- Barna har forklart seg om overgrep

Bergensmann i 50-årene har delvis erkjent straffskyld for overgrep mot småjenter. Siktet for tre tilfeller av seksuell omgang med barn og ett forsøk.

«SVÆRT ALVORLIG»: - Det er en svært alvorlig sak, sier påtaleansvarlig jurist for overgrepssaken, politiadvokat May-Britt Erstad. Forholdene som mannen i 50-årene er siktet for, har en strafferamme på inntil ti års fengsel. ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEIM

  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var på kvelden 8. juli i år politiet ble kontaktet av bekymrede foreldre i en bydel i Bergen.

Barna deres, fire venninner som er fra 5-6-årsalderen til 7-8-årsalderen, hadde kommet hjem og fortalt hva en mann i nabolaget skulle ha gjort med dem.

Mannen skal ha fått venninnene med seg inn i et hus i nabolaget som han hadde tilgang til, og der utsatt dem for overgrep.

— Bor alene

Mannen skal ha hatt tilgang til eneboligen fordi han passet hunden til en nabo.

Etter hva BT får opplyst, bor mannen selv alene i det samme nabolaget.

— Det er en svært alvorlig sak, sier påtaleansvarlig jurist for saken, politiadvokat May-Britt Erstad ved volds- og sedelighetsseksjonen i bergenspolitiet.

Slik saken står nå, ligger det an til at jeg anbefaler tiltale

May-Britt Erstad, politiadvokat

— Heldigvis ga foreldrene beskjed svært raskt, slik at politiet kunne være på åstedet etter bare noen timer. Der fikk de sikret åstedet og gjort undersøkelser. Siktede ble pågrepet samme kveld og varetektsfengslet to dager senere.

Nå sitter den siktede mannen i 50-årene fortsatt i varetekt, siktet for tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år - og ett tilfelle av forsøk på seksuell omgang med det fjerde mindreårige barnet. Også forsøk er straffbart.

- Hva sier mannen selv til anklagene?

— Han erkjenner deler av forholdene. Han har også erkjent straffskyld for to tilfeller av seksuell omgang, sier Erstad.

Politiet legger til grunn at mannen «ikke er helt ukjent» for jentene. De vil ikke gå ut med detaljer rundt hvordan mannen skal ha fått jentene med seg inn i huset.

To av de fornærmede jentene i saken er søsken. Et tema for etterforskningen har vært om det kunne være flere barn involvert, men etterforskningen til nå tyder ikke på det.

Strafferammen for forholdene i siktelsen er inntil ti års fengsel. Den siktede mannen har ikke tidligere vært involvert i sedelighetssaker, og han skal være et relativt ubeskrevet blad for politiet.

Siktet for barneporno

Mannen i 50-årene er i tillegg siktet for besittelse av overgrepsbilder mot barn.

Politiet holder på å gå gjennom datamaterialet som er beslaglagt hos mannen, og kan ennå ikke si noe om omfanget.

Han har også erkjent straffskyld for deler av forholdene

May-Britt Erstad, politiadvokat

— Vi har ennå ikke grunnlag for å si noe om dette er et stort eller lite beslag, sier politiadvokat Erstad.

De fire venninnene har alle vært gjennom såkalte dommeravhør på Barnehuset i Bergen. De ble gjennomført kun tre dager etter at den siktede mannen var pågrepet.

Barna blir også fulgt videre opp ved Barnehuset, som blant annet har egen psykolog, opplyser politiet.

— Barna har forklart seg detaljert og godt i avhørene. De forklarer seg om overgrep. Det hører til sjeldenhetene at politi, barnehus og domstol har anledning til å få gjennomført dommeravhør så raskt i overgrepssaker. Etterforskningen i denne saken har gått på skinner, helt fra første patrulje dro ut til åstedet. En viktig suksessfaktor i denne saken er at politiet så kjapt fikk melding, sier politiadvokat Erstad.

Hun betegner etterforskningen som helt i sluttfasen. Etter planen vil hun innen noen uker sende sin innstilling i saken til statsadvokaten.

— Slik saken står nå, ligger det an til at jeg anbefaler tiltale. Men det er statsadvokaten som tar endelig stilling til det, poengterer Erstad.

Den siktede mannens forsvarer, advokat Beate Hamre, er i retten og har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mann i 50-årene siktet for overgrep mot fire jenter

  2. Siktet for overgrep mot fire jenter

BT anbefaler

Bli med gjennom den nye bybane­tunnelen

For en uke siden sprengte arbeiderne seg gjennom siste bit av fjell. BT fikk være med på en av de første kjøreturene fra…

LES SAKEN