— Det er utrolig deilig å møte andre i samme situasjon. Det er ikke vår sønns feil at vi har gått fra hverandre. Det vil prege livet hans, men jeg vil ikke at det skal gå mer ut over ham enn nødvendig, sier Ingeborg Synøve Støen (34).

Hun har tatt kurset «Fortsatt foreldre» i høst ved Stiftelsen Bjørgvin Familierådgivning, ett av tre familievernkontor i Bergen. Kurset retter seg mot foreldre som går fra hverandre og foregår over seks uker. På kurset har hun fått hjelp til å forstå egne reaksjoner og barnets reaksjoner.

— Kombinasjonen er ikke lett. Som voksen er man i sjokk selv. Jeg har vært langt nede, men skal samtidig ta meg av minstemann. Han er viktigst tross alt. Jeg har holdt meg oppe gjennom dagen og grått på kvelden, sier Støen.

Demper konflikter

— Det er vanskelig å si noe negativt om dette tilbudet. Det er et lavterskeltilbud og en genuint god idé for alle foreldre som går fra hverandre, sier psykolog Paal Rasmussen ved Stiftelsen Bjørgvin Familierådgivning.

Han og psykolog Iren Haugen leder gruppen når familievernkontoret tilbyr kurset for tredje gang i vinter.

— Hvordan foreldre samarbeider, er helt avgjørende for hvordan det blir for barnet etter bruddet. Kurset hjelper deltakerne til å fokusere på seg selv: «Hva kan jeg gjøre for barnet mitt», og ikke så mye på hva partneren gjør, sier Haugen.

20 personer har tatt kurset hos dem.

— Det er jo en dråpe i havet blant alle som går fra hverandre. Kursene kunne vært markedsført langt bedre. Etterspørselen burde vært større, sier Rasmussen.

Han tror at færre barnefordelingssaker ville havnet i retten, om folk deltok på kursene.

— De er konfliktdempende og koster nesten ingenting sammenlignet med rettssaker.

I fjor kom det inn 2621 saker etter barneloven til domstolen. I all hovedsak er dette barnefordelingssaker.

Ekstrem situasjon

Ingeborg Synøve Støen og ektemannen gjorde det slutt i april og tok ut separasjon i sommer. Med ett ble livet helt annerledes både for de voksne og for deres fire år gamle sønn.

Hun hadde rett og slett ikke noe grunnlag for å vite hvordan hun skulle gjøre noen ting. Da hun så plakat for kurset på familievernkontoret, meldte hun seg på. Hun anbefaler andre å gjøre det samme.

— Man burde benytte alle tilbud som finnes. Situasjonen er ekstrem uansett om det er et «fint» eller dårlig brudd.

Støen har lært triks om kommunikasjon både med eks-mannen og sønnen og om å være obs på hvordan barn uttrykker seg. Hun forteller at hun og barnefaren snakker godtsammen i dag.

Gruppen snakker om bruddet, følelser, kommunikasjon og praktisk hverdagsliv. Det kjennes trygt og godt å ha et tett forhold til familievernkontoret.

— Jeg synes det er bedre nå, for jeg tar tak i ting. Men det kommer hele tiden nye utfordringer. Nå er det snart jul, sant, så er det bursdager og påske, sier hun.

Et kurs for alle

Psykologene forteller at deltakerne opplever vidt forskjellige konfliktnivåer med eks-partnerne. Det spiller ingen rolle hvor lenge siden bruddet er, så lenge samarbeidet er vanskelig. Målet er at begge foreldrene skal delta, men på hver sin gruppe.

På sikt håper psykologene at kontoret kan tilby kontinuerlige grupper deltakerne kan gå inn og ut av til enhver tid.

— For noen holder det med fem-seks ganger, men andre ønsker seg mer, sier Iren Haugen.