Fant avføring fra hjort og hund - men mistenker også fugler

Det er funnet fersk avføring fra både hjort og hund på toppen av Øvre Kleppe høydebasseng. Likevel kan det være fugleavføring som er selve smittekilden.

Publisert Publisert

FANT AVFØRING: Da BT var i området torsdag, fant vi blant annet denne avføringen, som trolig stammer fra hjort. Foto: Bård Bøe

Les alle sakene om
Epidemien på Askøy
Utbrudd av mage- og tarminfeksjon på Askøy.

  1. Leserne mener

Det opplyste varaordfører Bård Espelid til media torsdag formiddag.

– Det ble gjort en fysisk befaring, der det ble gjort observasjoner av avføring fra både hjort og hund. Den er relativt fersk, noe som indikerer at det har vært dyreaktivitet i området nylig, sier Espelid.

Men selv om det er funnet hjort- og hundebæsj, tyder prøvene av Campylobacter-bakteriene at de kan stamme fra fugl, fordi den type bakterie ofte er funnet hos fugl.

– En teori er at det kan ha sittet fugler i mastene på toppen, og de kan ha gjort fra seg. Men en hjort kan også ha fått i seg fuglebæsj, sier Espelid.

Han sier at kommunen leter etter reir eller andre tegn på ansamling av fugler.

FEM METER OPPÅ: Her på toppen av høydebassenget, som ligger i fjell, er det funnet dyreavføring. Askøy kommune mistenker at det har sivet avføring ned i bassenget gjennom fem meter fjell. Foto: Bård Bøe

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag understreket Espelid at det ikke er overraskende at det finnes avføring i naturen.

– Det vi eventuelt er overrasket over, er at avføring kan ha seget inn høydebassenget. Det vil i så fall bety at det er en svikt i den barrieren fjellet skulle utgjøre. At det er avføring i naturen, er helt normalt, sa Espelid.

Leter etter sprekker

Det er fem meter fjell fra toppen ned til bassenget under.

– Det er ikke funnet sprekker som kan tyde på inntrenging til bassenget ennå. Men dette skal vi kartlegge videre, sier Espelid.

Det kan blant annet bli aktuelt å bruke farget vann for å oppdage om det siger inn, dersom dette blir godkjent som metode. Dessuten vil man ta seg inn i bassenget med lys og lykter for å lete etter sprekker.

– Vi har fokus på å finne sprekker og om det er innsig til bassenget, sier Espelid.

Han sier at mistanken mot Øvre Kleppe høydebasseng blir stadig sterkere.

– Vi er nesten helt sikre på at høydebassenget er smittekilden, sier varaordføreren.

På en senere pressekonferanse ble han spurt om det betydde at man nå avviste teorien om at en kloakklekkasje var synderen.

– Nei. det betyr ikke at vi har utelukket at det kan være kloakk som har forurenset drikkevannet. Vi arbeider bredt, og utelukker ikke noen teorier ennå, svarte han.

LORT: Dette bildet er tatt av Askøy kommune i området over høydebassenget. Foto: Askøy kommune

Sprengning kan ha påvirket

Neste steg blir å finne ut hvorfor denne situasjonen oppsto akkurat nå, og om noe har bidratt til å gi innsig i bassenget.

– Det har nylig vært sprengningsarbeid rett ved høydebassenget som kan ha påvirket situasjonen. Det vet vi ikke nå, sier Espelid.

Han forteller at Askøy legevakt onsdag hadde syv konsultasjoner og 15 forespørsler på telefon.

– Epidemien er avtagende. men folk er fortsatt syke og plaget, Det er fortsatt all grunn til bekymring, sier Espelid.

Flere prøver er blir tatt for å avdekke om strakstiltakene som er innført for å bedre vannkvaliteten har hatt den ønskede effekten.

ORIENTERTE: Varaordfører Bård Espelid (Askøylista). Foto: Bård Bøe

Må gjerde inn for å unngå forurensning

Professor Sveinung Sægrov ved NTNU er ekspert på vann- og avløpssystemer. Han har fulgt Askøy-saken gjennom mediene. Han sier på generelt grunnlag til BT at høydebassenger i fjell, slik som på Øvre Kleppe, er utsatte punkter i vannforsyningen.

– Hvis det er sprekkdannelser i fjellet kan forurensning trenge inn, sier han.

Med mindre man er helt sikker på at bergarten i fjellet ikke kan få sprekkdannelser, er det derfor viktig å gjerde inn området et fjellbasseng ligger under. Det er for å hindre at dyr og mennesker kommer til og etterlater forurensning, for eksempel avføring, forklarer han.

Desto mindre overdekning, altså tykkelsen på fjellet over bassenget, desto større er faren for inntrengning.

På Øvre Kleppe er det fem meter.

– Det er ikke mye, sier Sægrov.

Politihunder bisto

Politiet hadde med seg hunder som bidro til å finne avføringen på bassengtaket, skriver Askøyværingen.

Politiinspektør Frode Karlsen ved Vest politidistrikt bekrefter til BT at de bisto med hunder.

– Vi satte kommunen i kontakt med en hundepatrulje for å hjelpe dem å finne kadaver eller en eventuell smittekilde, sier Karlsen.

Espelid sier at dette ikke var en del av politietterforskningen, men at kommunen ba politiet hjelpe til.

Publisert
Epidemien på Askøy
Utbrudd av mage- og tarminfeksjon på Askøy.