- Har ventet på at det skulle skje

Brefører Bjørnar Bjørhusdal sier svært mange turister ikke forholder seg til sperringer og advarsler ved Nigardsbreen.

«FARLIGE SITUASJONER DAGLIG»: - Veldig mange, spesielt utenlandske turister, går bare rett over sperringen, sier den erfarne breføreren Bjørnar Bjørhusdal. Han er ikke overrasket over dødsulykkken ved Nigardsbreen søndag. - I smeltesesongen om sommeren kalver breen hver eneste dag, mer eller mindre. Noen ganger er det smått, andre ganger stort. Men det er livsfarlig, uansett. ARKIVFOTO: Sindre Thoresen Lønnes

  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

LES OGSÅ: Ble vitne til at foreldrene døde

— Jeg har ventet på at dette skulle skje, sier han om søndagens dødsulykke.

Et tysk ektepar omkom søndag etter å ha blitt truffet av masser fra den kalvende breen. Barna deres på åtte og ti år ble vitner til ulykken.

— Ved breen er det satt opp tausperringer og flerspråklige skilt om at det er farlig å bevege seg nær breen. Men veldig mange, spesielt turister, velger å trosse både sperringen og advarslene, sier Bjørhusdal.

RYKKET UT: Både luftambulanse og Sea King fra 330-skvadronen i Florø ble sendt ut. Redningsmannskapene var lenge usikre på om flere var tatt av isblokkene. Foto: TERJE EGGUM, SOGN AVIS

ÅSTEDET: Redningsmannskaper i jobb ved Nigardsbreen søndag. Foto: TERJE EGGUM, SOGN AVIS

Gjennom firmaet Fimbul Jostedal driver han og to andre blant annet med breføring på Nigardsbreen. Bjørhusdal har vært på breen over tusen ganger på 20 år, og flere ganger i sommer.Det har vært flere alvorlige ulykker ved den samme breen, men det er lenge siden:

  • I juli 1986 omkom to personer etter at ismasser løsnet. En dansk kvinne og hennes åtte år gamle datter ble tatt av isblokker som raste ut fra breen.
  • I august 1994 ble en polsk kvinne alvorlig skadet og to andre lettere skadet. De hadde, tross advarselskilt, gått helt fram til isbreen. Ismasser som løsnet lenger oppe feide alle rett ut i vannet.
    — I smeltesesongen om sommeren kalver breen hver eneste dag, mer eller mindre. Noen ganger er det smått, andre ganger stort. Men det er livsfarlig, uansett. Husk at en kubikkmeter is veier cirka 900 kilo, sier Bjørhusdal.

- Går bare rett over

Han synes dødsulykken er forferdelig, men sier han har skjønt at noe slikt kom til å skje.

Potensielt farlige situasjoner er dagligdags

Bjørnar Bjørhusdal

— Det er ikke noe uventet at det nå har skjedd en dødsulykke. Mange som besøker breene forholder seg ikke til advarsler og sperringer. Veldig mange går bare rett over. Og hvis noen har krysset sperringene, tenker også andre at det ikke er noen reell fare, sier den erfarne breføreren - som er utdannet breinstruktør gjennom Norsk Fjellsportforum.

Les også

- Vi er jo vant til redningsaksjoner, men dette er tragisk

— Sommerstid er det rundt 50.000 som besøker Jostedalen, og de fleste skal bare se breene. Da er det mange som vil gå helt nær. Potensielt farlige situasjoner er dagligdags. Stort sett med utenlandske turister, men også med norske, sier Bjørhusdal.Han ser det likevel ikke som noen løsning å sperre området mer av.

— Det kan vi ikke gjøre i Norge, etter mitt syn. Da måtte vi hatt inn vakter eller politi som patruljerer.

— Ulykken søndag føyer seg inn i en rekke av andre ulykker vi har hatt i år, blant annet dødsfallet i Vøringsfossen i midten av juli. Problemet er at mange tilsynelatende slutter å tenke på sikkerhet når de er på ferie.

På ferie i egen bil

Lensmann i Årdal, Magne Knudsen, var søndag kveld mediekontakt for politiet etter dødsulykken.

Så kan man diskutere om slike områder skal være 100 prosent sperret av

Jarle Skartun, Luster-rådmann

Til BT sier han at den tyske familien - mor, far og de to barna - etter alt å dømme gikk inn i et område ved breen der det er «synlig markert» at det er farlig å gå.

— De opplysningene vi har, tilsier det. Det er farlig nettopp på grunn av at is kan falle ned hvis breen kalver. Det skal være en sikkerhetssone foran breen, sier Knudsen.

Han forteller videre at den tyske familien på fire var på ferie i sin egen bil.

— De var ikke del av noe større følge. Søndag hadde de vært med på en guidet tur på breen, sammen med cirka 30 andre, men den var avsluttet da ulykken skjedde, sier Knudsen.

Politiet har ikke opplysninger om at den tyske familien kjente andre fra den guidete turen.

— Nå jobber vi med å få kontakt med og dialog med familien i Tyskland. Samtidig er Luster kommunes kriseteam i full sving med å ta seg av de to barna, sier Knudsen i 20-tiden søndag.

- Svært vanskelig

Pressetalsmann Nils Erik Eggen i politiet sier det er en svært vanskelig oppgave å sperre området ved breen helt av.

— Jeg kan ikke si om dette er noe vi kommer til å diskutere på bakgrunn av dødsfallene. Da må man gjøre det fysisk umulig å komme seg inntil breen, og det er en svært vanskelig oppgave, sier Eggen.

Han sier deres fokus nå er å få de etterlatte barna tilbake til Tyskland.

— Vi må på en forsvarlig måte få dem gjenforent med familie i hjemlandet. Dette arbeidet følges opp mandag, sier Eggen.

Rådmann: - Naturlig med diskusjon

Luster-rådmann Jarle Skartun sier det er naturlig om det nå kommer en diskusjon om sikkerheten ved Nigardsbreen.

— Og da vil vi i kommunen gjøre noen vurderinger. Men både kommune, breførerlag og turistnæringen har vært opptatt av sikkerheten der inne, og det har lenge gått bra, sier Skartun.

Han påpeker at det er lenge siden forrige alvorlige hendelse ved breen:

— Men også da ble det tema om skilting og avsperring var god nok. Jeg tror det er gjort ganske god jobb i forhold til det. Så kan man diskutere om slike områder skal være 100 prosent sperret av. Men så langt har vi ment at det er vanskelig - og ikke ønskelig, sier rådmannen.

- Kan komme flere blokker

Breeksperter har søndag ettermiddag og kveld undersøkt området ved Nigardsbreen, med tanke på å fastslå om det for øyeblikket er større rasfare i området.

Klokken 21.06 søndag fikk politiets operasjonssentral tilbakemelding fra breekspertene.

— De vurderer at det kan komme flere blokker ned, men ikke utenfor sperringene som er satt opp. Hvis folk holder seg innenfor sperringene og respekterer faremeldingene, skal det være trygt å oppholde seg der, sier Synnøve Domben, operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ektepar omkom i breulykken

BT anbefaler

Russen har feiret i to dager. Nå slår politisjef alarm.

– Skuffende, sier russestyret.

LES SAKEN