Siste nytt om strømkrisen

Vi holder deg oppdatert om strømkrisen.

 • Bergens Tidende
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Advarer mot å spare for mye på strømmen
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Rør kan fryse hvis man setter ned varmen for mye, advarer forsikringsselskapet Fremtind. Det kan medføre store kostnader.

  – Snart kommer høsten og de første frostnettene. Da blir det helt nødvendig å ha tilstrekkelig med varme i hus og hytter så vannet i rørene ikke fryser, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en pressemelding.

  Hun frykter at de høye strømprisene vil gjøre at noen skrur varmen for mye ned for å kunne håndtere strømregningen.

  – Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan gi store kostnader på sikt. Om du får en frost- eller vannskade fordi du har hatt for lite varme i rom med rør, risikerer du å måtte ta deler av regningen selv, sier Hofstad-Nielsen.

  I 2021 ble det ifølge Finans Norge registrert over 10 000 frostskader, til en samlet erstatningssum på 552 millioner kroner.

  teaser
  Mindre enn 2 time siden
  Hvorfor hjelper ikke regnet på strømregningen?
 • av Martin Alexander Fjellheim
  DEL
  Tysk togselskap kjøper strøm-sertifikat fra Hardanger
  Et tysk regiontog operert av Deutsche Bahn. Foto: Michele Tantussi / Reuters

  Vannkraft fra Tysseli i Hardanger skal drive tyske tog, skriver Deutsche Bahn i en pressemelding.

  Avtalen er et kjøp av et såkalt overføringssertifikat, som garanterer at kraften kommer fra fornybar energi. Det betyr at det ikke er noen fysisk overføring av energi fra Norge til Tyskland.

  Volumet av strømmen i kontrakten skal tilsvare rundt 40.000 togavganger hver dag i en uke, ifølge det tyske togselskapet.

  – Dette er opprinnelsesgarantier, som er veldig vanlig i europeiske land. Rent fysisk kommer ikke strømmen akkurat fra dette kraftverket. Men når vi kjøper kraft for dem, så garanterer vi at det kommer fra fornybar kraftproduksjon, sier pressekontakt i Statkraft, Knut Fjerdingstad, til NRK.

  BT retter: I en tidligere versjon av denne nyhetsoppdateringen sto det ikke at avtalen handlet om å kjøpe såkalte overføringssertifikater. Dette ble endret 8. august klokken 15.30.

 • av NTB
  DEL
  Stortingets presidentskap krever tidsplan for strømstøtte
  Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) under den muntlige spørretimen i Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

  Presidentskapet på Stortinget gir regjeringen én uke på å komme med en tidsplan for nye strømtiltak. Neste tirsdag blir et eventuelt hastemøte vurdert på ny.

  – I møtet som regjeringen hadde med de parlamentariske lederne i dag, ble det etterlyst en tidsplan på de ulike tiltakene. Vi etterlyser nå dette fra regjeringen, så vi får det på bordet før neste mandag. Da vil vi vurdere om det er behov for et møte på Stortinget, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

  – Det viktigste er jo at man iverksetter tiltak som hjelper både husholdninger og bedrifter i den situasjonen vi er i, føyer han til.

  Både SV og Frps representanter i presidentskapet sto fast på kravet om et ekstraordinært stortingsmøte umiddelbart.

  – Men subsidiært var alle enige om at vi nå etterlyser en tidsplan fra regjeringen, og så tar vi en ny vurdering på tirsdag, sier Gharahkhani.

 • av Martin Alexander Fjellheim
  DEL
  Støre: Enighet om disse tre tingene
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte mandag pressen i forbindelse med den pågående strømkrisen.

  – Den situasjonen vi er i nå, kommer trolig til å vare, kommenterer han og viser til krigen i Ukraina og situasjonen med russisk gass.

  Etter møtet med NHO og LO forteller statsministeren at det er enighet om tre viktige ting:

  • Trygge forsyningssikkerheten i Norge. Sikre at vannkraft er på et forsvarlig nivå, og om nødvendig sikre eksport-stopp om nivåene i vannmagasinene synker betydelig.
  • Ha gode strømstøtteordninger for husholdningene. Strømstøtten vil være 90 prosent fra 1. september og ordningen skal evalueres videre.
  • Enige om at fagfolk i NHO, LO og Regjeringen skal vurdere situasjonen for støtte for bedrifter, og møtes igjen om et par uker

  – Med en så ekstrem situasjon vi har hatt i landet nå er det grunn til å se på om vi er nødt til å komme noen bedrifter til unnsetning, sier Støre.

 • av NTB
  DEL
  Aasland: – Begrensninger på kraftselskapene kan føre til at strømprisen øker enda mer
  Olje- og energiminister Terje Lien Aasland orienterte de parlamentariske lederne om strømsituasjonen mandag morgen. Foto: Ole Berg Rusten / NTB

  Olje- og energiministeren sier at begrensninger på kraftselskapene kan føre til at strømprisen øker enda mer. Samtidig er det usikkert hvor mye prisen kan øke.

  – Slik som situasjonen er nå vil klare beskjeder om å holde igjen på vannet gjøre at strømprisene faktisk kan øke noe, og det er viktig at vi håndterer det. Folk skal være trygge på at de skal få slippe å betale for den økningen gjennom støtteordningen som er etablert, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mandag.

  Aasland er samtidig usikker på hvor mye strømprisen kan øke om kraftselskapene blir begrenset.

  – Det kommer helt an på hvordan systemet faktisk fungerer, vi har sett ekstremt høye priser gjennom sommeren og vi skal sørge for at husholdningene får en god avlastning for det, sier han.

  Regjeringen varslet flere nye tiltak for å lette på dagens strømsituasjon. Tiltakene er blant annet at strømstøtteordningen til husstander blir økt til 90 prosent fra 1. september.

  – Foreløpig er kalkulert kostnad på 23 milliarder innebærende år.

 • av NTB
  DEL
  Listhaug: Regjeringen har vært handlingslammet i strømkrisen
  Frps Sylvi Listhaug er ikke imponert over regjeringens håndtering av strømkrisen. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringen har vært handlingslammet i møte med strømkrisen. Hun er ikke fornøyd med redegjørelsen fra olje- og energiministeren.

  Mandag morgen holdt olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om strømsituasjonen.

  – Nei, var det umiddelbare svaret fra Frp-leder Sylvi Listhaug om hun var fornøyd med redegjørelsen fra Aasland.

  Frp har sammen med Rødt markert seg som de sterkeste kritikerne av regjeringen i strømsaken. Begge partiene har markert at de fortsatt ønsker hastemøte på Stortinget om situasjonen.

  – Vi har en regjering som ikke gjør nok for å hjelpe folk og bedrifter, sier Listhaug, som mener deres forslag om makspris på strøm ville vært det beste.

  – Det ville vært et system som kunne bli satt i gang raskt, sier Listhaug.

  Hun sier at det nå er vanlige folk som rammes, samt at bedrifter som taper konkurransekraft.

  – Energinasjonen Norge bør ha som utgangspunkt at vi har rimelig strøm, og det vil en makspris på 50 øre sørge for, sier Listhaug.

  – Det tar altfor lang tid før regjeringen våkner, og det er det som har vært problemet – at de har vært handlingslammet i møte med denne krisen.

 • av E24
  DEL
  LO før strømmøte: Støtte må kun gis til seriøse bedrifter
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Helge Mikalsen / VG

  LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar på hva hun forventer av regjeringen: En strømstøtteordning til bedriftene som ikke kan utnyttes.

  – Vi vet at det alltid vil være en risiko for at noen vil utnytte denne type støtteordninger. Det vi ikke trenger er en ordning som for eksempel gir useriøse bedrifter mulighet til å stikke et sugerør ned i fellesskapets kasse, sier Peggy Hessen Følsvik til E24 mandag morgen.

  Mandag møter LO og NHO regjeringen for å diskutere en mulig strømstøtteordning for næringslivet.

