Slik reagerer bergenserne på «Hollywood-skiltet»

«Harry», «tullerusk» og «flaut» er noen av kommentarene som er kommet inn. Det nye kunstverket på Flesland har skapt store diskusjoner blant leserne.

Publisert Publisert

BERGEN?: Slik vil kunstuttrykket se ut fra den nye terminalen på Flesland neste år. Hver bokstav blir 5,5 meter høy og veier 2,5 tonn. Foto: Anders Lian (montasje)

  1. Leserne mener

Ikke alle er like begeistret som kunstkritikerne for det nye kunstverket på Flesland. Debatten gikk hett for seg i kommentarfeltene hos BT onsdag.

«Keiserens nye klær», «flaut», «harry» og «tullerusk» var noen av kommentarene som kom inn.

Si din mening nederst i saken!

Tirsdag offentliggjorde Avinor hvilket kunstverk som vil prege den nye flyterminalen når den åpner i august neste år.

Flere kunstkritikere uttrykte onsdag sin begeistring for utsmykningen.

– Jeg tror sammensetningen av stedsnavnet Bergen og spørsmålstegnet vil understreke at ting forandrer seg veldig fort. Vår kulturelle identitet endres hele tiden, det samme gjør kunsten, og uttrykket vil ta temperaturen på denne identiteten, sa Øystein Hauge, mangeårig kunstanmelder i BT.

LIKT? Los Angeles har sitt Hollywood-skilt, nå får Bergen sin BERGEN?-kunst. Foto: Damian Dovarganes/AP

– Morsomt

Professor i kunsthistorie, Siri Meyer, sammenlignet bokstavene med skiltet i Hollywood.

– Nå får Bergen sitt navn i fjellveggen på samme måten. Det er både tøft og morsomt, særlig fordi det står et spørsmålstegn etter. Har vi kommet til rett sted? Og hva slags sted er det egentlig? sa Meyer, som blant annet har kunstteori og visuell kultur som sine spesialområder.

Les også

Kunstekspert om Flesland-kunsten: «Mange kunstverk seiler under falskt flagg, men dette er ekte vare»

– Forvirrende

Men ikke alle leserne støtter kunstekspertene.

«Helt utrolig hva som kan kalles kunst. 9 millioner kunne vært brukt på mye viktigere ting. Et helt likt informasjonsskilt kunne vært produsert og montert for under 10 % av prisen», skriver leser Henning Søvik.

«Dette er det dummeste jeg har sett. Måtte sjekke datoen for å se om det var 1. april. Infrastruktur hører bare ikke sammen med forvirrende kommunikasjon som det her. Dette må revurderes. Ikke tøft. Ikke morsomt» skriver en annen leser i kommentarfeltet.

Noen reagerer på at det skal stilles spørsmålstegn ved Bergen og det byen har å by på.

«Ser ironien i det, men synes det blir for tåpelig å sette spørsmålstegn ved Bergen. Naturligvis kan det vekke undring og muligens føre til at noen spør seg om hva de kan oppleve her. Unødvendig dyrt og dumt blir konklusjonen min» skriver Atle Stensland.

Les også

Kunstneren: – Ideen kom bare plutselig på en reise til Bergen

Er glad for engasjementet

Alf Sognefest, prosjektdirektør ved Avinor Flesland, ser på engasjementet blant bergenserne som noe positivt.

– Vi setter pris på diskusjonene. Heldigvis har de aller fleste tilbakemeldingene vært positive, sier han.

Han sier at det er et uvanlig kunstverk.

– Det kan både fungere som et skilt, men også gi rom for ettertanke. Det er veldig bra. Det er mange hensyn som er oppfylt i samme verk. Vi tenker at kunsten flørter med patriotismen og kan gi grobunn for mange diskusjoner, sier han.

Han viser til følelsen du som bergenser har når du har vært ute på tur og sett verden. Er vi så god som vi vil ha det til?

– Kanskje skiltet kan føre til litt selvransakelse. Har vi verdens beste fisketorg etter at du har sett torg i utlandet?

Les også

Slik blir Bybanestoppet på Flesland

VINNER: Islendingen Ragnar Kjartansson vant frem med sitt kunstforslag BERGEN?. Foto: Nicklas Knudsen

– Et magisk sted

Det er den islandske kunstneren, Ragnar Kjartansson, som har laget verket.

– Bergen er et magisk sted, bergenserne har selvironi. Jeg håper melankolien kombinert med det morsomme kan få folk til selv å tenke hva Bergen betyr for dem. Det er poenget med verket, sa Kjartansson til BT under fremvisningen av kunst-planene.Prosjektleder i kunstutvalget og jurymedlem Anne Beate Hovind fortalte at Kjartanssons verk aktiverer Lilandshaugen og Bergen lufthavns identitet, gjennom å kommunisere direkte med mennesker.

«Kunstverket oppfordrer til en nysgjerrig og åpen holdning til omgivelsene, og setter spørsmålstegn ved det vi tror vi vet», står det i juryens begrunnelse.

Tror på suksess

Sognefest tror kunstverket vil vokse på de mest skeptiske bergenserne.

– Jeg tror folk vil synes det er veldig bra når det kommer opp. Det blir en suksess. Det har også modnet her hos oss og i våre hoder. Når de første reaksjonene har lagt seg, tror jeg mange av skeptikerne vil endre mening. Jeg tror diskusjonen vil leve videre, sier han.

Sammenligningen med Hollywood synes han er stas.

– Tenk hvor mange ganger det skiltet er avbildet.

Les også

Mye vinduer, mye eik – og fire ganger så stor: Slik blir nye Flesland

Også positive bergensere

Selv om mange bergenserne uttrykker sin skepsis, er det også en del positive kommentarer.

«Kjempestilig. Gratulerer» skriver en leser. «Synes det er fint. Litt morsomt også» skriver en annen. En tredje leser skriver at skiltet kommer til å bli utrolig flott, og at det i den store sammenhengen er et rimelig skilt.

En fjerde leser fryder seg over at så mange bergensere ønsker å diskutere kunst i kommentarfeltet.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet.

Publisert