Mannen som er siktet for Sotra-drapene er kjent utilregnelig

Mannen som er siktet for å ha drept foreldrene sine på Sotra i juni i fjor var psykotisk i gjerningsøyeblikket, ifølge rettspsykiaterne som har observert ham.

Publisert Publisert

DOBBELTDRAP: To foreldre ble drept på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen i fjor sommer. Foto: Bård Bøe

Det kommer frem i en fengslingskjennelse fra Bergen tingrett, der 41-åringen er fengslet i fire nye uker, skriver TV 2.

Retten har tidligere konkludert med at mannen sannsynligvis var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Nå bekreftes dette av rettspsykiaterne som har observert mannen.

Dermed kan han trolig ikke dømmes til fengselsstraff.

– Påtalemyndigheten anser det sannsynlig at det vil bli reist sak om overføring til tvunget psykisk helsevern, begrunnet i at siktede ikke var tilregnelig på handlingstidspunktet, står det i kjennelsen.

Les også

Sotra-drapene: Innrømmet på stedet at han hadde drept foreldrene

Anmeldte Helse Bergen

Ekteparet Siri Helen Johannessen (66) og Per Arne Ormehaug (67) ble funnet drept på Kolltveit på Sotra 27. juni. Den siktede ble pågrepet på stedet etter å ha forklart at han hadde tatt livet av foreldrene sine.

Bare tre dager tidligere hadde mannen blitt skrevet ut etter å ha vært tvangsinnlagt på Sandviken sykehus i Bergen.

I november anmeldte den drapssiktedes bror Helse Bergen fordi han mener det har skjedd markante avvik i forsvarlighetskravet ved helsehjelp.

Strid om helseopplysninger

De sakkyndiges arbeid kom også under søkelyset etter at klinikkdirektøren ved Sandviken sykehus, uten samtykke fra siktede, ga politiet taushetsbelagte helseopplysninger om mannen.

En av de sakkyndige har så brukt deler av disse opplysningene som grunnlag for sin erklæring.

– Dersom disse opplysningene er blitt brukt i den endelige rapporten, kan det bli problematisk, sier mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

Tingretten har besluttet at disse opplysningene tas ut av saken, noe påtalemyndigheten har anket. Lagmannsretten har foreløpig ikke kommet med en avgjørelse.

Publisert