGT: Kebab House i Christies gate ble stengt etter at Mattilsynet var på besøk. Stedet har nå åpnet dørene igjen.
  • Anne E. Hovden
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

132 spisesteder i Bergen og omland har fått besøk av Mattilsynets smilefjeskontroll siden ordningen

Les også

ble innført 1. januar i år.

Ved to av spisestedene ble det avdekket så store mangler at de måtte stenge. Dette gjelder Kebab House i Bergen sentrum, og Milano Pizzeria i Storetveitveien. Begge stedene er nå åpnet igjen.

— Disse fikk surefjes, men det er ikke nødvendigvis slik at alle som får det må stenge. Vi kontrollerer flere sider av driften, og det er kun når det avdekkes forhold som kan være helsefarlige at vi fatter vedtak om stenging eller omsetningsforbud for matvarer, sier seniorinspektør Margrethe Wold ved Mattilsynet avdeling Sør og Vest.

Av de fire som fikk surefjes ved første besøk, klarte en å gå til strekmunn på andre forsøk, mens ett sted har stanset driften.

Fikk åpne igjen

— Det er greit at det finnes sånne tilsyn – at de passer på, sier innehaver av Kebab House, Rebas Mohammed Haji. Han har drevet stedet i litt over ett år. Mattilsynet hadde noe å sette fingeren på både når det gjelder internkontroll, allergimerking, mathåndtering og lokaler/utstyr. Dessuten manglet han ifølge han selv serveringsbevilling. I forrige uke ble det gjennomført et nytt tilsyn, og Rebas Mohammed Haji fikk igjen lov å åpne dørene igjen. Det bekreftes også av Mattilsynet.

  • Klag mer på maten!
    107 av stedene fikk smilefjes ved første besøk. 21 steder fikk strekmunn. Av disse klarte 13 å få smilefjes ved neste forsøk. 11 steder står fortsatt med status strekmunn. I alt måtte hvert femte tilsyn følges opp.

— Alle som får strekmunn eller surt fjes, kan gi tilbakemelding til oss så snart de har rettet opp forholdene som er påpekt. De får da en ny vurdering, sier Wold.

Riset bak speilet

Hos dem som får strekmunn, er manglende allergimerking en gjenganger, sier Wold.

Mattilsynets erfaring så langt er at bedriftene er raskere med å rette opp påpekte forhold, og flinkere til å gi tilbakemelding om dette.

SYNLIG BEVIS: Bocca Grill på Engen har hatt to tilsyn - det siste resulterte i strekmunn. Opp ett hakk fra sist.

— Er spisestedene også flinke til å henge opp resultatene – selv om det ikke er toppscore?Bønn til kjøkkensjefene:

Les også

Gi barna noe annet enn ketchup

— I vår veiledning til inspektørene sier vi at de skal gi tydelig beskjed om at resultatet skal henges opp godt synlig. Hvis vi er i tvil om at de vil gjøre det, skal vi påse at det blir gjort. Det har skjedd i et par tilfeller at vi var nødt til å følge dette ekstra opp. Men det er ikke her vi bruker storsleggen ennå. Dette er en ny ordning, og vi tror det vil gå seg til. Og riset vi har bak speilet er at dette kommer på våre nettsider uansett, sier Wold.

FRA STREK TIL SMIL: Også Holbergstuen har hatt to tilsyn. På det siste var alle feil rettet opp slik at også dette stedet kunne henge opp smilefjes ved døren.

600 skal få besøk

En stikkprøve BT gjorde i Bergen sentrum onsdag bekrefter inntrykket av at de fleste følger påbudet om synlig opphenging. Alle de spisestedene vi gikk forbi, der det ifølge Mattilsynets nettsider hadde vært tilsyn, hadde resultatet synlig ved inngangsdøren.

Les også:

Les også

- Bergen er den eneste matbyen i Norge!

600 kafeer og restauranter i Bergen og omegnskommunene kan i perioden frem til august vente seg besøk fra Mattilsynets inspektører. Kantiner, matserveringer på institusjoner, bensinstasjoner og storkiosker omfattes ikke av ordningen. Smilefjes sier ingenting om maten er god eller sunn, men om maten er trygg og at den er servert under hygieniske forhold.

Publisert
BT anbefaler

«For en kamp av Brann. De dominerte fra start til mål.»

Sol, scoringer og stemning!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Folk syntes det var ubehagelig å ha med barn i sentrum

  2. – Grelt eksempel på forskjellen mellom fattig og rik

  3. I dag kan mange få samme beskjed

  4. Mann (63) døde – skal ha kjørt inn i tunnelbom

  5. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  6. Til sykehus etter ulykke på jobb. – Kom i klem fra livet og ned.