Merket for livet av vikarlegen

Legen forsøkte å sette en sprøyte på Eldrid Antonesen. Det resulterte i blodige armer og ben, og en arm skadet for livet.

Publisert: Publisert:

SMERTER: Eldrid Antonesen ble behandlet av den anmeldte legen i juli i fjor. Siden det har hun hatt konstante smerter og kronisk betennelse i venstre arm. Her er hun sammen med barnebarnet Leon Alexander.

— Jeg ble rasende da jeg så i avisen at Sund kommune ikke hadde sjekket referansene!

Eldrid Antonesen er en av pasientene som har klaget på legen som hadde et kort vikariat i Sund kommune. Fastlegen hennes hadde sluttet, og hun ble tildelt hans vikarlege. I juli i fjor trengte hun medisin mot for lavt jerninnhold i blodet. Den måtte settes intravenøst. Lettere sagt enn gjort, viste det seg.

— Han stakk og stakk og stakk, men traff ingen blodårer. Han stakk mange ganger i begge armene, beina, føttene og mellom tærne, forteller Antonesen.

Kutt i nakken

Til slutt beordret han legesekretæren til å forsøke å stikke. Hun ville ikke, fordi hun ikke skal utføre denne typen oppgave. Legen lovet å overvåke det hele, men forlot kontoret. Da gikk det galt.

— Det gjorde vanvittig vondt. Det brant og svidde, men jeg holdt ut og tenkte at jeg trenger jo medisinen, sier Eldrid Antonesen.

I stedet for å sprøyte medisinen inn i en blodåre, ble den satt rett i en muskel, noe som kan gi brannskader inne i muskulaturen.

I tillegg til Antonesens klage, er legen blant annet klaget inn for følgende:

En sykehjemspasient ble feildiagnostisert og innlagt på sykehus med en alvorlig diagnose. Hun skal ha blitt påført en vedvarende lidelse som følge av legens behandling.

En pasient klaget over nakkesmerter, hvorpå legen uten forvarsel kuttet henne i nakken "for å lette på trykket".

Hvite bedre i sengen

Antonesen reagerte på legens oppførsel. Mens han lette etter blodåren, fortalte han at det var mye lettere å finne blodårer på hvite kvinner enn på svarte, og at hvite kvinner dessuten var bedre i sengen. Legen oppfordret også Antonesen til å komme på besøk til ham hjemme.

— Det er jo ikke normalt! Jeg så heller aldri at han tok på seg hansker, eller vasket hendene. Det så ut som en slagmark på kontoret, forteller Antonesen.

- Lisens på bingo?

Bergens Tidende har i flere artikler skrevet om mannen som har praktisert som lege i Norge siden 2002. Han er norsk statsborger og ble godkjent av fylkeslegen i Hordaland i juli 2002. Siden 2006 har han hatt 12 tilsynssaker på seg og fått en advarsel. Han er også under politietterforskning for falske papirer på at han er lege.

Eldrid Antonesen tenker i ettertid at hun burde ha nektet å la seg behandle av legen før det var gått fire konsultasjoner. Men hun trengte medisinene, og hun stolte på at kommunen hadde ansatt en skikkelig fyr.

— Man kan jo lure på om han fikk lisensen sin på bingo. Søker man jobb i barnehage, må man vise politiattest, men skal du behandle et liv, trenger du ikke legge frem noen ting! Det er veldig kritikkverdig at kommunen ansatte ham, sier hun.

I dag har hun konstant smerter i armen. Hun kan kun bruke vide, myke klær og føler intens smerte bare noen kommer borti den venstre armen. Hun har vært hos nevrolog for å høre om noe kan gjøres for at hun skal blir bra igjen.

— Det er ingenting å gjøre. Jeg har kronisk betennelse i vevet.

Hun understreker at hun har ingenting å utsette på det øvrige personalet ved Sund legekontor, verken leger eller legesekretæren som satte sprøyten.

— Jeg synes synd på henne. Hun hadde ikke noe valg, sier Eldrid Antonesen.

- Ingen er perfekt

Statens helsetilsyn opplyser at ansvaret for å undersøke cv-er og attester ligger hos arbeidsgiver. Kommuneoverlege Svein Halvorsen beklager, på vegne av kommunen, de skadene innbyggerne er påført som følge av ansettelsen. Han forsikrer at ved nye ansettelser vil alle papirer og referanser sjekkes.

— Det er særdeles beklagelig, det som har skjedd. De som er blitt feilbehandlet, har krav på erstatning, sier Halvorsen.

Den 51 år gamle legen mener marerittet hans begynte sommeren 2010, da han var fastlege på Bømlo. Han skulle utføre tuberkuloseundersøkelse på barnehagebarn, og gjorde det ved å lytte på dem med stetoskop. En av kommunens ansatte reagerte på dette fordi den eneste praktiske metoden for å påvise smitte, er en tuberkulintest på huden.

Legen er kritisk til den ansatte, fordi vedkommende ikke selv er lege.

— Hvordan kan en person som ikke er lege, påstå at jeg ikke er lege?

I løpet av det siste året, etter at legen sluttet i Bømlo kommune, har han fått fem nye tilsynssaker på seg. Tre av disse er så alvorlige at de er oversendt Statens helsetilsyn. Selv mener han at det er snakk om småting.

— Bagateller. Ingen er perfekt. Dette er en sammensvergelse mot meg, sier legen.

Publisert: