Dette er det nye byrådet

Fire kvinner og tre menn skal styre Bergen.

Publisert Publisert

NYE FJES: Slik ser det nye byrådet i Bergen ut. Fra v.: Linn Kristin Engø, Katrine Nødtvedt, Erlend Horn, Roger Valhammer, Thor Haakon Bakke, Beate Husa og Lubna Jaffery.

  1. Leserne mener

Tirsdag formiddag presenterte Roger Valhammer (Ap) sitt nye byråd.

Det består av:

  • Thor Haakon Bakke (MDG), byråd for klima, miljø og byutvikling.
  • Erlend Horn (V), byråd for finans, næring og eiendom.
  • Linn Kristin Engø (Ap), byråd for skole, barnehage og idrett.
  • Beate Husa (KrF), byråd for helse, eldre og frivillighet.
  • Lubna Jaffery (Ap), byråd for arbeid, sosial og bolig.
  • Katrine Nødtvedt (MDG), byråd for kultur, mangfold og likestilling.

Byrådet har altså en overvekt av kvinner. Det er også uvanlig ungt, med en snittalder på 34 år.

– Mer effektiv styring

– Det har vært en lang prosess, men jeg er veldig fornøyd med dette byrådet jeg nå kan presentere, sa byrådsleder Roger Valhammer under fotosesjonen i strålende høstvær i Byparken.

I forrige uke endret bystyret reglementet, slik at syv byråder ikke lenger er maksgrensen. Derfor var det spekulert i om antallet ville bli økt til åtte når det kom et ekstra parti inn. I stedet har Valhammer holdt på syv. Venstre og KrF har måttet avgi ett byråd hver, som nykommeren MDG har overtatt.

– Fordelingen mellom partiene er basert på valgresultatet og størrelsen der. Det har ikke vært vanskelig å bli enig om det. Det er fordeler både med syv og åtte byråder, men det viktigste for oss var å finne en struktur som gir en mer effektiv styring av Bergen. Det mener vi at vi har klart, sier Valhammer.

Han mener blant annet at eldreomsorgen vil bli styrket ved å ha fått en egen byrådspost, samtidig som boliger til utviklingshemmede blir ansvaret til byråden for arbeid, sosial og bolig.

Artikkelen fortsetter under.

Overraskelsen var ikke overrasket selv

Kathrine Nødtvedt (MDG) var nok den største overraskelsen for de fremmøtte journalistene. 29-åringen sto på 8. plass på MDGs valgliste. Hun er utdannet psykolog, og holder på med en doktorgrad om forbrukerpsykologi på Norges Handelshøyskole. Nå skal hun bli byråd for kultur, mangfold og likestilling.

– Jeg fikk en telefon fra Roger i går, med forespørsel om å bli byråd. Men den kom ikke helt uventet, sier hun.

– Så du hadde fått et hint?

– Ja, dette har jo vært en lang prosess. Jeg vet ikke hvor mye jeg skal fortelle om hva som har skjedd i forhandlingene, men det kom ikke helt uventet, nei.

Nødtvedt sier at hun brenner for en mangfoldig by og kulturtilbud i bydelene.

– Min mann er musiker, og jeg har vært på mange konserter, så jeg er en aktiv bruker av kulturtilbudet i Bergen, sier hun.

TO NYE: Lubna Jaffery (Ap) og Kathrine Nødtvedt (MDG) er to av tre helt nye byråder. Den siste er Thor Haakon Bakke (MDG). Foto: Bård Bøe

Kvinneflertall

Likestillingsbyråden får også sitte i et byråd som har kvinneflertall. Det var det ikke mange som hadde ventet, siden alle de fire partiene har mannlig toppkandidat.

– Det er bra at ikke alle forhåndsspekulasjonene stemmer. Jeg er veldig stolt over å sitte i et byråd med kvinneflertall, sier Lubna Jaffery (Ap) som blir ny byråd for arbeid, sosial og bolig.

Den erfarne Ap-politikeren sier at hun er veldig glad for å kunne jobbe innen et felt der mange av dem som sitter nederst ved bordet befinner seg.

– Det var derfor jeg i sin tid gikk inn i politikken. I tillegg får jeg ansvar for kommunens arbeidsgiverpolitikk, sier hun.

Partitopp trer til side

Det nye byrådet betyr at KrFs førstekandidat Håkon Pettersen, som inntil nylig var finansbyråd, ikke får noen plass. KrFs plass er overlatt til andrekandidat Beate Husa.

– Vi var kandidater til byrådet begge to, men da KrF endte opp med byrådsposten hun var godt i gang med så var det naturlig at hun fortsatte det gode arbeidet der, sier Pettersen.

Han tar Husas plass som arbeidsutvalgsmedlem i bystyret. Dette er en 50 prosents stilling på bystyresiden som Pettersen skal ha i tillegg til å være gruppeleder for KrF.

Pettersen sier han gleder seg til å kjempe for byrådsprosjektet i bystyret, hvor dagens byråd er solid i mindretall.

– Det er der mye av arbeidet vil skje.

FORMELT: Slik så det ut da det nye byrådet konstituerte seg tirsdag formiddag. Fra venstre Kathrine Nødtvedt (MDG), Beate Husa (KrF), Thor Haakon Bakke (MDG) og Lubna Jaffery (Ap). Foto: Bård Bøe

Forhandlet i ukevis

Mandag kveld ble det klart at Ap, MDG, Venstre og KrF var blitt enige om en ny byrådsplattform. Dette er avtalen om hvordan de skal styre byen.

Det nye byrådet er først klart syv uker etter valget. I fem uker forhandlet de fire partiene sammen med SV. Så gjorde KrF det klart at de ikke kunne sitte i byråd med SV.

Etter mye frem og tilbake, endte Valhammer opp med å kaste SV ut av samarbeidet.

Mandag ble det klart at Aps Marte Mjøs Persen fortsetter som Bergens ordfører. Ny varaordfører blir Rune Bakervik, også fra Ap.

De trer til på det første bystyremøtet, onsdag denne uken.

Publisert