Fengslet blogger krever erstatning

Bloggeren Eivind Berge satt uskyldig fengslet i 22 dager for oppfordring til drap. Nå krever han erstatning.

Publisert Publisert

SAKEN HENLAGT: Eivind Berge og hans forsvarer, advokat Henrik Birkeland, krever erstatning fra staten etter at Berge satt uskyldig fengslet. Bildet er fra Bergen tingrett etter at Berge ble pågrepet i 2012. ARKIVFOTO: Silje K. Robinson

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg står for det jeg skrev og angrer ikke, sier Berge, som kaller seg antifeminist.

Sommeren 2012 ble bergenseren pågrepet og siktet for oppfordring til og forherligelse av drap på politifolk. Berge skrev blant annet at han planla å knivdrepe en politimann på Torgallmenningen.

Feminist-hat

Mandag møtte han i Nordhordland tingrett, som skal avgjøre om bloggeren har krav på erstatning og oppreisning for ulovlig frihetsberøvelse.

Berge forklarte at blogginnlegget var et uttrykk for hans hat mot «feminist-staten» Norge, og et resultat av hans ufrivillige sølibat. Han la bort tankene da han fikk seg kjæreste, forklarte han, mens kjæresten satt på tilhørerbenken.

Les også

Hun ville ligge med ekstremisten fordi hun syntes synd på ham

— Jeg kan ikke se at jeg oppfordrer til drap. Jeg sier at jeg hadde disse planene, men jeg oppfordrer ingen til å gå ut og gjøre dette. Det ble fremstilt som at jeg kunne drepe hvis jeg slapp ut, selv om jeg skrev at jeg ikke hadde noen sånne planer, sa Berge.

- Forherligelse av drap

— Hva sier du til at dette er forherligelse av straffbare handlinger, spurte hans forsvarer, advokat Henrik Birkeland.

— Det kan du godt si, og det er jeg enig i, men jeg mener det er innenfor ytringsfriheten, svarte Berge.

Flertallet i Høyesteretts ankeutvalg kom til at bloggytringer fremsatt på internett ikke var ulovlig. I desember 2012 ble saken henlagt av Riksadvokaten fordi «intet straffbart forhold anses bevist». Da hadde Berge sittet 22 dager i fengsel, hvorav tre dager på glattcelle på politihuset.

— Det verste var å sitte på glattcelle. Det er ikke lov å la noen sitte der mer enn to døgn, men jeg satt i tre. Når man blir sittende lenge på glattcelle, er det faktisk tortur, sier Berge.

Statens sivilrettsforvaltning avslo hans krav om erstatning og oppreisning for ulovlig frihetsberøvelse. Det nektet han å godta og har gått til søksmål mot staten. Kravet er 30.000 kroner, sier han.

Berge blogger fremdeles og står for det han skrev.

— Innlegget ligger fremdeles ute. Men nå passer jeg på hva jeg skriver for å være sikker på at jeg holder meg på riktig side av loven, sier han.

Verken hans forsvarer eller regjeringsadvokat Karl Otto Thorheim ønsker å kommentere saken. Statens sivilrettsforvaltning har tidligere avvist å kommentere enkeltsaker overfor BT.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Berge vant i Høyesterett

  2. Henlegger straffesak mot blogger

  3. Varsler søksmål mot staten