— Fredagsbønnen er full. Helt full. Folk ber i trappeoppgangen, inne på kontoret mitt og av og til må vi legge ut tepper utenfor, sier imam Mohammad Azeem.

Moskeen er som en liten gutt som vokser og vokser, og nå har han de samme klærne som han hadde for fem år siden

Han forteller at menigheten ved Bergen moské har vokst jevnt og trutt siden han kom hit som byens første imam i 1996. Da de åpnet ny moské nederst i Jekteviksbakken i 2008, var den hvite sveitservillaen omtrent passe stor. I dag er den altfor liten.

— Moskeen er som en liten gutt som vokser og vokser, og nå har han de samme klærne som han hadde for fem år siden, sier Azeem.

Sen ankomst

Klokken ti på to fredag ettermiddag, kan man nesten lure på om imamen har skrytt litt på seg. Ennå er det god plass i det største rommet. I annenetasje der fredagsbønnen formidles via høyttalere, er det enda færre, der en håndfull menn leser i Koranen eller ser ned på mobilen.

I fjor var det offisielle medlemstallet ved Bergen moské 1936 personer, viser tall fra Fylkesmannen. Det gjør at trossamfunnet er det største registrerte i Hordaland. Forstander Kassim Adan, som administrerer moskeen, forteller at ikke alle har meldt seg inn, og at menigheten i realiteten består av rundt 2400 personer.

ANNENETASJE: Imamens tale overføres til rommene i annenetasje via høyttalere. Her finnes også et damerom, hvor det er langt bedre plass.
rune meyer berentsen

Sikkerhet

Klokken 14 er fredagsbønnen i gang. Tre imamer jobber i moskeen, og i dag er det Imam Ali Sayed som holder khutba, talen før bønnen. På arabisk snakker han om gode gjerninger og om hvordan man skal få status hos Allah.

Gjennom den neste halvtimen må folk sitte stadig tettere sammen. Knaggene fylles med jakker og skoene stables. Hovedrommet blir helt fullt, så folk setter seg i gangen utenfor, og til slutt på den nyasfalterte plassen utenfor. To menn i gule vester passer på at folk får plass og står og sitter der de skal.

Av og til kan forstanderen Adan bli bekymret.

— Bygningen er godkjent med rømningsveier, og vil følger forskriftene, men det er en risikofaktor. Det kan jo begynne å brenne, sier han.

Trengsel

Imam Azeem passer på at folk bruker alle utganger, så trengselen til å komme seg hjem til helg blir mindre, når fredagsbønnen er over.

— Jeg skulle ønske vi hadde bedre plass. Det tar jo en evighet å finne eiendelene sine, sier Abdulqadar Mohamud med et smil på vei ut.

KHUTBA: Imam Ali Sayed holder en halvtimes tale for menighetene, før bønnen som varer i rundt ti minutter. Fredagsbønnen er obligatorisk for muslimske menn.
rune meyer berentsen
KHUTBA: Imam Ali Sayed holder en halvtimes tale for menighetene, før bønnen som varer i rundt ti minutter. Voksne, muslimske menn som kan, er pliktige til å være med på fredagsbønnen.
rune meyer berentsen

Sohail Mahmouh har gått i moskeen et års tid.

— Det er jo koselig, for vi føler oss veldig samlet, men jeg tror flere ville kommet, om vi fikk litt bedre plass, sier han.

Ønsker hjelp

Helst skulle de ønske seg en bygningen bygget som en moské med minareter og det hele, men dette er foreløpig en ønskedrøm.

Nå jobber ledelsen med å åpne filialer i Åsane og Bergen vest. Da vil trykket på sentrumsmoskeen bli mindre. Å skaffe tomt eller lokaler er den store utfordringen.

— Når folk hører at det er Bergen moské som vil kjøpe, blir de skeptiske. Enten øker prisen eller de sier nei til å selge. Å få en muslimsk nabo er vanskelig i seg selv. Når man sier moské, blir det enda verre, sier Adan.

— Hva ville filialer i andre bydeler bety?

— Det ville løfte en stor bør fra våre skuldre, men jeg tror det ville bidra til integreringen. Jo mer vi har med hverandre å gjøre, desto mer ser folk at vi ikke trenger å være redde for hverandre.

Han håper myndighetene kan være behjelpelige med lokaler eller en tomt.

— Vi må jobbe hardt selv, men vi trenger litt hjelp underveis. Vi håper Bergen kommune eller fylkeskommunen kan hjelpe, når vi sliter i det private markedet.

HOLDER ORDEN: Forstander Kassim Adan (t. venstre) holder det rent etter som folk kommer til fredagsbønnen. Det er langt verre når det regner, forteller han.
rune meyer berentsen