Dette fikk deg til å klikke i 2015

Bare én sak slo kultkameraet på Finse.

Publisert Publisert
 • Roy Ellingsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Året 2015 var preget av ekstremvær, ulykker, flyktningstrøm, terror og et helteforklart bergensk brannvesen.

Men ingen av disse sakene har tatt plass helt på toppen av statistikken for mest leste saker på bt.no i 2015.

Topp 15 i 2015:

1. Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner (305.255 unike brukere)

SKEPTIKERE: Skuespillerparet Stig Henrik Hoff og Sølje Bergman er skeptiske til å gi barna sine vaksiner mot barnesykdommer. Å formidle sterke meninger om helse offentlig, uten den nødvendige medisinske kunnskapen, fører med seg et stort ansvar, advarer kronikkforfatterne. Foto: Scanpix Foto: Junge, Heiko

Kjendisblogger Sølje Bergman skrev på sin blogg om sin motstand mot MMR-vaksinen. Professor Rebecca J. Cox og stipendiat Kristin G-I Mohn ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen tok kraftig til motmæle i Bergens Tidende. Det ble en stor, nasjonal debatt og saken ble Bergens Tidendes mest leste i 2015.«Få barn dør av barnesykdommer i Norge i dag. Ikke fordi sykdommer på mystisk vis dør ut, men fordi barna er vaksinerte», skrev de to forskerne, og advarte mot trenden der foreldre nekter å vaksinere sine barn.

 • Liker du denne? Del den på Facebook!

2. Webkamera Finse stasjon (303.509 unike brukere)

STEMNINGSFULLT: Webkameraet på Finse formidler alle slags stemninger gjennom året. Foto: BT

BTs kamera på Finse viser situasjonen på Bergensbanens høyeste stasjon kontinuerlig. Det har en kultstatus som er vanskelig å konkurrere mot. Den minste lille forstyrrelse på kamera fører til bøttevis med henvendelser fra lesere. Er det snø på linsen, får redaksjonen vite det umiddelbart.I antallet totale klikk er webkameraet BTs suverent mest populære tjeneste, med over 444.000 treff.

3. Jeg trodde jeg var ødelagt (292.525)

DEN STORE VAGINAVEGGEN: "The Great Wall of Vagina" er en protest mot intimkirurgi fra engelske Jamie McCartney. I 2012 vekket han oppsikt med veggskulpturen som viser avstøpninger av 400 vaginaer i alderen 18 til 76. Og alle ser helt forskjellige ut. - Av de 400 kvinnene som utgjør kunstverket oppfyller kanskje fem prosent idealet om små, symmetriske og "ryddige" kjønnslepper. 95 prosent av alle kvinner kan ikke være defekte, uttalte McCartney. ARKIVFOTO: Andrew Hasson

Mange kvinner har et problematisk forhold til sitt eget underliv. I april 2015 skrev en av dem et innlegg hos oss, der hun fortalte om sin årelange kamp mot det hun trodde var et «unormalt og stygt» underliv.En konsultasjon hos intimkirurg ble vendingen for den unge kvinnen. For 20-25.000 kroner ville han gjøre endringer på underlivet hennes, selv om han beskrev henne som innenfor normalen. «Jeg følte lettelse fordi du sa jeg var normal, og jeg følte forvirring av akkurat samme grunn», skrev kvinnen i innlegget.

4. Kan du kjøre i rundkjøringer? (266.766)

Dette er en av rundkjøringene ved Gullgruven i Åsane. Ta vår test og sjekk om du klarer å komme deg rundt den og alle de andre. Foto: Vegar Valde

Forbrukertjenester og tester er ofte populære på nettet. Her er folkeopplysning og en spørrekonkurranse kombinert. Trafikk engasjerer generelt og rundkjøringer spesielt.Hva skal du egentlig gjøre hvis du skal svinge til venstre i en rundkjøring?

