Kastet MC-koner på glattcelle

Lærer Monja Rosenberg har aldri vært medlem av noen MC-klubb. Da hun ble med ektemannen på MC-fest i Bergen, endte hun på glattcellen og første fly ut av landet.

KREVER UNNSKYLDNING: Danske Monja Rosenberg (39) krever en unnskyldning fra den norske stat etter at hun ble kastet på glattcelle da hun kom til Bergen sammen med sin mann. Politiet mener barneskolelæreren utgjorde en alvorlig trussel.
  • Pål Andreas Mæland
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Rune Christophersen
  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Det skulle bli fest! MC-klubben Hog Riders i Kjøkkelvik hadde invitert venner fra både innland og utland. Opp mot 300 gjester var ventet. Blant dem: Medlemmer fra den danske MC-klubben Devils Choice.

Med på turen var Monja Rosenberg (39) og Ingela Hallin (43), henholdsvis kone og samboer til medlemmer i Devils Choice. Da de og 13 andre utlendinger, de fleste danske statsborgere, kom til Flesland lufthavn 22. februar, ventet politiet på dem.

— Måtte kle av oss

Kvinnene ble pågrepet og måtte tilbringe en natt i sentralarresten før de ble satt på et fly tilbake til Danmark.

— Vi ble bedt om å kle oss nakne, før vi ble plassert i en glattcelle. Ingen fortalte oss at vi var blitt pågrepet, eller hvorfor vi måtte overnatte i ei celle, sier Hallin.

Hun er utdannet kjørelærer, og jobber som skaderådgiver for et dansk forsikringsselskap. Ifølge en straffeattest utstedt av dansk politi 19. mars i år, har hun plettfritt rulleblad.

Venninnen Monja er lærer ved en barneskole i den danske festivalbyen Roskilde.

Politiet mente at de utgjorde en umiddelbar, alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn, og bortviste dem fra Norge.

Les også

- Politiet har ikke medlemslister

Ble bortvist

Dagen etter pågripelsen på Flesland, gjennomførte bergenspolitiet en nøye planlagt razzia mot lokalene til Hog Riders, og satte dermed en effektiv stopper for klubbens jubileumsfest.

Den norske og den danske klubben sympatiserer begge med Hells Angels, og politiet fryktet at festen skulle danne grunnlag for nettverksbygging klubbene imellom.

— Vi har aldri vært i Bergen før, og kom hit primært for å kose oss med gode venninner. Festen var ikke hovedgrunnen til at vi ble med. Vi interesserer oss overhodet ikke for motorsykler og har aldri vært i kontakt med politiet før, sier Monja Rosenberg.

Etter å ha tilbrakt natten i arresten, fikk kvinnene beskjed om at de skulle bortvises fra Norge. Deres tilknytning til det politiet mener er en kriminell MC-klubb, var avgjørende for vurderingen.

- Frihetsberøvelse

"Det er en overvekt av sannsynlighet for at arrangementet vil danne grunnlag for en relasjonsbygging der nettverket mellom motorsykkelklubbene er et verktøy for å kunne utøve kriminalitet", skriver politiadvokat Arne Fjellstad i vedtaket.

Kvinnene har anket bortvisningsvedtaket, og vurderer også å klage politiet inn for Spesialenheten for politisaker. Advokaten deres karakteriserer politiets opptreden som et maktovergrep.

— Dette er frihetsberøvelse, etter min oppfatning. Politiet har dessuten bortvist mine klienter på et grunnlag som ikke stemmer overens med faktum i saken, sier bergensadvokat Jørgen Riple.

- Helt absurd

Han mener politiet verken hadde hjemmel for å pågripe kvinnene eller sende dem ut av landet.

— Dette er to kvinner som aldri har vært involvert i noe som helst kriminelt. De har også yrker som ville vært uforenlig med en kriminell bakgrunn. De har heller ingen tilknytning til noe MC-miljø, ut over at deres samboere er medlemmer, sier advokat Jørgen Riple.

Politiet skriver i sitt vedtak at det foreligger personlige forhold hos kvinnene som innebærer en alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn.

— Det er helt absurd. Jeg utgjør ikke en fare for noe menneske eller for landets sikkerhet, og finner meg ikke i å bli behandlet som en kriminell når jeg kommer til Norge, sier Hallin.

Kvinnene forteller at de har slitt med søvnproblemer etter hendelsen.

— Jeg opplevde det som veldig krenkende å sitte i et lite rom uten å vite hva som skjer. Ikke fikk jeg ringe mine barn hjemme i Danmark, heller, sier Rosenberg.

Publisert
BT anbefaler

– Du ble ikke bare familien sin solstråle, men mange andre sin solstråle også

Julianna Isabella Jakobsen Castro ble gravlagt tirsdag.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Smiler av super-redningen: – Det går kjapt

  2. Instagram­turisme bekymrer: – Vi kan ikke nekte folk å være der

  3. – Legar er heilage kyr, og pressa er deira nyttige idiotar

  4. Hotellet stenger for flyktninger. Hun håper å få bli i Bergen.

  5. Rykka ut til husbrann i Øygarden

  6. Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen