Grete står uten inntekt: – Plutselig forstår jeg hva pasientene mine står i

Her behandler Grete Røe en pasient via video. Men det hjelper lite på lommeboken til fysioterapeuten.

Publisert Publisert

Fysioterapeut Grete Røe er i gang med behandlingen av en av de få pasientene hun har som kan ha nytte av videokonsultasjon. Foto: Bård Bøe

 • Anne E. Hovden
iconDenne artikkelen er 69 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

I huset sitt hjemme på Nordnes logger fysioterapeut Grete Røe seg på pc-en. På skjermen ser hun en av sine faste pasienter, som hun skal ha en times videokonsultasjon med.

Denne pasienten er en av de fem til ti Røe håper hun fortsatt kan følge opp.

Eldre sliter

16. mars måtte kontorfellesskapet i Løvstakken fysikalske institutt stenge dørene som et ledd i myndighetenes tiltakspakke for å begrense spredningen av koronaviruset.

Tusenvis av fysioterapeuter over hele landet mistet inntekten sin over natten.

– Noen av pasientene mine kan ha nytte av videokonferanse. Men jeg har mange eldre som enten ikke vil kunne få hjelp på denne måten, eller de sliter med teknikken eller hørselen, sier Røe, som er psykomotorisk fysioterapeut.

Grete Røe har stengt ned praksisen sin som hun deler med to andre som også har enkeltmannsforetak. Foto: Bård Bøe

Nav-hjelp

Hun mener klassisk fysikalsk behandling er lite egnet for videokonsultasjoner. Men denne typen fysioterapi handler om hvordan pust og følelser virker inn på muskelspenninger.

Pasientene hennes sliter blant annet med kroniske smerter, angst og depresjoner, traumer, revmatiske lidelser og hodepine. De kan få hjelp med samtale, pusteteknikk, massasje og avspenningsøvelser.

Hun hjelper også mange i kontakten med Nav.

Usikkerhet om krisepakke

Leger og psykologer har i lang tid hatt satser for videokonsultasjoner. Fysioterapeutene har ikke hatt det – før mandag. Da fikk Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) avklaring på de nye takstene fra Helsedepartementet.

Men sorgene er langt fra slukket med det.

Grete Røe har enkeltmannsforetak. De få videokonsultasjonene hun kan ta vil ikke utgjøre så mye inntekt. Og hun er fortsatt usikker på om denne begrensede aktiviteten gjør at hun ikke får den krisepakken som er lovet via Nav. Om den er forbeholdt de som har full stopp i aktiviteten.

Avventer

Dessuten har Nav ennå ikke fått på plass det de trenger for å kunne utbetale stønaden, det jobbes fortsatt med nye retningslinjer, rutiner og IT-systemer.

– Det er mye usikkerhet og forvirring rundt det som skjer. Vi får forskjellige svar over alt. Og jeg vet om mange kolleger som er avventende til å bruke videokonsultasjoner fordi de er redde for ødelegge for seg selv og støtteordningene. For det er få som klarer å få en full inntekt av videokonsultasjoner, sier hun.

Sjekker kontoen om natten

Nå lever Røe av forskuddsskatten fra mars. Den skal betales 1. mai. Men da frykter hun at de pengene er brukt opp.

– Jeg kan våkne om natten og sjekke kontoen, for å se om det er noen penger som er kommet inn. Nå skjønner jeg plutselig hva mange av pasientene mine står i, sier hun.

Regionleder Aslaug Terese Kleiveland i Norsk Fysioterapeutforbund har mange henvendelser fra fortvilede medlemmer.

– Dette er en dramatisk situasjon for mange. De er usikre på hvordan de skal agere og om de skal sitte stille i båten til registreringsordningene er på plass, sier hun.

Hun forsikrer medlemmene sine at de fra forbundets side presser på det de kan for å få støtteordningene på plass.

– Og vi deler alt vi får tilgang på av informasjon, sier hun.

Tre til fem om dagen

Kjartan Vibe Fersum jobber i 60 prosent i egen praksis som manuellterapeut. Også for ham endret hverdagen seg over natten med de nye tiltakene. Men han beholder halve inntekten siden han er ansatt i 50 prosent stilling ved Universitetet i Bergen.

Nå behandler han tre til fem pasienter pr. arbeidsdag via video.

– Første uke gikk med til å ringe rundt til pasientene for å forklare situasjonen. Men det var ikke helt lett å vite hva vi skulle si. For jeg visste jo ikke helt hvordan dette ville bli, sier han.

Noen pasienter var veldig usikre, siden de ikke ville få den vanlige manuelle behandlingen.

– Uegnet for ganske få

– Men etter hvert begynte jeg med Facetime, og så videokonsultasjoner. Utover i uken har det ringt nye pasienter som har lurt på om de kan få komme til.

Han mener det egentlig er ganske få e-konsultasjoner er helt uegnet for.

– Jeg har for eksempel hatt pasienter som har hatt mistanke om prolaps, som jeg har kunnet kjøre tester på. Og behandling er alltid en fordeling mellom det du gjør for pasienten mens de er på benken, og det de må gjøre på egen hånd resten av tiden. Vi kan vise dem hvordan de kan ta vare på seg selv, sier Fersum.

Han påpeker også at det er viktig å ha kontakt med pasientene i denne fasen av flere grunner.

– Når tiltakene lempes på igjen, vil det ikke øyeblikkelig stå kø ved døren din. Det vil ta tid før pasientlistene er fylt opp igjen. Så e-konsultasjoner er også en måte å holde kontakt med pasientene sine på, sier han.

Publisert
 1. LOKALT

  Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 2. DEBATT

  – Ikke la hverdagen bli som før

 3. ØKONOMI

  McDonald's har tatt 167 ansatte tilbake fra permittering. Se hvilke andre bedrifter som tar tilbake permitterte.

 4. INNENRIKS

  Hareide varsler nye flyregler: Kravet om tomme midtseter kan forsvinne

 5. NYHETER

  Appen er lasta ned 1,5 millionar gonger. Så langt har under ti personar fått varsel om smittefare.

 6. LOKALT

  Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

 1. Koronaviruset
 2. Nav
 3. Fysioterapi
 4. Koronaviruset