- Kripos bør bidra

Privatetterforsker Ola Thune mener politiet i Bergen for lengst burde bedt Kripos om hjelp til å finne den savnede Rebecca Rist.

  • Kristin Jansen
  • Eirin Eikefjord
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Å ikke be om hjelp fra dem som kan dette best, er bare dumt. Det finnes veldig mye kompetanse i Bergen, men de mangler den erfaringen Kripos naturlig har bygget opp, sier privateetterforsker og tidligere Kripos-sjef Ola Thune til VG.

Rebecca Rist har vært savnet siden hun satte seg inn i en hvit bil i Møllendalsveien i Bergen den 2.desember. Til tross for omfattende etterforskning og etterlysning i hele Schengen-området, har politiet så langt ikke kommet noe nærmere en løsning på forsvinningsgåten.

- Bedre i andre byen

— Savnet-saker er noe av det mer kompliserte man kan etterforske, blant annet fordi man ikke har noe lik, uttaler Thune til VG.

Han synes det er rart at politiet i Hordaland ikke ber om hjelp fra Kripos oftere enn de gjør.

— Mens andre store norske byer slik som Stavanger og Kristiansand stadig oftere ber om hjelp, ser vi at Bergen så godt som aldri gjør det, sier Thune.

Politioverbetjent og leder for etterforskningen av Rebecca-saken, Tove Lian Mathiesen, mener Thunes kritikk er uberettiget.

– Vi tar en fortløpende vurdering av hvorvidt Kripos bør kobles inn i saken. I det øyeblikk vi ser at vi ikke har den spesialkompetanse som kreves, ber vi om bistand, sier hun.

- Omstendelig prosess

Mathiesen presiserer at bergenspolitiet har rekvirert både teknisk og taktisk bistand fra Kripos i de siste drapssakene som har vært under etterforskning. At det skal være forskjell mellom Bergen og de andre store byene er hun ikke kjent med.

– Vi har opparbeidet mye kompetanse på huset, og det er dessuten de samme metoder som benyttes i etterforskningen av drapssaker som i andre saker, sier hun.

Et team jobber nå med å kartlegge Rebecca Rists siste bevegelser og å analysere nå alle telefonsamtaler hun foretok før forsvinningen. Det er en omstendelig jobb, og Mathiesen kan ikke si når politiet kan få oversikt over hvem Rist har vært i kontakt med.

– Folk opererer med skjult nummer, flere telefoner og ulike SIM-kort. Dette gjør arbeidet svært tidkrevende, sier Mathiesen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Leter med hunder i dag

  2. - Ikke grunn til drapsmistanke

  3. Lå naken bak trafokiosk

HER SLUTTER SPORENE: Utenfor denne bygningen i Mølledalsveien 19 ble Rebecca Rist sist sett. Foto: HELGE SVELA (mms)

BT anbefaler

Legen Rune Larsen (60) var sikker på at han skulle kokes da han ble innlagt på sykehuset

Infeksjonen er kraftig. Rune Arild Larsen innser at han må komme seg på sykehus.