  Les hele saken her:

  teaser
  i går 09:35
  LO før strømmøte: Støtte må kun gis til seriøse bedrifter
 • av NTB
  DEL
  Høyre: – Ikke grunnlag for et ekstraordinært stortingsmøte nå
  Foto: Ole Berg Rusten / NTB

  Høyre sier at det ikke er grunnlag for å ha et ekstraordinært stortingsmøte om strøm før man ser på hvilke forslag regjeringen kommer med.

  – Det vi nå tror kommer på plass er en ordning for å avhjelpe situasjonen spesielt utsatte bedrifter. Det er bedrifter som har strøm som en stor andel av bedriftskostnadene, sier Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup til Aftenposten.

  Han mener man må vente og se hvilke forslag regjeringen kommer med konkret før man skal ha et møte i Stortinget.

  – Det er ikke grunnlag for å ha et stortingsmøte nå, før regjeringen har gjort den jobben.

 • av NTB
  DEL
  KrF mener strømpakken er for svak
  KrF-leder Olaug Bollestad. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  KrF-leder Olaug Bollestad etterlyser strømtiltak for bedriftene og er ikke fornøyd med regjeringens tiltak for husholdningene.

  – Jeg mener regjeringens strømforslag blir hult. KrF vil jobbe for en makspris på 50 øre og 100 prosent dekning over det, sier Bollestad til NTB.

  Regjeringen varsler også at det kommer tiltak for næringslivet, men Bollestad er redd de ikke blir gode nok.

  – Gjennom våren og sommeren har vi hørt varsku fra en rekke aktører i næringslivet med kniven på strupen. Allikevel fortsetter regjeringen å famle. Dersom det ikke settes inn kraftfulle tiltak nå, så kan det være kroken på døren for mange hardtarbeidende bedrifter, advarer hun.

 • av NTB
  DEL
  Høyre: Glad for at regjeringen har lyttet
  Energi- og miljøpolitisk talsperson Nikolai Astrup (H). Foto: Heiko Junge / NTB

  Høyre er fornøyd med at regjeringen nå går inn for det samme som partileder Erna Solberg foreslo før helgen: 90 prosent strømstøtte fra 1. september.

  – Jeg er veldig glad for at regjeringen lytter til Høyre og øker strømstøtten allerede fra 1. september, men det haster å få på plass en ordning for bedriftene, sier energipolitiker Nikolai Astrup i Høyre.

  Han påpeker at Høyre foreslo en egen strømstøtte for bedriftene allerede i januar, og fremholder at det «over hele Sør-Norge er det små og mellomstore bedrifter som venter på hjelp».

  – Det er bra at regjeringen sier at de jobber med saken, men det er altfor sent. Den burde vært på plass for lenge siden, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Venstre støtter strømstøtte fra september

  Venstre støtter regjeringens forslag om økt strømstøtte fra 1. september.

  – Det er ingen grunn til å vente med økt strømstøtte, sier Venstres talsperson for transport, miljø og energi Ola Elvestuen til NTB.

  – Samtidig er det ingen tiltak for å hjelpe folk til å redusere strømbruken. Venstre vil presse på for å få inn ENØK-tiltak, understreker han.

  Elvestuen vil også vite hva slags hjelp næringslivet skal få.

  – Venstre har helt siden desember 2021 foreslått strømstøtte til små og mellomstore bedrifter som er mest utsatt for høye strømpriser, men hver gang blitt nedstemt av Ap, Sp og SV. Foreløpig kjenner vi ikke hvordan utsatte bedrifter skal hjelpes, men vi må få det på plass, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Rødt: – Makspris får bare mer og mer støtte
  En makspris på strøm er et krav som bare får mer og mer støtte, både fra folk, fagbevegelse og næringsliv, sier Sofie Marhaug (Rødt). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Rødt fastholder sitt krav om å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om kraftkrisen. – Stortinget må samles for å ta stilling til regjeringens forslag.

