Høyre-fall gir ny spenning

Ap er igjen landets største parti, mens SV er over sperregrensen. Høyre går kraftig tilbake på ny nasjonal måling.

  • Simen Granviken
  • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ikke siden september 2011, like etter lokalvalget, har Høyre vært lavere på en stortingsmåling fra Respons Analyse.

— Siden den målingen har Høyre ligget på 30-tallet hele veien. Nå faller de med 3,7 prosentpoeng på en uke. Så er spørsmålet om dette er bunnivået, eller om nedgangen vil fortsette fremover, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Respons Analyse.

- Ikke mål å bli størst

Høyres fall gjør at Ap igjen er landets største parti på målingene. Høyre-leder Erna Solberg tar tilsynelatende fallet fra tronen med fatning.

— Det var gøy å være større enn Ap på målingene, men det har aldri vært et mål for oss. Det viktigste er å få et solid grunnlag for en borgerlig regjering, og det er det fortsatt, sier hun.

Dette er fjerde målingen på rad at Høyre faller i oppslutning. Så sent som i juni lå partiet over 36 prosent og var nesten ti prosentpoeng foran Ap.

— Men da var vi nesten fullmobilisert, mens mange av Ap-velgerne satt på gjerdet. Nå mobiliserer Ap, og da er det ren matematikk at vår andel faller. Det var jo det alle ekspertene sa kom til å skje, sier Solberg.

- Faren ikke over

Den rødgrønne leiren kan også glede seg over at SV løfter seg over sperregrensen igjen, etter katastrofemålingene sist helg.

— Det viser tydelig at mobiliseringen vi satte i gang kan virke. Målet er å klare sperregrensen, men det er ingen grunn til å si at faren er over, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Også Idar Eidset er spent på om SV vil holde seg over sperregrensen frem mot valget.

— Jeg tror en del tidligere SV-velgere fikk sjokk forrige helg, og er blitt mobilisert tilbake til partiet nå. Men usikkerheten ligger i om de faktisk vil gå og stemme på partiet. Uten SV over sperregrensen, er det rødgrønne regjeringsprosjektet sjanseløst, sier Eidset.

De Grønne på vippen?

SVs fremgang går ikke ut over Miljøpartiet De Grønne, som er inne med åtte mandater på Stortinget på denne målingen. En situasjon der både SV og MDG er over sperregrensen, gjør at vi kan nærme oss drømmescenariet for De Grønne: At de havner på vippen mellom den borgerlige og den rødgrønne blokken. På denne målingen får de rødgrønne partiene og MDG 75 mandater til sammen, ti unna et flertall.

AP VOKSER: Høyre-leder Erna Solberg må se på at Jens Stoltenberg og Ap vokser forbi henne på meningsmålingen i dag. Det tar hun tilsynelatende med stor ro. - Det viktigste er borgerlig regjering, sier hun. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

— Det er fortsatt et stykke unna, men det er ikke utenkelig at noe slikt skjer. Ti mandater kan fort skifte side ved ganske små endringer. Hvis MDG holder seg over sperregrensen, mens SV og Sp styrker seg, for eksempel, sier Eidset.

I de fleste andre europeiske land, er de grønne partiene knyttet til venstresiden. Her i Norge har imidlertid MDG insistert på å være blokknøytrale, og punkter i programmet er mer forenlig med høyresiden.

— Jeg har ønsket MDG velkommen som miljøparti, men vi går til valg på det rødgrønne regjeringsalternativet. Det er vanskelig å se noen andre konstellasjoner som realistiske så lenge De Grønne har plassert seg utenfor venstresiden, sier Lysbakken.

Erna må ha med Frp

Mens Ap og SV styrker seg, går Senterpartiet tilbake på denne målingen, og mister tre mandater. Totalt øker likevel de rødgrønne med åtte mandater, til 67. I tillegg får altså Miljøpartiet De Grønne åtte.

På borgerlig side oppveier Frps fremgang på fire mandater noe av fallet til de andre borgerlige partiene. Likevel går den borgerlige blokken ned syv mandater, til 94.

Det betyr at dersom dette blir valgresultatet, blir Erna Solberg nødt til å støtte seg på Frp i regjering for å få flertall i Stortinget. Konstellasjonen Høyre, Venstre og KrF gir bare 68 mandater, langt unna de 85 som er nødvendig for flertall. Høyre, Frp og KrF får akkurat 85 mandater, mens Høyre, Frp og Venstre gir 86.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Blokk og blokkering

BT anbefaler

De skulle egentlig feire. Plutselig handlet alt om å redde Ambers liv.

De skulle egentlig feire. Plutselig handlet alt om å redde Ambers liv.