Svindlet 10 personer gjennom Finn

Gisken Storås (17) ble lurt av en mann som annonserte mobiltelefoner på Finn. Nå er mannen dømt for bedrageri.

En mann (30) er i Nordhordland tingrett dømt til 210 timer med samfunnsstraff for bedrageri.

Han har forklart at han hadde dårlig råd, og begynte å annonsere ting han eide på Finn. Han har innrømmet at han tok i mot betaling for 10 mobiltelefoner, uten å ha noen hensikt om å sende telefoner til de som hadde betalt.

Mannen er også dømt til å betale erstatning til personene som ble lurt. Det dreier seg om beløp på mellom 2.000 og 4.050 kroner.

Ville spare penger

BLE LURT: Gisken Storås (17) ville spare penger på å kjøpe brukt mobiltelefon. I stedet ble hun svindlet for 2000 kroner. Privat

En av de som lot seg lure av mannen var Gisken Olea Stubsjøen Storås (17) fra Tynset. Hun hadde nettopp mistet mobilen sin, og bestemte seg for å kjøpe en brukt telefon for å spare penger.— Jeg fant en annonse på en brukt Iphone 6 som var ganske billig. Jeg tenkte at det var litt rart, men da jeg snakket med selgeren sa han at han hadde brukt den som demotelefon, sier Storås.

Storås spurte først mannen om hun kunne få tilsendt telefonen i postoppkrav. Da svarte han at det ikke fungerte for ham, fordi det tok så lang tid og at han ofte opplevde at folk ikke hentet tingene.

Dermed spurte Storås om hun kunne overføre halvparten av beløpet først, og så resten når hun hadde mottatt telefonen. Det svarte mannen ja til, og Storås overførte 2000 kroner til mannens konto. Deretter begynte en lang ventetid.

— Etter et par uker uten at telefonen dukket opp begynte jeg å bli mistenksom. Jeg kontaktet selgeren igjen, og han sa at den var sendt, forteller Storås.

- Sure penger

Hun fikk et sendingsnummer av mannen, men da hun sjekket med Posten var det ingenting å finne på nummeret.

— Da jeg skjønte at det var svindel sa jeg at jeg ville ha tilbake pengene, men de dukket heller aldri opp. Da kontaktet jeg politiet.

Nå som mannen er dømt til å betale henne erstatning, håper hun at hun får tilbake pengene.

— Det var sure penger å miste. Jeg kommer nok ikke til å kjøpe telefon gjennom Finn igjen, sier hun.

«Misbrukt tillit»

Tingretten fant det skjerpende at mannen tidligere hadde vært dømt for samme type lovbrudd, og at det dreide seg om rekke forhold av samme karakter. Retten peker på at han planmessig har lagt til rette for bedrageriene via finn.no, og misbrukt tilliten man er avhengig av ved handel på nett.

Selv om beløpene var relativt små hver gang, måtte det også legges vekt på at bedrageriene var utført overfor privatpersoner. For disse fremsto ikke beløpene som ubetydelige.

Samfunnsstraffen på 210 timer er satt som en fellesstraff for dette forholdet, og noen tidligere tilfeller av trygdebedrageri.

- Dessverre uunngåelig

Les også

Thea-Linn har gitt opp å få diamanten hun kjøpte

Lene Kallum, PR— og informasjonssjef i Finn, forteller at de gjør alt de kan for å hindre at folk blir lurt.- Det kommer inn 135.000 nye annonser på Finn hver uke, så at det skjer innimellom er dessverre uungåelig.

Ifølge Kallum har Finn et eget team som jobber med å hindre svindel, i tillegg til at de samarbeider med politiet.

— De fleste som annonserer hos oss er redelige, men det er ikke til å unngå at det er noen råtne epler innimellom, sier Kallum.

Kallum råder folk til å ta sine forholdsregler når de handler på nett, noe det opplyses om på Finn sine nettsider.

— Blant annet bør en ikke betale ting på forhånd. Det kan også være lurt å ta et google-søk på selgeren, og være på vakt om en pris virker for god til å være sann.