 • Hvordan er dine rundkjøringsferdigheter? Kjenner du noen du vil sette fast? Test dine venner!

5. «Det er enhver pappas og mammas store mareritt» (248.465)

WWW_RussGrieghall20.jpg Foto: Rune Sævig

 1. februar 2014 døde 18-årige Ida Havneraas Sandven i en bilulykke. Et drøyt år senere stilte foreldrene hennes opp under Norsk Luftambulanses årlige arrangement for trafikksikkerhet i Grieghallen. Der fortalte de historien om jenten som aldri ble russ sammen med de andre ungdommene i salen.«Jeg kom frem til kaos. Det var knuste bildeler overalt. Jeg så min kjære datter ligge og få gjenoppliving. Jeg fikk ikke lov til å komme bort til henne. Dessverre. Eller kanskje heldigvis, det vet jeg ikke, sa faren.»

6. Fiskeren har aldri sett lignende (167.164)

sei.jpg

Vestlandet er en fiskerlandsdel og fisk skal være noe av det beste du får i deg. Men hva med det fisken spiser. Ved Fosnstraumbrua mellom Radøy og Austrheim fikk en fisker en sei som var proppfull av pellets; fôr fra et oppdrettsanlegg.— Den var sprengfull. Det så ut som det var like før den hadde spist seg i hjel, sier fiskeren. Heller ikke seniorforskeren fra Havforskninsinstituttet hadde sett et så ille eksempel.

7. Ekstremværet «Nina» direkte (163.930)

rn.jpg

Året startet med et smell, og da var det ikke bare nyhetsrakettene som regjerte. Ekstremværet «Nina» kom feiende over landsdelen i starten av januar og gjorde store ødeleggelser.Direktedekningen av hendelsene var, naturlig nok, noe som opptok bergensere og andre vestlendinger.

8. En appell til foreldre: Vær voksen (137.850)

JEG TRENGS: Like selvsagt som at vi spiller Ludo og leker i svømmebasseng med barna, kan de få lage middag sammen med oss og vaske hus, mener forfatter og firebarnsmor, Inger-Lise Køltzow.

Forfatteren av «Tiden med barn», Inger-Lise Køltzow, mener det ikke utelukkende er positivt at barneoppdragelsen har endret seg så drastisk de siste tiårene.«Utviklingen har gått fra å oppdra til å se barna. Barn både medvirker og påvirker. Vi har gjennomført et skifte som var helt nødvendig. Samtidig kan det ha ført til at barna får ansvar de ikke er modne for.»

9. Egen inngang for kvinner? (136.698)

ID: Muslimsk feiring i Grieghallen 24. september. Foto: Jan M. Lillebø

 1. september var det storstilt id-feiring i Grieghallen. BT dekket arrangementet og skrev at kvinnene hadde egen inngang. Det var startskuddet til en av høstens store snakkiser i Bergen og Norge.Innlegget, ført i pennen av Vera Espeland og Egil Ertresvaag, stilte spørsmålet «Hvem i Grieghallen har bestemt at det er greit med kjønnsdelte innganger til byens storstue?»

10. Jeg håper du spør (134.020)

JEG SVARER GJERNE: Jeg har utdannelse på barn generelt. Sammen kan vi sørge for at barnet ditt får best mulig omsorg, lek, læring og danning, skriver barnehagelærer Tone Digranes. Foto: Jan M. Lillebø Foto: Jan M. Lillebø

Tone Digranes, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, skrev i sommer et innlegg om en ting som har fått henne til å gruble: «Av og til lurer jeg på hvorfor jeg må forklare yrket mitt. Hvorfor du ikke forstår grunnen til at jeg har tre års høgskoleutdanning, og at utdannelsen er helt avgjørende for at jeg skal kunne gjøre jobben min. Jeg har aldri hørt at sykepleiere trenger å forklare det. Eller maskiningeniører.»Samtidig skrev hun at hun er glad for foreldre som spør.

