Her reddes piloten etter paraglider-styrten

Luftambulansen kom ikke til mannen som lå skadet i fjellet etter å ha styrtet med paraglider. Etter én time og 40 minutter ble han reddet av SeaKing.

Publisert Publisert

HEISES OPP: Mannen ble fløyet til Haukeland i helikopter. Han skal være alvorlig skadet i ryggen. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Paragliderulykken skjedde ved Slettegga på Unneland i Arna. Meldingen kom inn til politiet klokken 18.35.

Det var en kamerat av paragliderpiloten som meldte om ulykken. Mannen skal være skadet i ryggen, melder Vest politidistrikt på Twitter.

Lå i bratt skråning

Mannen lå i en snødekket, bratt skråning. Luftambulansen rykket ut, men klarte ikke komme frem til piloten. I stedet fløy Luftambulansen inn klatrere som tok seg ned til mannen.

Samtidig ble et SeaKing redningshelikopter sendt fra Sola for å heise mannen opp. I tillegg rykket en alpin redningsgruppe ut i bil fra Bergen.

— Mannen lå vanskelig til, og Luftambulansen hadde problemer med å få ham ut. Vi fikk anmodning om å bistå med en SeaKing, sier redningsleder Kjetil Hagen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge. Helikopteret var fremme på stedet ved 19.50-tiden.

Et vitne som så styrten, sier til BT at mannen skled nedover en svært bratt skråning.— Det så ut som han var i luften, men han kan ikke ha hatt noe særlig høyde. Han hadde stor fart og lå veldig nært fjellet, før han mistet kontrollen og skled nedover. Det er sykt bratt der, det er ikke noe sted folk ferdes, sier han.

Fast flysted

Operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt sier piloten er hardt skadet i ryggen.

— Kameraten står ikke så langt unna. Luftambulansen flyr inn klatrere som vil sikre mannen i påvente av SeaKing og alpin redningsgruppe. Det som er viktig nå er å sikre og stabilisere piloten, og få ham ut av området på en trygg måte, sa Kronen tidligere i kveld.

Klokken 19.45 var alpin redningsgruppe fremme hos mannen, opplyser politiet. Ved 20.15-tiden ble mannen heist om bord i SeaKing-helikopteret, som fløy ham til Haukeland. Han hadde da ligget i terrenget i om lag én time og 40 minutter.

I motsetning til politiet, opplyser Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding at pasienten er lettere skadet.

Vemånen på Unneland, like ved Slettegga, er en av de faste flystedene til paragliderpiloter i bergensområdet. Toppen ligger 284 meter over havet, noe som gir 200 høydemeter ved start.

Toppen «fremstår som kanskje blant de flotteste startene i landet», skriver Bergen hang- og paragliderklubb på sin nettside.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  3. Disse tiltakene bør du kjenne til om du skal ha byferie

  4. Hotel Norge evakuert etter brann i kjelleren

  5. To av tre stryker. Nå skal Lars Erik gjennom Forsvarets hardeste utdanning.

  6. – Dette har ingen plass i vårt demokrati