— Senest i dag har jeg blitt spurt om hvor jeg er fra. Da jeg svarte Syria var reaksjonen hyggelig, akkurat som før, forteller drosjesjåfør Taha Sarhan til Bergens Tidende.

Han får støtte av kamerat Foad Hammoudeh, som ikke tror nordmenns holdninger til syrere vil endre seg etter terrortrusselen.

De ønsker å få fram at syrere ikke har noe imot Norge, men at de som eventuelt står bak en slik gruppe kommer fra marginale, ytterliggående grupper.

Les også:

Ukjent hvem som står bak

Hvem som står bak terrortruslene er ikke kjent, men det er trolig snakk om ekstreme islamister med krigserfaring fra Syria. Rundt 50 norske statsborgere har de siste årene reist til Syria for å delta i borgerkrigen, og rundt halvparten har returnert til Norge, ifølge PST.

Men sannsynligvis er det ikke mange av disse som har syrisk opprinnelse, da det er relativt få syrere i Norge.

PST-sjef Benedicte Bjørnland presiserte torsdag at de som står bak trusselen kan komme fra hvor som helst.

— Vi må være varsomme med å knytte truslene til reisevirksomhet fra Norge. Under angrepet mot det jødiske museet i Belgia viste det seg at det var en Syria-kriger med bakgrunn fra Frankrike som sto bak, sa Bjørnland.

De to syrerne i Bergen tror det er lite trolig at de som står bak har noen tilknytning til Syria.

— Hvorfor skulle syrere ønske å ramme Norge? De fleste fra Syria vet ikke engang hvor Norge ligger. Jeg tror ikke noen i Syria ønsker å ramme Norge.

Det syriske miljøet i Bergen er nokså lite, men Sarhan og Hammoudeh kjenner ikke til noen syrere i Norge som sympatiserer med terrorisme.

— Den som blander korn får mais. De som sender våpen får bomber. Norge har ikke involvert seg i Syria, derfor er det ingen som ønsker å utføre terror mot Norge.

Les også:

Les også:

Tar ikke truslene alvorlig

Sarhan har bodd i Norge siden 2003, og mener trusselen har paralleller til Al Qaida-truslene som kom etter karikaturstriden i 2006. Han tror det er svært usannsynlig at det denne gang ligger noe reelt bak truslene.

— Jeg tar ikke dette alvorlig, og er ikke bekymret. Jeg tror det er tomme trusler, men jeg skjønner at politiet må ta det alvorlig.

- Hva slags budskap vil dere gi til de som står bak denne trusselen?

— Vi vil at de har gjort en alvorlig feil. Målet er frihet og demokrati, og ikke trusler mot andre land. Dette er en skam, dersom det er riktig.