Dersom mange blir korona-syke kan Haukelandshallen bli tatt i bruk

Hvis Haukeland fylles opp av korona-pasienter planlegger sykehuset å ta i bruk sykehjem og idrettshaller.

Publisert Publisert

Om vi får et stort koronautbrudd i Bergen, vil pasienter i verste fall måtte innlosjeres på feltsenger i idrettshaller, som her i Haukelandshallen. Foto: Marita Aarekol

iconDenne artikkelen er 32 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Hittil har ingen personer testet positivt på det nye koronaviruset i Bergen. Torsdag ble om lag fem personer testet på Haukeland.

– Nå klarer vi å håndtere det innenfor normal drift. Men hvis det blir en større epidemi må vi iverksette pandemiplanen, sier Trond Bruun, seksjonsoverlege ved infeksjonsseksjonen på Haukeland universitetssjukehus.

På utredningsmottaket er det plass til cirka 70 pasienter i tilfelle korona-epidemi, forteller seksjonsoverlege Trond Bruun på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marita Aarekol

Påvist i Norge

Onsdag testet en Tromsø-kvinne positivt på det nye koronaviruset covid-19, som har herjet i Kina siden desember i fjor. Smitten har spredt seg til en rekke europeiske land, hvor Italia foreløpig er hardest rammet.

Folkehelseinstituttet har bedt helsevesenet forberede seg på en alvorlig epidemi også i Norge. Scenarioet er at hver fjerde nordmann kan bli smittet.

Haukeland universitetssjukehus har nylig revidert pandemiplanen for sykehuset. Denne tar for seg hvordan sykehuset skal håndtere store sykdomsutbrudd.

Les også

Direkte: Vi følger utviklingen av det nye koronaviruset

For dem som trenger sykehusbehandling har Haukeland følgende plan:

  • Fem pasienter får plass på isolatet på infeksjonsseksjonen.
  • Om det er mer enn fem pasienter tar sykehuset i bruk utredningspostene i mottaksklinikken. Her kan de ta imot inntil 70 pasienter. Pasientene som er der i dag, må da flyttes til andre avdelinger.
  • Dersom det er mer enn 70 pasienter er neste trinn å ta i bruk andre sengeposter som tilhører spesialavdelingene. Sykehuset må fortsatt ivareta akuttfunksjoner, men vil avlyse alle planlagte operasjoner som kan utsettes. Inntil 500 sengeplasser kan frigjøres til pandemipasienter i sykehuset.
  • Dersom det er behov for enda flere sengeplasser kan det bli aktuelt å ta i bruk pasienthotellet, sykehjem og idrettshaller, blant annet Haukelandshallen. Dette kan være aktuelt for koronapasienter eller andre pasienter som ikke må være på sykehus. Foreløpig er det lite sannsynlig at det blir nødvendig.
Les også

Her testes en pasient for korona på Haukeland

Solveig Moltu og overlege Torleif Kvalvik (til h.) gjør seg klar til å teste en pasient for koronaviruset på Haukeland torsdag. Foto: Marita Aarekol

Frykter rask stigning

– Haukelandshallen er en av flere muligheter som vi vil vurdere underveis. Vi har et tett samarbeid med kommunen som også kartlegger reservelokaler, fasiliteter og utstyr, sier Bruun, som understreker at disse planene ikke er utformet i detalj.

På et senere tidspunkt kan det også bli aktuelt å innlede et samarbeid med Forsvaret, men per nå er det lite sannsynlig. Så langt har ikke sykehuset kalt inn ekstra mannskaper for å håndtere korona-situasjonen.

– Det er sannsynlig at det blir en pandemi, men det er uvisst hvor stort omfanget blir. Utfordringen for oss er dersom vi får en rask stigning i antall pasienter som krever intensivbehandling. Det vil kreve både ekstra personell og ekstra utstyr, sier Bruun.

Les også

Legevaktsjefen: – Ikke kom hit om du tror du er korona-smittet

– Ikke oppsøk legevakten

Ved Bergen Legevakt merker de økt pågang fra personer som tror de kan være rammet av viruset. De har økt bemanningen og kjøpt inn mer munnbind og annet smittevernutstyr.

Den klare oppfordringen fra legevaktsjefen er at du skal holde deg i ro og ringe 116117 dersom du tror du er smittet. Du skal ikke dra til fastlege, legevakten eller sykehuset. Dette er for å hindre videre smitte.

Dersom en lege vurderer at du kan være smittet, vil du få avtale om testing. Fra og med fredag 28. februar utfører også Legevakten korona-testing.

Folkehelseinstituttets beste råd for å unngå smitte er å sørge for god håndhygiene.

Personer som er syke bør unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Når det er mulig bør du holde minst én meters avstand til personer med luftveissymptomer.

Publisert