  – Mens regjeringen har grenseløs tålmodighet, sliter folk desperat med strømregningen, og magasinene tømmes, sier energipolitiker Sofie Marhaug for Rødt på Stortinget til NTB.

  Hun understreker at Rødt har en strømpolitikk som går lengre enn regjeringen legger opp til med sine forslag, som ble kjent søndag kveld. Partiet vil ha en makspris på 35 øre kilowattimen og full eksportstopp når fyllingsgraden i magasinene er for lav.

  – Stortinget må samles for å ta stilling til regjeringens forslag og styrke dem der de er utilstrekkelige. En makspris på strøm er et krav som bare får mer og mer støtte, både fra folk, fagbevegelse og næringsliv. Det må også Stortinget ta stilling til nå, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Frp ikke tilfreds med varslet strømtiltak
  Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Frp-leder Sylvi Listhaug kaller regjeringens strømforslag for kraftløst. Partiet krever 50 øre som makspris.

  Regjeringens varsler søndag at den vil øke strømstøtten til husstander til 90 prosent fra 1. september – en måned enn tidligere planlagt. Det gjelde for kostnader over 70 øre pr. kilowattime.

  – Det er godt mulig Høyre er fornøyd med dette, siden de foreslo å gi det samme lommerusket selv nylig, men det er en hån mot folk. Det eneste som virkelig vil avhjelpe situasjonen, er Frps forslag om 50 øre makspris på strøm for alle, også bedrifter, sier Listhaug i en kommentar til NTB.

 • av Aina Fladset
  DEL
  NRK: Regjeringen øker strømstøtten for husstander til 90 prosent fra 1. september

  Regjeringen sier de forsterker strømstøtteordningen til husstander og flytter den økte støtten på 90 prosent fra 1. oktober til 1. september.

  Dette melder NRK søndag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Mandag blir det rekordhøy pris på strømmen

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,74 kroner per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 3,34 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Mandagens snittpris per kWh er 0,63 kroner høyere enn søndag og 2,3 kroner høyere enn samme dag året før.

  Det er den høyeste strømprisen for Vest-Norge så langt i år.

  I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og for seg selv kommer nettleien.

  Maksprisen mandag på 3,34 kroner per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 0,54 kroner høyere enn søndag og 2,67 kroner høyere enn samme dag året før.

  Minsteprisen blir på 2,35 kroner per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.

 • av Aftenbladet
  DEL
  Professor mener strømstøtte kan gjøre vondt verre
  Foto: Lars Idar Waage / Stavanger Aftenblad

  De høye strømprisene er til forargelse for mange. Men prisen sender også et viktig signal, ifølge professor i samfunnsøkonomi: Vi mangler strøm.

  – Det er ikke noe tvil om at vi i Norge har et veldig høyt strømforbruk. Når det er knapphet på strøm, så må man begynne å spare, sier professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Nils-Henrik von der Fehr.

  Å øke strømstøtten er ikke uproblematisk, ifølge von der Fehr. For å bli kvitt de høye prisene på lang sikt, må man faktisk spare.

  – Det er bare to måter å få balanse mellom det vi har tilgjengelig og det vi forbruker. Enten må prisen opp, for å få forbruket ned. Ellers må man innføre restriksjoner, slik som rasjonering, sier han.

  Faktisk kan strømstøtte til husholdninger og bedrifter forverre krisen.

  – Støtten gjør til og med vondt verre. I praksis gjør den at man ikke møter den reelle prisen og da svekkes signalet. Da har man ikke et insitament til å spare, sier von der Fehr.

  Les hele saken:

  teaser
  6. august
  Professor mener strømstøtte kan gjøre vondt verre
 • av Aftenposten
  DEL
  Nordmenn loves rausere strømstøtte. I Sverige og Danmark er situasjonen en annen.

  Strømstøtten i våre naboland har vært langt mindre sjenerøs enn i Norge. I Danmark får husholdninger en sjekk i posten. I Sverige tok støtten slutt etter mars.