11. Jeg heter Paal. Jeg skal aldri mer klage over skattenivået i Norge. (130.160)

rontgen.jpg

BT-journalist Paal Kvamme falt ned fra stigen. Foten ble skadet til et ugjenkjennelige. Ambulanse, legebehandling, utstyr, prøver og sykepenger ga betydelige utlegg for det offentlige.«Etter tre uker og like mange operasjoner, sjangler jeg ut syke­husdørene på ustø krykker, med så mye isenkram i foten at det er ikke lenger bare er stålviljen som kommer til å pipe på flyplassen. Foten blir neppe som før, men det spiller liten rolle når alternativet var så mye, mye verre.»

12. Slik gikk det da mor fikk kuttet uføretrygden (128.550)

KONSEKVENSER: Den nye trygdereformen gjør at mamma har måttet si opp avisen og glemme alle planer om å gå på kino, konsert eller teater. Hver krone må snus, skriver Lars og Andreas Haga Raavand om sin mor, Toril Haga. Foto: PRIVAT

Reformene kommer gjerne tett med ny regjering. Trygdereformen medførte at 34.000 uføre vil tape mellom 3000 og 6000 kroner i året. Brødrene Andreas og Lars Haga Raavand skrev om hvordan det påvirket deres mor.«Mamma er i denne gruppen. Mamma har om lag 200.000 kroner i gjeld. Hun har fått redusert sine månedlige utbetalinger fra 15.100 kroner til 14.200 kroner. Det tilsvarer et nominelt inntektstap på 6 prosent. Med en forventet inflasjon på 2,5 prosent svarer det til en nedgang i reell inntekt på 8,5 prosent.»

13. Mannen min og jeg (127.904)

ps.jpg Foto: Hans Jørgen Brun

PS-spalten, den personlige plassen for en betraktning utenom det vanlige, gjerne om selvopplevde ting, er en både populær og utskjelt spalte i avisen.Elisabeth de Lange Gjesdal opplevde begge deler med denne, som ble publisert på kvinnedagen, om sitt giftermål: «Det er et aldri så lite men. Mannen min valgte å beholde sitt eget etternavn. Han ville rett og slett ikke ta mitt, uten at jeg helt forstår hvorfor. Det er da ikke noe galt med det?»

14. Silje (28) var så syk at legene var i ferd med å gi henne opp. Så endret alt seg. (117.334)

nyforside.jpg

 1. oktober ble reglene for privatimport av legemidler strengere. Det medførte store reaksjoner, spesielt fra folk som hadde gode erfaringer med det. Silje Brenna gikk ut og fortalte om hvordan hennes helsesituasjon var blitt bedre det siste året.— På det verste kunne jeg bare spise tre matvarer. Resten av næringsbehovet måtte dekkes med kosttilskudd. De måtte kjøpes fra utlandet, fordi de ikke finnes i Norge, sa hun.

15. Det regner makk i Bergen (115.392)

Karstein Erstad

Det hører til sjeldenhetene at Bergen blir nevnt i mediene i alle verdenshjørner, men i april 2015 skjedde det til gagns. Biolog Karstein Erstad (bildet) var på skitur på Rundemanen. Der oppdaget han tusener av meitemakk som lå oppå snøen. Det var ingen annen løsning enn at de måtte ha kommet ovenfra.— I perioder med nedbør og mye vind, kan dette skje. Makk som er kommet opp blir ført med vinden, og kommer ned sammen med nedbøren, forklarte Trond Haraldsen, seniorforsker ved Bioforsk.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Mann i 20-årene siktet for å ha drept sin mor. – Det er en forferdelig tragedie.

 2. Seks kvinner siktet for tyverier fra menn

 3. Kvinne i 50-årene funnet død på Sotra

 4. – Dette er helt forferdelig

 5. – Altfor mykje hjort på Vestlandet

 6. Sindre var forberedt på reaksjoner. Det tok kun et par timer.