Stormen på nyttårsaften kan bli så heftig at Sotrabrua stenges

– Det kan nok være risikabelt å skyte opp raketter enkelte steder, og regnet gjør det ikke bedre. Det blir nokså ufyselig, sier meteorologen.

Publisert Publisert

DÅRLIG VÆR: Det er ventet ekte grisevær når det nærmer seg tid for rakettoppskyting nyttårsaften. Foto: Alice Bratshaug

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Om prognosene til Roar Inge Hansen stemmer, kan årets nyttårsfeiring bli av det våte og ekstremt vindfulle slaget.

Han er meteorolog ved Storm Geo, og melder om «ordentlig dritavær»:

Når klokken slår tolv, kan det nemlig bli full storm langs kysten.

SOTRABRUA: Broen stenger normalt når vinden bikker 30 sekundmeter. Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

Kan stenge Sotrabrua

– Det dårligste været begynner nok rundt klokken 22, og fortsetter utover kvelden. Den verste delen kommer nok rundt midnatt, eller like etter, sier meteorologen.

Han forteller at det kan være snakk om full storm langs kysten, og at vinden ved Sotrabrua kan komme opp i 30 sekundmeter om den dreier mot nordvest. Det er en vindretning som blåser godt inn mot Bergen sentrum.

Derfor anbefaler han folk å følge med på værmeldingen, for å vite når dreiningen kommer. Det er når vinden bikker 30 sekundmeter, broen risikerer å stenge.

– Det kommer an på hvordan vinden tar i broen. Går den 90 grader på broen er det større sjanse for stenging. Vi har fokus på vinden det neste døgnet, både på broer og fjelloverganger, sier Roger Nedberge Hille, trafikkoperatør i Vegvesenet.

STORM: Det er ventet sterk vind langs kysten i kveld. Foto: Windy.com

Stabile prognoser

Mandag morgen melder meteorolog Lars Andreas Selberg i Vêrvarslinga på Vestlandet at det er lite forandring i prognosene. Nyttårsaften treffer vinden med full styrke.

– Vi venter en gradvis vindøkning i løpet av dagen. Når vi går over midnatt ser det ut til å bli nordvestlig liten storm. Det vil merkes best på kysten og i fjellet, sier Selberg.

Han oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige med rakettoppskytingen på grunn av den kraftige vinden.

Mye regn

Det er ikke bare broer som er utsatt på nyttårsaften.

Ifølge Hansen i Storm Geo vil det ikke bli noe rakettvær å skrive hjem om.

– Det vil nok være risikabelt å skyte opp raketter enkelte steder, og regnet gjør det ikke bedre. Det blir nokså ufyselig, sier han.

Prognoser viser nemlig at det kan komme opp til 60 millimeter regn enkelte steder på Vestlandet. I Bergen er det snakk om mellom 30 og 40 millimeter.

I tillegg er skydekket meldt å bli lavt.

FYRVERKERI: Den sterke vinden kan gjøre det risikabelt å skyte opp raketter enkelte steder, melder meteorologen. Foto: Tor Høvik (arkiv)

Risikerer stengte fjelloverganger

Det dårlige været vil ifølge meteorologen vare gjennom natten og godt inn i første nyttårsdag. Han ser ikke bort fra mange stengte fjelloverganger.

– I tillegg er det fergesamband som er spesielt utsatt i vind. Eksempelvis kan det bli problematisk på Boknafjordsambandet, mellom Stavanger og Bergen, sier han.

– En må være obs hvis man absolutt må ut å kjøre, sier Hille i Vegvesenet.

I tillegg til meteorologens dystre værmelding, har Norges vassdrags- og energidirektorat utstedt gult farevarsel om økt flomfare for Trøndelag og Vestlandet.

Publisert