  – Under pandemien ble vi vant til at staten stiller opp når ting blir dyrt og vanskelig. Den effekten har man ikke like sterkt i andre land, sier økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, Nils-Henrik M. von der Fehr.

  teaser
  6. august
  Norge er mye rausere med strømstøtte enn våre naboland. I Sverige tok støtten slutt etter mars.
 • av NTB
  DEL
  Sps ordførere ber partiet gå inn for makspris på strøm

  – Tiden er inne for å etablere en maksimalpris for strøm, heter det i en uttalelse fra Sps ordførere til sin egen regjering.

  Uttalelsen kommer etter et møte fredag i Sps nasjonale ordførerforum om energikrisen, skriver Aftenposten.

  «Tiden er inne for å etablere en maksimalpris for strøm som ligger på et nivå som innbyggere og næringsliv kjenner seg igjen i», heter det.

  Forumet er et talerør for Sps rundt 135 ordførere og ledes av Saxe Frøshaug i Indre Østfold kommune. Han sier frustrasjonen er stor over regjeringens strømpolitikk blant ordførerne og lokalpolitikerne i partiet.

  Les hele saken:

  teaser
  6. august
  Sps ordførere ber partiet gå inn for makspris på strøm
 • av E24
  DEL
  – Makspris på strøm er utelukket for oss
  Foto: Geir Olsen / NTB

  Mandag morgen skal de parlamentariske lederne på Stortinget i møte med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om den ekstraordinære strømsituasjonen i landet.

  Samme morgen skal presidentskapet møtes for å vurdere om de skal dra i sommerferiebremsen og kalle alle stortingsrepresentantene tilbake for å kunne behandle forskjellige strømforslag.

  Et av stridsspørsmålene blant opposisjonspartiene er hvordan man best mulig kan hindre høye strømpriser for husholdninger og bedrifter: Strømstøtte eller makspris.

  teaser
  6. august
  Makspris eller strømstøtte – dette er politikerne uenige om
 • av NTB
  DEL
  Støre kaller inn til strøm-hastemøte på Stortinget
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil orientere de parlamentariske lederne på Stortinget om strømstøtte mandag morgen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har kalt de parlamentariske lederne på Stortinget inn til hastemøte om strømsituasjonen mandag klokken 8.30.

  Det får Dagbladet bekreftet fra Statsministerens kontor (SMK).

  Innkallingen ble sendt skriftlig til partigruppene fredag ettermiddag, ifølge avisen. Statsministerens kontor skriver i innkallingen at de vil gi de parlamentariske lederne en orientering om strømsituasjonen.

  Et par timer senere, klokken 10.30, skal presidentskapet på Stortinget møtes for å vurdere om hele Stortinget skal kalles tilbake fra sommerferie for å behandle forslag knyttet til strømpriskrisen.

  Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen sier hun ser fram til møtet.

  – Men det har ikke kommet noe som tyder på at det er mindre aktuelt med hastemøte for Stortinget, sier hun i en kommentar til NTB.

  – Vi blir overrasket om Høyre eller noen andre snur nå. Om forslaget fra Høyre om å dekke 90 prosent over 70 øre fra september skal innfris må jo det skje nå, ikke langt på overtid i oktober som er alternativet. Det er det minste vi burde komme fram til i et slikt møte, sier hun.

 1. Advarer mot å spare for mye på strømmen

 2. I denne bydelen vil få studenter bo. – Det har aldri skjedd at en student har tatt kontakt.

Publisert
 1. Strømkrisen
 2. Nyhet

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

 2. Det har vært en søkkvåt sommer. Men strømprisen er skyhøy. Hvordan henger det sammen?

 3. VG: Bussjåfør siktet etter dødsulykken i Halden

 4. I denne bydelen vil få studenter bo. – Det har aldri skjedd at en student har tatt kontakt.

 5. – Puppene struttet fritt i vilden sky. Hva skjedde?

 6. Samuel (14) veddet med onkelen – svømte i over elleve timer

BT anbefaler

I denne bydelen vil få studenter bo. – Det har aldri skjedd at en student har tatt kontakt.

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN